Dome slatki dome
BOGATA CVATNJA

Duga i raskošna cvatnja ljetnica
Objavljeno 29. kolovoza, 2019.
Brzo rastuće biljke brzo iscrpe hranjive tvari u manjim cvjetnim posudama, stoga im je potrebna redovita dohrana

Kako postići raskošno bogatstvo cvatnje našeg vrtnog i balkonskog cvijeća i k tome sačuvati bujnu cvatnju i maksimalno produžiti njeno vrijeme?

Moramo znati da sve cvjetnice, premda većina traži obilje sunca, ne mogu držati da ih direktno prži sunce. Zato je potrebno već pri sadnji znati koje ljetnice traže sjenu ili polusjenu, a koje sunčane položaje. To je prvi preduvjet za kvalitetan start rasta našeg ljetnog cvijeća. Najčešće smo mišljenja kako je za bogatu cvatnju i bujan rast dovoljno ljetnice zasaditi u kvalitetnu zemlju s dovoljno prostora. Međutim, često ni veličina cvjetne posude nije presudna za željeni rast naših sadnica. Često i u manjim loncima, koritima, sličnim ili improviziranim cvjetnim košarama, naše ljetnice mogu biti vrlo bujne. U takvim slučajevima moramo cvjetnice češće i redovito prihranjivati, a prema potrebi i pincirati radi gustoće sklopa. Jer tako brzo rastuće biljke brzo iscrpe hranjive tvari u manjim cvjetnim posudama, stoga im je potrebna redovita dohrana.

Na suncu
Dugotrajnost cvatnje uz napomenuto možemo postići i unutarnjim oblaganjem cvjetnih posuda, poglavito plastičnih, keramičkih, kamenih od terakote i drugih, tankom oblogom jedan centimetar debelog stiropora, a radi postizanja kvalitetnih uvjeta rasta i razvoja korijenova sustava u posudi. Naime, u neizoliranim posudama supstrat, odnosno korijenova bala pregrijava se, čime se stvaraju nepovoljni uvjeti rasta, što ima bitan utjecaj na rast, bujnost i bogatstvo cvatnje. Dodamo li još k tome da pri jutarnjem zalijevanju u takvim neizoliranim posudama tijekom dana kad prigrije sunce u cvjetnoj posudi dođe do "kuhanja", što dodatno negativno utječe na rast naših ljetnica. Ljetnice koje ne podnose jako sunce doduše najčešće će izdržati ljeto na suncu, ali njihov izgled i bogatstvo cvatnje bit će upitni i najčešće će izgledati zakržljalo, ili kao da trpe sušu te tako i oku neugledno, što može narušiti cjelokupan sklad našeg vrta. Zato takvim biljkama koje ne podnose jako sunce možemo oplemeniti naše sjenice, sjenovite položaje i terase, gdje će one svojim bujnim cvatom potpuno ispuniti naša očekivanja. Jednako tako, biljne vrste koje traže sunčano stanište, na sjenovitim mjestima ni približno neće pružiti raskošnu ljepotu koju smo željeli postići.

U sjeni
Zato za sjenovite položaje koristimo begonije, koleuse, natirhinume, exacum, nigele, torenije, mimuluse, nemzije i druge, koje će svu svoju raskoš pokazati upravo u polusjeni, ili na sjenovitom mjestu. Među takvim ljetnicama kraljicu sjenovitih položaja zasigurno će ponijeti vodenica /Impatiens/, bez obzira na to bila uspravnog ili puzajućeg rasta. Ona će najčešće naše sjenovito mjesto za odmor skriveno od jakog ljetnog sunca uljepšati od travnja do prosinca, zapravo do prvog mraza, a ako je zaštitimo i duže.

Kod nekih ljetnica kao što su sufrinije i tapieni od kojih možemo formirati cvjetne slapove ili cvjetne tepihe ili prekrivače sa svakom vrstom posebno zna se dogoditi da listovi postaju blijedožuti i biljka gubi snagu, ljepotu i na kraju uvene. Kod takvih biljaka potrebno je tim cvjetnicama dodati lakotopivo “željezo” u prahu koje možemo kupiti u svakoj vrtlariji ili cvjetarni. Prašinu štapićem zakopamo u cvjetnoj posudi da pri zalijevanju dolazi do topljenja te pri upijanju biljka koristi “željezo”, pa ubrzo dobije ponovno bogato zelene listove sukladno svojoj vrsti. Takvo “željezo” možemo rastopiti u vodi i time zaliti biljke, ali će uspjeh biti manji i kratkotrajniji.
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike