Kultura
GOSTUJUĆA IZLOŽBA U GALERIJI KAZAMAT DO 15. RUJNA

Umjetnost Vojvodine: Aktualne teme slične su onima kod nas
Objavljeno 3. rujna, 2019.
Marić: Otvorenje uzvrtane izložbe članova HDLU-a Osijek u Galeriji SULUV u Novom Sadu bit će već 30. rujna ove godine

Iznimno zadovoljstvo bilo je članovima osječkog HDLU-a i vodstvu Galerije Kazamat ugostiti za vikend kolege iz Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine, HDLU-u vrlo srodne strukovne organizacije sa sjedištem u Novom Sadu. Umjetnici - Milica Denković, Milica Dukić, Marija Jevtić Dajić, Andrea Palašti, Monika Sigeti, Adrien Ujhazi, Lea Vidaković, Nenad Bogdanović i kustosica Sonja Jankov te članovi predsjedništva SULUV-a vratili su se vrlo zadovoljni te će osječkim kolegama uzvratiti istom mjerom već za mjesec dana.

Na subotnjem je otvorenju bilo petero od ukupno osmero umjetnika koji su izlagali, kao i kustosica izložbe i autorica predgovora Sonja Jankov te Danica Bićanić i Goran Despotovski, kao članovi predsjedništva SULUV-a. Umjetnik Nenad Bogdanović izveo je i performans na koji je publika odlično reagirala upustivši se u kratku interakciju s umjetnikom na kraju izvedbe. Naime, Nenad Bogdanović pozvao je publiku da s njim promijeni netom stvorenu instalaciju.

Od ovih umjetnika, osječkoj se publici Goran Despotovski predstavio samostalnom izložbom Tema Social 2015.

- Izložbom Prostor u suvremenoj umjetnosti Vojvodine uključeni su umjetnici različitih generacija i medijskih opredjeljenja koji prostoru pristupaju kao materijalu, temi i društveno-političkom fenomenu, fokusirajući se na prostornost instalacija, naličja, refleksija, ideološkog naslijeđa, smanjivanje prirodnih staništa ili osobnog prostora i pristupačnosti svih njih. Ovo su ujedno i vrlo aktualne teme u suvremenoj umjetničkoj praksi u Vojvodini, čime se SULUV predstavlja publici u Osijeku - kaže kustosica.

Novosadski kolege u prvi su se mah oduševili potencijalom koji prostor galerije Kazamat ima.

- Njegova arhitektonska specifičnost daje posebnu atmosferu koja je izazovna za svaki izložbeni postav. Njihova galerija je manja, no bolje prilagođena izložbenoj aktivnosti te se nalazi se u središtu Novog Sada. Stoga je bilo iznimno zanimljivo podijeliti iskustva s kolegama. Također su uočili kako je publiku u Kazamatu te članove udruge u subotu predstavljala većinski mlađa generacija - komentira voditeljica Kazamata, Kristina Marić.

Među autorima su umjetnici različitih generacija. Zanimljivo je vidjeti kako korespondiraju u istom prostoru i može li posjetitelj spoznati to u radovima s obzirom na energičnost, zrelost, kontekst...

- Uvijek je zanimljivo u jednoj izložbi obuhvatiti umjetnike različitih generacija i medijskih opredjeljenja. Svatko je ponudio svoj pristup pojmu prostora analizirajući ga istodobno kao materijal, temu i društveni fenomen. Složili smo se međusobno kako su aktualne teme u suvremenoj umjetničkoj praksi u Vojvodini vrlo srodne i slične onima kod nas - napominje Kristina Marić.

Narcisa Vekić
Možda ste propustili...

U PRODAJI 200 DODATNIH ULAZNICA ZA KONCERT 4 TENORA

Gošća Kristina Owais

KVALITETNA I VITALNA OSJEČKA SCENA

Čaušiću nagrada trijenala grafike

MINISTRICA KULTURE OTVORILA UREĐENI VIROVITIČKI MUZEJ

Među 1300 eksponata i novi stalni postav Drveno doba

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana