Regija
U ĐAKOVAČKOM PISKU

Iz vodovodne cijevi iscurio za čovjeka bezopasan gordijski crv
Objavljeno 30. kolovoza, 2019.
ĐAKOVO - Staklenku s vodom u kojoj je bio tanki organizam od 10-ak cm donijelo je sobom jučer u Đakovo nekoliko mještana dijela grada Pisak, pitajući se što je to. Piščanka Kata Kolar kaže kako su čišćene vodovodne cijevi kod susjeda i da je spomenuti organizam pronađen u njima.

- Cijevi su se “zaštopale” pa se prišlo njihovom čišćenju i iz njih je iscurilo i to, vrtilo se 101 put u krug - kaže Kolar i dodaje da potom više nije pila vodu, nego samo sok.

- Kakvu mi to vodu pijemo, je li ispravna? - pitaju Piščani i traže da se nešto poduzme.

- Odmah nakon dojave prekjučer su naši djelatnici bili u tom domaćinstvu, skinuli vodomjer, ispustili vodu i isprali priključak i pritom nisu našli ništa - kaže direktor Vodovoda Ivan Kočiš. Dodaje da je Vodovod s tog priključka zatražio dodatno uzorkovanje vode, o čemu će naknadno izvijestiti.

U Službi za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a pretpostavljaju da je riječ o organizmu Gordius aquaticus (gordijski crv). Nije dobila na analizu uzorak vode za ljudsku potrošnju koji sadrži organizam već se očitovala na temelju uz upit priložene fotografije sa sadržajem staklenke iz Piska.

- Ovaj organizam nametnik je u kukcima te nijednim dijelom svog životnog ciklusa ne živi u čovjeku ili probavilima toplokrvnih životinja, što drugim riječima znači da je potpuno bezopasan - kažu u Službi. S.Ž.
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike