Novosti
PREMA EUROSTATU - PAD POTROŠAČKIH CIJENA HRANE

Najviše pojeftinili jaja i krumpir, najmanje kruh
Objavljeno 30. kolovoza, 2019.
Beznačajno su pojeftinili i šećer, mlijeko, ulja, a značajnije jaja, voće…

U godini koju su obilježila duga sušna, ali i razdoblja s obilnim i višednevnim oborinama, a što se odrazilo na zelenu ponudu koja je najočitija na tržnicama gdje sezonsko povrće i u jeku sezone "drži" cijenu uvećanu u odnosu prema "normalnim" godinama i više od 50 posto, a brojni su vrtovi u takvim vremenskim prilikama opustošeni pa im vlasnici iz njih nemaju ni za domaću zimnicu, iz glavnog statističkog ureda EU-a, Eurostata, stižu vijesti o nižim potrošačkim cijenama svih proizvoda, odnosno grupa proizvoda. Uglavnom je taj pad simboličan, ali u dijelu stavki potrošačke cijene proizvoda i značajnije su padale. U Ministarstvu poljoprivrede ocijenili su to harmoniziranim indeksima potrošačkih cijena.

Pad cijena mesa
Prema glavnom europskom statističaru koji je cijene usporedio na više načina, u srpnju ove godine u odnosu prema prethodnom mjesecu, lipnju, zabilježene su niže potrošačke cijene za grupe proizvoda, pa su najsimboličnije dolje išle cijene za osnovnu namirnicu kao što je kruh, a tu su i žitarice – za 0,12 posto. U krovnom udruženju mlinsko-pekarske industrije, Žitozajednici, pad potrošačkih cijena kruha i žitarica čiji se postotak može svesti na razinu statističke pogreške, pojašnjavaju time da je cijena pšenice, naše najvažnije krušarice, na razini prošle godine - prosječno oko 1,10 kuna za kilogram, pa da nije bilo ni mogućnosti korekcije cijena proizvoda na više ili niže.

- Zadržavanje prošlogodišnje cijene sirovine odrazilo se i na proizvode od nje, pa je i cijena kruha vrlo minimalno pala - kaže direktorica Žitozajednice Nada Barišić. Inače, prve procjene govore da smo u ovogodišnjoj žetvi poželi oko 750.000 tona pšenice, a što je nešto manje nego lani. Nadalje, u promatranom razdoblju svinjetina je, prema Eurostatu, dolje išla za 1,08, sušeno, soljeno i dimljeno meso za 0,37, punomasno mlijeko za 0,78, sir i sirutka za 0,13, jaja za 0,5, voće za 0,93, svježe i rashlađeno voće za 1,5, povrće za 2,4, a najveći pad u potrošačkim cijenama u srpnju u odnosu prema mjesecu prije ostvario je krumpir - čak za 20,77 posto, za petinu, a što povrtlari pojašnjavaju njegovom sezonom. Nadalje, usporedbom dva srpnja – u 2019. i onog lani, najveći pad potrošačkih cijena, i to gotovo za 10 posto, ostvarila su jaja, a najmanje šećer – 0,05 posto. Kod mesa taj je pad za 1,5, kod mnogim našim potrošačima nedostižne, skupe teletine i govedine za 3,3, svinjetine za 1,4, janjetine i jaretine za 3,6, a kod peradi cjenovni pad je 4,5 posto.

- Meso je kod nas jeftinije nego što je prosjek Europe, za 10, 15 do 20 posto. Posebno se to odnosi na skuplje kategorije mesa. Jedan od razloga je i naša niža kupovna moć, i to za 38 posto u odnosu prema Europi - kaže direktor Croatiastočara Branko Bobetić. Riba ni nakon cjenovnog pada i dalje neće biti dostupnija potrošačima plićega džepa jer je on bio samo 1,06 posto. Još je manji pad kod ulja i masti – 0,04, a kod maslinovog ulja 2,8 posto. Cjenovni pad kod voća bio je u tih godinu dana oko osam, a kod svježeg i rashlađenog voća više od osam posto.

Sezonska smanjenja
Eurostat je napravio i ljetno-zimsku usporedbu potrošačkih cijena – srpanj 2019. u odnosu prema prosincu 2018. godine, gdje je također većina stavki sa simboličnim padom cijena, a veći pad vezan je za sezonsku proizvodnju kao što su voće i povrće, pa je ovdje najveći cjenovno smanjenje upravo kod svježeg i rashlađenog povrća – više od devet posto. Cijena govedine i teletine u srpnju je u odnosu prema kraju 2018. pala za tri, janjetine i jaretine za jedan, peradi za 0,03, jestivih iznutrica za 0,8, ribe za 0,5, obranog mlijeka za 0,2, a jaja za 6,2 posto. Vidljivo je da potrošačke cijene mlijeka samo simbolično padaju i na mjesečnoj i na ljetno-zimskoj usporedbi. Njegovi proizvođači pojašnjavaju to mrtvilom koje obilježava posljednju godinu dana na tržištu mlijeka. - Cijena sirovog mlijeka u posljednjih godinu dana niti raste niti pada. Teško je reći zašto, no događa se da je mir, iako mu uvijek nekako cijena ide u proljeće dolje, a u jesen gore, no ove godine nije se po tom pitanju dogodilo ništa. Očito otkupljivači sa sadašnjim cijenama imaju dovoljno prostora da se ne događa ništa - kaže đakovački farmer, predsjednik Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda Branko Koalk. Cijena sirovog mlijeka sada se, ovisno i kategoriji, kvaliteti i drugim paramterima, kreće od 2,00 do 2,80 kuna.

Suzana Župan
Na cijene utječe i geografski položaj
U Ministarstvu poljoprivrede ističu da kretanje cijena ne ovisi samo o smanjenju PDV-a, nego i o drugim okolnostima na tržištu EU-a, kao i o drugim čimbenicima koji utječu na formiranje cijena, među kojima su i odnos ponude i potražnje; što je ponuda veća, cijena je manja i obrnuto. Na cijene utječu i agroklimatski uvjeti proizvodnje što se odražava na ponudu domaćeg voća i povrća na našem tržištu. Treba uzeti u obzir i geografski položaj proizvodnih regija. Utjecaj ima i podrijetlo proizvoda koji, ako dolaze iz proizvodno razvijenijih regija EU-a, dolaze na naš dio zajedničkog poljoprivrednog tržišta po povoljnijim cijenama pa je u maloprodaji moguć zamjetan raspon cijena. Na cijenu isto tako utječu i kvaliteta proizvoda, brendiranje određenih proizvoda i marketinške aktivnosti, navode u Ministarstvu.
Najveći pad potrošačkih cijena u usporedbi srpnja s lipnjem 2019. imao je krumpir, za oko 21 posto, zbog sezone
kupovna moć
U HRVATSKOJ NIŽA 38 NEGO U EU
Možda ste propustili...