Mozaik
FILMSKI FESTIVAL U VENECIJI

Svjetska premijera sjajnog SF-a Ad Astra, sigurnog blockbustera
Objavljeno 3. rujna, 2019.
Brad Pitt ove godine ima dva razvikana filma u kojima je ostvario zapažene i upečatljive uloge, u Ad Astri je i producent

Nadam li se Oscarima?", slavni holivudski glumac uz osmijeh ponavlja pitanje koje mu je upućeno pred sam kraj konferencije za novinare, pa nastavlja: "Ma, ne razmišljam o nikakvim nagradama u ovom trenutku. Samo nestrpljivo očekujem da film za nekoliko tjedna krene u svjetska kina i nadam se da će ga publika prihvatiti, jer mislim da to ovaj film zaslužuje. Nikada nema dovoljno nagrada za sve one koji ih zaslužuju. Svake godine vidimo kako mnogi talentirani pojedinci zasluženo budu nagrađeni, ali isto tako neki drugi talentirani umjetnici budu zaobiđeni. Svaki je glumac sretan kad vidi svoje ime među nagrađenima, ali ako se to i ne dogodi velika je vjerojatnost da je neki vaš prijatelj među pobjednicima, pa vas to opet čini sretnim".

Upečatljive uloge
Pitanje je bez sumnje na mjestu, jer Brad Pitt ove godine ima dva razvikana filma u kojima je ostvario zapažene i upečatljive uloge: Tarantinov Bilo jednom u Hollywoodu, o kojemu sve znamo, i Ad Astra čiju režiju potpisuje James Gray, dok Pitt uz naslovnu ulogu ima i producentski kredit. Da je Tarantinov film kritika dobro prihvatila već znamo, a sada je i Ad Astra, spoj spektakularnog SF-a i intimističke drame koja je na Mostri imala svjetsku premijeru, pobrala redom sjajne kritike od najutjecajnijih filmskih i inih svjetskih medija kao što su Variety, The Hollywood Reporter, IndieWire, The Guardian itd. Doduše anglofonski mediji počesto pretjeruju u svojim panegirikama holivudskim filmovima, pa je to i ovdje slučaj, no i osim dramskih nedostataka, scenarističkih nelogičnosti i ignoriranja (nekih) osnovnih fizikalnih zakona mora se priznati da je Ad Astra vraški dobro upakiran film i siguran blockbuster: sjajno režiran, dobro izbalansirane drame i akcije, spektakularnih prizora i uvjerljivog Brada Pitta koji je gotovo čitav film iznio na svojim glumačkim plećima.

Pitt tumači astronauta Roya McBridea koji u misiji spašavanja ljudske civilizacije putuje na rub sunčevog sustava gdje ga očekuje (i) susret s ocem (tumači ga Tommy Lee Jones), koji je prije mnogo godina "nestao" u znanstvenoj potrazi za izvanzemaljskim životom. Na putovanju našim zvjezdanim i planetarnim susjedstvom McBride će doživjeti iskušenja veća od života, no ništa ni blizu susretu s ocem kojega se gotovo tri desetljeća smatralo poginulim u svemirskim prostranstvima. "Snimanje Ad Astre je bez sumnje bio jedan od najvećih izazova u mojoj glumačkoj karijeri", otkrio je na konferenciji za novinare 76. Mostri holivudski superstar dodavši da ne misli samo na fizički zahtjevno snimanje (usput se našalivš kako je sa svojim prijateljem Clooneyem koji je glumio astronauta u Gravitaciji izmijenio neka "ne baš ugodna" iskustva snimanja "u svemiru", osjećajući se kao Petar Pan koji po cijele dane visi na žicama i kablovima).

Intimna priča
"Ovo je jedna intimna priča između oca i sina, vrlo delikatna i krhka i morali smo biti jako oprezni da ne iščezne u sudaru sa svemirskim spektaklom i akcijskim prizorima kakvima film obiluje. Morali smo jako paziti da se obiteljska drama otkriva korak po korak u pravom ritmu kako je ne bi prerano eksploatirali preko svake mjere". Uz naslovnu ulogu slavni je holivudski glumac od početka sudjelovao u razvoju projekta i kao producent zajedno s redateljem Jamesom Grayem s kojim dijeli generacijski senzibilitet prema sedmoj umjetnosti, a posebno favoriziranju kinematografije 70-ih godina prošloga stoljeća čiji se utjecaj vidi i u Ad Astri, posebno likovima oca i sina. "Junaci i likovi u filmovima nastalim te dekade nisu u potpunosti ni pozitivci ni negativci, nego jednostavno ljudi sa svim svojim prednostima i manama. To je ono što me privlači, kompleksne priče s kompleksnim likovima koji egzistiraju u svijetu koji nije crno-bijeli", rekao je slavni holivudski glumac otkrivši i kako je s Grayem gotovo svakodnevno tijekom snimanja izmjenjivao mejlove. "Slao mi je mejlove vrlo privatnog sadržaja i iskustva iz njegova života, i to je vrlo pozitvno djelovalo na mene i odrazilo se u pristupu liku McBridea. Bilo je to za mene jedinstveno glumačko iskustvo," rekao je Pitt.

Iz Venecije: Stjepan HUNDIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana