Novosti
ZAŠTO JE HRVATSKA NEKONKURENTNA

HGK: Zastarjeli Zakon o radu mora se prilagoditi suvremenom gospodarstvu
Objavljeno 28. kolovoza, 2019.
Zastarjeli Zakon o radu korijen je nekonkurentnosti te ga je nužno mijenjati i prilagoditi suvremenom gospodarstvu, ističu u srijedu iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) u priopćenju o sastanku poduzetnika s ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladroviće, prenoseći njegovu najavu da se kreće u pripreme za cjelovite zakonske izmjene.


Kako se navodi u priopćenju, u organizaciji HGK održan je sastanak poduzetnika s novim ministrom rada i mirovinskoga sustava Josipom Aladrovićem, a glavna tema razgovora bio je Zakon o radu. "Gospodarstvo se sve više digitalizira, a Zakon o radu još uvijek definira stare industrijske odnose. Zato je hrvatsko tržište rada jedno od najmanje konkurentnih u Europi. Ako to želimo mijenjati, ključno je donijeti moderniju regulativu koja prepoznaje današnje potrebe poslodavaca i radnika", istaknuo je predsjednik HGK-a Luka Burilović.


Iz HGK-a prenose i kako je Burilović naglasio da je potrebna veća fleksibilnost u radnom vremenu, odnosno uvođenje rada od kuće, naročito danas kad su zbog napretka tehnologije svi dostupni 24 sata na dan. "Porezna rasterećenja poduzetnika su dobrodošla, kao i povećanje plaća radnicima. No, kuća se gradi od temelja, a u ovom slučaju to je Zakon o radu koji moramo prilagoditi suvremenom gospodarstvu", naglasio je Burilović.
"Teško je od izmjena Zakona o radu očekivati velike promjene u kratkom vremenu, ali u te promjene moramo ići kako bismo pratili evoluciju tržišta rada. To više nije izbor, nego nužnost i zato krećemo u pripreme za cjelovite izmjene Zakona. Alternative nema", poručio je, kako se prenosi u priopćenju, Aladrović. Ministar je naglasio da će prioritet Ministarstva biti dijalog s poslodavcima, sindikatima, ali i svim drugim dionicima koji u interesu imaju poboljšanje situacije na tržištu rada. Demografiju je apostrofirao kao najveću prepreku budućem razvoju gospodarstva i najavio izmjene postojećih mjera aktivnoga zapošljavanja, odnosno uvođenje novih. Osvrnuo se i na mirovinski sustav i istaknuo da od mirovinskih fondova očekuje ulaganja koja će potaknuti nove investicijske cikluse u zemlji, navodi se u priopćenju. Iz Komore prenose i poruku prokurista Kamgrada Dragutina Kamenskog kako je ključno promijeniti način dobivanja kvota za strane radnike, jer je "varijanta ‘tko prvi, njegova djevojka‘ neprihvatljiva." "Tehnika ishođenja dozvola je kriva i cijeli proces dovodi do nebuloznih situacija da neka novoosnovana tvrtka može doći prva na policiju i pokupiti sve kvote pa onda mešetariti njima i reketariti kompanije kojima ti radnici stvarno trebaju", kazao je Kamenski, dodavši da treba mijenjati još neke stvari koje opterećuju poslodavce, poput bolovanja koja 40 dana idu na teret tvrtki ili plaćenih pauza za ručak. H
Siva ekonomija
Direktor Stražaplastike Josip Grilec poručio je da se u Hrvatskoj mora omogućiti produženi rad koji nije opterećen kao sadašnji prekovremeni rad jer će se tako oživjeti tržište rada i srezati siva, odnosno crna ekonomija. "Veliki broj naših ljudi poslije regularnog radnog vremena odrađuje ‘fuševe‘, a promjenom regulative bi se takva praksa dovela u legalnu zonu pa bi koristi od toga imali i zaposlenici i poslodavci i država. Pa i strani radnici koji nam dolaze su zainteresirani za rad preko osam sati jer su došli zaraditi što više novca u što kraćem vremenu", pojasnio je Grilec, uz napomenu da moramo imati i fleksibilniji zakon o pitanju otpuštanja, odnosno zadržavanja radnika. Predsjednik Uprave Unilinea Boris Žgomba kazao je da su za turistički sektor najvažnije tri promjene - ubrzano donošenje novog Zakona o strancima, poboljšavanje mjera aktivne politike zapošljavanja i omogućavanje vaučera. "Sadašnji Zakon o strancima ima mnogo nedostataka. Od devet aktivnih mjera zapošljavanja, njih čak osam ne može se koristiti u turizmu", kaže Žgomba.
Možda ste propustili...

MINISTAR GORDAN GRLIĆ RADMAN

Na upis dividendi upozoren 2019.

IZMJENA TRIJU ZAKONA ZA BOLJU ZAŠTITU ŽRTAVA NASILJA U OBITELJI

Uvode se veće kazne za nasilnike, za silovanje do 12 godina zatvora

Najčitanije iz rubrike