Novosti
NA LISTI NAJVEĆIH HRVATSKIH IZVOZNIKA I TVRTKE IZ OSIJEKA

Osječke IT tvrtke od izvoza softvera zaradile više od 230 milijuna kuna
Objavljeno 29. kolovoza, 2019.
Tvrtka Barrage najuspješniji je osječki izvoznik 2018., a na razini RH ima najviši postotni rast izvoza

Nakon što je početkom srpnja na godišnjoj izbornoj skupštini udruga Osijek Software City predstavila sjajne rezultate poslovanja IT tvrtki na području Osječko-baranjske županije u posljednjih deset godina, u utorak je vodstvo udruge izišlo s podatcima o IT sektoru i na nacionalnoj razini. Zaključuju: snaga IT tvrtki u OBŽ-u u globalnom je izvozu, a IT industrija treba biti strateška industrija Republike Hrvatske. Zašto?


Koristeći se podatcima Hrvatske gospodarske komore, analizirali su stanje 2008. godine u OBŽ-u, ali i u RH, te ga usporedili s onim 2018. Kao što su i predviđali u OSC-u, ta industrija nedvojbeno na obje razine ima konstantan rast. Rastu prihodi, broj tvrtki i zaposlenika... Ono što posebno ističu jest izvoz, koji bilježi rekordne brojke - u deset godina skočio je sa 7 posto na čak 66 posto prihoda tvrtki u OBŽ-u (s oko 4,5 milijuna na 231 milijun kuna zarade od izvoza softvera u inozemstvo). Na razini države - izvoz je udvostručen i danas čini 33 posto ukupnih prihoda, što znači da su tvrtke od izvoza lani ukupno zaradile više od 3,6 milijardi kuna, a prema nekim istraživanjima i više od četiri milijarde.

Rast plaća

Referirajući se na analizu koju je napravio ICT Business s Bisonde i Poslovna.hr, OSC ističe kako su na listi stotinu najvećih hrvatskih izvoznika softvera u prošloj godini i njegove članice. Na prvom mjestu i ove je godine zagrebačka tvrtka Span s podružnicom u Osijeku, koja je lani pola prihoda ostvarila od izvoza (172,2 milijuna izvoza), a kao četrnaesta pozicionirana slijedi "neosječka" tvrtka Five, također s uredom u Osijeku (44 milijuna kuna).


Premda nije članica OSC-a, tvrtka Barrage sa sjedištem u Osijeku u prošloj godini od izvoza je zaradila najviše od svih IT tvrtki u Osječko-baranjskoj županiji (34,7 milijuna kuna). Ovdje treba istaknuti kako je osječki Barrage, prema spomenutoj analizi, najuspješnija hrvatska tvrtka u segmentu softvera s najvišim postotnim rastom izvoza u 2018. (+ 480 %), a nalazi se i među top 100 prošlogodišnjih najuspješnijih tvrtki prema ukupnim prihodima. Od članica OSC-a i osječkih tvrtki na 30. mjestu najuspješnijih izvoznika softvera je još tvrtka Adcon (25,5 milijuna kuna), tvrtka Mono na 35. mjestu (22,7 milijuna kuna), tvrtka Inchoo na 66. mjestu (13,2 milijuna kuna) te tvrtka GDi, koja je zauzela stoto mjesto (8,8 milijuna kuna).


Tablica koju OSC donosi prikazuje financijske pokazatelje poslovanja tvrtki Osječko-baranjske županije djelatnosti razreda J 62 – Računalno programiranje, savjetovanje i djelatnosti povezane s njima (NKD 2007). Napominju, "upravo je to razred u kojem su naše tvrtke registrirane. Nažalost, ovdje nisu iskazani rezultati podružnica ili izdvojenih pogona (npr. Minus5, GDi, FIVE, NTH, Human), obrta i slobodnih zanimanja", nekih od gore spomenutih najuspješnjih hrvatskih izvoznika.


No prema dostupnim podatcima, OSC ističe kako je 2008. godine na području Osječko-baranjske županije bilo registrirano 56 IT tvrtki - a zapošljavale su 227 osoba, čija je netoplaća iznosila prosječno 4013 kuna. Ukupni prihod bio je veći od 63 milijuna kuna, a od čega je samo sedam posto te godine činio prihod od izvoza. No do 2018. godine broj tvrtki u OBŽ-u popeo se na 176, sa 713 zaposlenika, plaća je rasla na 6671 kunu, ukupni je prihod bio veći od 350 milijuna kuna, a prihod od izvoza rekordnih 66 posto.
Porast izvoza

- Ako usporedimo podatke iz 2017. godine s onima iz 2018., vidimo da se broj tvrtki za razvoj softvera u Osječko-baranjskoj županiji povećao za 18 posto, broj zaposlenih za 19 posto; dok su ukupni prihodi porasli za 93 posto, a prihodi od prodaje u inozemstvu za 36 posto. Kada se ti pokazatelji promatraju u razdoblju od deset godina, vidljiv je rast broja tvrtki za 166 posto, broja zaposlenih za 163 posto, ukupnih prihoda za 188 posto, prihoda od prodaje u inozemstvu za rekordnih 582 posto te netoplaće za 37 posto - objašnjava predsjednik OSC-a Ivan Jurlina u objavi.


Vraćajući nas u 2008. godinu i vrijeme gospodarske krize, OSC ističe da je u RH te godine (prema spomenutom NKD-u) bila registrirana 1491 tvrtka, a zapošljavala je 6427 osoba s prosječnom netoplaćom od 6076 kuna. Hrvatske tvrtke te su godine ostvarile prihod od više od četiri milijarde kuna - a samo 15 posto toga prihoda činio je izvoz. Deset godina poslije - rast u svim segmentima. Broj registriranih IT tvrtki u Hrvatskoj u 2018. skočio je na 3874. Utrostručio se broj zaposlenika - lani su IT tvrtke zapošljavale 18.919 osoba, a njihova je netoplaća prosječno iznosila 7923 kune. Samo prošle godine na razini države IT tvrtke uprihodile su više od 11 milijardi kuna - od toga spomenutih 33 posto izvozom na strana tržišta.
- Na razini RH broj tvrtki za razvoj softvera u razdoblju od 2008. do 2018. povećao se za 160 posto, broj zaposlenika za 194 posto, ukupni prihodi za 190 posto, prihodi od prodaje u inozemstvu za 118 posto, a netoplaća porasla je za 30 posto. Svi podatci vezani uz ICT/IT pokazuju rast te zbog toga iskazujemo zabrinutost što Vlada nije odlučila postaviti IT kao jednu od strateških industrija. Nadamo se da će se to u budućnosti promijeniti - zaključuju u OSC-u.


Jasenka Pejaković
IT industrija
postaje ozbiljan zamašnjak gospodarstva
IVANŠIĆ: IZVOZIMO OD HONG KONGA DO SAD-a
Direktor osječke tvrtke Barrage Feđa Ivanšić zbog strogih odredaba ugovora s klijentima nije želio otkrivati njihova imena, ali kaže: "Izvozimo od Hong Konga do Amerike i Europe, poslovno smo orijentirani zapadnom tržištu s naglaskom na fintech - financijske platforme na internetu. Razvijamo softverska rješenja, za njih poslije pružamo programersku i korisničku podršku te podršku klijentovim korisnicima. Imamo i odjel koji se bavi razvojem infrastrukture i podatkovnih centara, što nam je u ovom trenutku sekundarna djelatnost. Ali praktički sve izvozimo. U poslu preuzimamo dio rizika, jer kada se klijent probije, mi moramo u svim segmentima sve njegove potrebe biti u mogućnosti i ispratiti", kaže Ivanšić, čija tvrtka djeluje četvrtu godinu i zapošljava više od 90 ljudi.
DUJMOVIĆ: RADIMO ZA KONKRETNE KLIJENTE
Nadaleko poznata tvrtka Span, sa sjedištem u Zagrebu, zapošljava 500 stručnjaka i puni 26 godina postojanja. Urede ima i u Rijeci i u Osijeku (gdje zapošljava 30-ak osoba). A djeluju i globalno s uredima u Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u, Sloveniji, Češkoj, Azerbajdžanu, Njemačkoj i Ukrajini. No sve se radi u Hrvatskoj, kaže predsjednik Uprave Nikola Dujmović. “Sve što proizvodimo, proizvodimo u Hrvatskoj i onda izvozimo. Radimo konkretne stvari za konkretne kupce. Primjerice, McDonald’s treba rješenje za sigurnost, dođu k nama i mi im to napravimo. Ne radimo za nepoznate kupce stvari koje bi se masovno kupovale. Uz McDonald’s, imamo još nekoliko globalnih klijenata kao što je Starbucks, izvozimo sve više u Skandinaviju (Rolls Royce Marine), u Sloveniju, Ukrajinu... Ali ne izvozimo samo softver nego u to ulaze i usluge u IT-u poput tehničke podrške”, kaže Dujmović.
Možda ste propustili...

NOVI SAZIV ČINIT ĆE I 37 ŽENA, SAMO JEDAN ZASTUPNIK MLAĐI OD 30 GODINA

U Saboru najviše zastupnica dosad