Regija
POMOĆ DJECI

Komuniciraju pogledom oka ili simbolima
Objavljeno 30. kolovoza, 2019.
Vukovarski leptirići su počeli edukaciju djelatnika koji rade s djecom u Vukovaru i Osijeku
VUKOVAR

Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići počela je edukaciju o potpomognutoj komunikaciji i asistivnoj tehnologiji.

Edukaciju provodi E-Glas iz Rijeke, s tim da će biti educirano šest stručnih djelatnika udruge i po dvije učiteljice/stručne osobe iz Centra za odgoj i obrazovanje Ivan Štark Osijek, i OŠ Josip Matoš iz Vukovara.

Viktorija Matin, predsjednica Vukovarskih leptirića, naglasila je kako žele osigurati komunikatore kako bi se s djecom radilo u udruzi, ali i u školama na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.

- Pravo na komunikaciju pripada u osnovna ljudska prava, pa mi roditelji želimo omogućiti našoj djeci da mogu ukazati na ono što ih tišti i boli te izraziti želje i potrebe. Roditeljima to mnogo znači, a uz partnerske odnose i suradnju više institucija može se učiniti mnogo - izjavila je Matin.

Ova udruga posjeduje komunikator kojim se upravlja pogledom oka, a ima i komunikatore kojima se upravlja pomoću simbola. Matin je istaknula kako bi za dvije škole u Osijeku i Vukovaru komunikatore uskoro trebalo osigurati resorno ministarstvo.

- Naša udruga ima 186 djece različitih dijagnoza i potreba i različite dobi. Većina ih je neverbalna, pa su nam ovi komunikatori prijeko potrebni - poručila je.

Marina Popić, radna je terapeutkinja u udruzi i jedna od šest stručnih djelatnika Vukovarskih leptirića koji će proći edukaciju. Istaknula je kako moderna oprema pomaže kod verbalizacije, odnosno kada im dijete dođe na terapiju može stupiti u interakciju s terapeutom, jer pomoću posebne opreme dolazi do neverbalne komunikacije.

- Iznimno nam je važno što na ovaj način dijete može izraziti emocije, frustracije, želje i potrebe. Kod djece s poteškoćama u razvoju ključna je igra i bitno nam je stvaranje elemenata u igri na temelju kojih nam djeca mogu poručiti, primjerice kada žele piti vodu ili otići na toalet, što nam posebno pomaže u terapiji - pojasnila je Popić.

Mirela Posarić, ravnateljica OŠ Josipa Matoša, navela je kako je potpomognuta komunikacija postala standard u nastavi s djecom s poteškoćama u razvoju.
- Ne možemo si to svi priuštiti, no uz pomoć udruga i institucija jasno je kako će nam ovi uređaji mnogo pomoći u radu. Defektolozi u našoj školi još uvijek prolaze edukaciju i vjerujem kako ćemo, nakon što dobijemo komunikatore, djeci osigurati kvalitetniju nastavu - rekla je Posarić.

Dragana Korpoš
OPREMU PRILAGOĐAVAJU POTREBAMA
Za edukaciju djelatnika zadužen je Ivo Zubčić iz E-Glasa, koji je naveo kako je riječ o naprednoj tehnologiji i opremi te je nužno da se osobe koje rade s djecom s poteškoćama u razvoju dobro educiraju kako tehnologija funkcionira i osigurava im komunikaciju s djecom. “Svako dijete ima drugačije potrebe i načine komunikacije. Neka to čine uz dodir prstića, neka uz pomoć tipkovnica, a neka samo uz pomoć pogleda. Ta je tehnologija iznimno zahtjevna i u Hrvatskoj postoji deset godina. Riječ je o uređaju koji skenira oko i na taj način s korisnikom se može raditi sve - od komunikacije i pisanja na računalu, pa do korištenja interneta”, pojasnio je, dodajući kako djelatnici moraju znati prilagoditi opremu svakom djetetu individualno.
Možda ste propustili...

POČELO JESENSKO PORIBLJAVANJE MIHOLJAČKIH RIBOLOVNIH VODA

Ubacit će 1800 kilograma šarana, amura i deverike

B-LIGHT SHEMA NEPOVRATNIH SREDSTAVA

Tvrtkama milijuni eura nepovratno

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana