TvObzor
KUHARSKE ZVIJEZDE NOVOG HRT-OVOG KULINARSKOG SHOWA “KUHAN I PEČEN”

Sudac Tom Gretić prevodi plejadu uspješnih i svjetski priznatih hrvatskih kuhara
Objavljeno 30. kolovoza, 2019.
Natjecateljima će pomagati David Skoko, Mate Janković, Anita Margić, Ivana Bekavac, Ivan Erak i Christian Misirača

Početkom tjedna u HTV-ovoj emisiji “Dobro jutro Hrvatska” ekskluzivno su predstavljeni svi kuhari – chefovi koji će voditi 64 natjecatelja kroz prvu sezonu novog kulinarskog showa “Kuhan i pečen”.

David Skoko, Mate Janković, Anita Margić, Ivana Bekavac, Ivan Erak i Christian Misirača – plejada je uspješnih i svjetski priznatih hrvatskih kuhara koja će pomagati svojim natjecateljima, a zadnju riječ imat će sudac - jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih hrvatskih kuhara Tom Gretić.

U HRT-ovu studiju i emisiji Dobro jutro Hrvatska gostovali su Christian Misirača i Ivan Erak – ne skrivajući zadovoljstvo što sudjeluju u kulinarskoj utrci, u kojoj na traci stiže iznenađenje za natjecatelje – namirnice, s kojima moraju napraviti što bolje jelo u predviđenom roku.

“U svakoj su emisiji po četiri natjecatelja. Mi ih ne odabiremo, već su nam dodijeljeni te što se tiče nas kuhara mentora – jednako smo raspodijeljeni tijekom prve sezone. Tri su kuhanja u svakoj emisiji - u prvome krugu natječu se dva natjecatelja, iz kojega samo jedan izlazi kao pobjednik. U drugome se krugu natječe novi par, kojemu također pomaže njihov profesionalni kuhar. Pobjednik tog kruga i pobjednik prvoga kruga ‘natkuhavaju’ se potom u trećem krugu u kojemu u pola sata moraju skuhati i glavno jelo i desert, ali svaki natjecatelj tada ima ‘samo za sebe’ svojeg profesionalnog kuhara. Pobjednik emisije čeka pobjednika iduće tri emisije kako bi se s njima suočio u polufinalnoj emisiji, na kraju koje dobivamo jednoga od četiri finalista”, rekao je.

Uz sudca Toma Gretića – glavnu riječ ima i voditeljica Ana Vučak Veljača, koja je gledateljima HRT-a poznata i kao voditeljica Parlaonice, a ova svestrana televizijska i kazališna glumica iza sebe ima diplomu studija psihologije na Filozofskom fakultetu, magisterij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti te diplomu Akademije dramskih umjetnosti.

Podsjetimo, riječ je o licenciranom formatu BBC-a, prema ideji svjetski proslavljenog kuhara Jamieja Olivera, a koji je nakon Kanade zaživio i u hrvatskoj verziji.

U programu Hrvatske radiotelevizije, nakon što se prikazivala najava novog kulinarskog showa u kojoj je teško bilo zaključiti tko su poznati chefovi ispred kamere, od danas su u emitiranju najave HRT-ove kulinarske TV poslastice u kojima upoznajemo svih šest mentora kuhara, iščekujući početak showa - 1. listopada, 2019. (N.K.)

DAVID SKOKO
David Skoko, sinonim za pripremu pravih ribljih čudesa na tanjuru, među najpoznatijim je hrvatskim kulinarskim imenima, a za sebe nerijetko ističe da je - ribar. Iako se kroz srednjoškolsko obrazovanje educirao za smjerove stolara i agronomskog tehničara, obrazovanje je zaključio kao kuhar te vrlo brzo postao prepoznat ne samo u domaćim nego i svjetskim kuhinjama, kao nezaobilazan predavač, gost, savjetnik ili prvi čovjek kuhinje enogastronomskog događanja. U svoju karijeru upisuje i brojne svjetske TV projekte, među kojima i Richmanov “Trip of a lifetime”, Bourdainov “No reservations”, “World’s greatest motorcycle rides” Henryija Colea ili Skehanov “Croatia’s hidden food scene” te vlastitu emisiju na 24Kitchen. Zaljubljenik je u dva kotača, koji u svojoj kuhinji uz zdrav način prehrane – promovira i sportski život.
IVAN ERAK
Kuhar Ivan Erak za sebe kaže kako je od malih nogu znao da će postati kuhar, te nakon što je kulinarska umijeća dokazao baki – s odličnim uspjehom je to dokazao i Ugostiteljsko-turističkoj školi, a potom krenuo osvajati nepca u zagrebačkim restoranima. Danas je šef kuhinje u hotelu “Palace” – najdugovječnijem zagrebačkom hotelu.
CHRISTIAN MISIRAČA
Iako je kulinarsko obrazovanje stjecao u Zagrebu, Christian Misrača 1996. godine odlazi u New York, u kojemu usvaja kulinarske vizije kod Jean-Georgesa Vongerichtena, od legendarnog chefa Matsuhisa te čuvene Linde Rodriguez (Nobu restoran – vlasnik Robert De Niro, Bond Street restoran) te stvara vlastitu viziju kulinarske revolucije – što počinje primjenjivati vrativši se u Zagreb. Stoji iza velikih projekata (Trilogija, El Bull steakhouse, ‘gostionica Tip-Top’), a među omiljenim je kulinarskim imenima u krugovima ambasadora (Nizozemska, Njemačka, Švicarska, Grčka itd.), custom – catering za setove u Hrvatskoj filmskih ekipa (što domaćih, što velikih svjetskih produkcija), a nije mu strano ni kuhanje za predsjednika RH.
MATE JANKOVIĆ
Nakon što je stekao zvanje kuhara, profesionalni početci Mate Jankovića nisu bili nimalo lagani - počeli su pranjem podova i guljenjem krumpira, no usavršavanjem kulinarskih tehnika (što zahvaljuje majci koja bi mu ostavljala ručkove koje bi morao dovršiti) – posložio je brojne menije u hrvatskim restoranima, a u CV-u mu stoji i suradnja na “No Reservations” – serijalu svjetskog kulinarskog putopisca Bourdainea.
IVANA BEKAVAC
Iako je završila 2. Opću gimnaziju u Zagrebu – Ivana Bekavac bez dvojbi je studij odabrala u New Yorku – jednu od najprestižnijih kulinarskih škola “The Culinary Institute of America”. Stažiranje i stjecanje novih kulinarskih vještina odradila je u nekim od ponajboljih NY restorana, a vrativši se u Hrvatsku – radi u ponajboljim restoranima duž jadranske obale, a potom i u slovenskoj Hiši Franko (Top 50 najboljih restorana u svijetu), a mentorici Ani Roš zahvaljuje na novom pogledu na kulinarstvo. Već devet godina živi ‘na putu’ te se uskoro nada konačno ga raspakirati i pokrenuti nešto svoje.
ANITA MARGIĆ
Siščanka Anita Margić nakon Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu kao radni terapeut nastavlja visoko obrazovanje na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, i nastavlja ga na talijanskom Fakultetu Gastronomskih znanosti, a stažiranje je uspješno provela u Piazzi Duomo (Alba). Nesvakidašnji put jednog chefa, reklo bi se. Nakon niza zagrebačkih poslodavaca, postala je i vlasnicom restorana na obali, u Vodicama. Svoje televizijsko iskustvo ostvarila je najprije kao asistent i savjetnik s Anom Ugarković, renomiranim TV kulinarskim imenom, a nadalje je osvojila i svojom pojavom ispred kamera, u HRT-ovu dvoboj-showu “Kruške i jabuke”.