Kultura
DEVET DANA DORINOG LJETA U NAŠICAMA

Mentorskim i autorskim radom nastupa šestero vrsnih pijanista
Objavljeno 28. kolovoza, 2019.
Biljana je Urban autorica projekta Međunarodna glazbena akademija u Slavoniji

Rođena Osječanka, nizozemska i svjetska pijanistica Biljana Urban, kompletna je autorica glazbenoga i umjetničkoga međunarodnog projekta Dora‘s Sommers. Ona je osnivačica i umjetnička direktorica programa Dorina ljeta 2019., s konceptnim sadržajem Međunarodnom glazbenom akademijom, prvom takve vrste u našem dijelu Hrvatske, u kojoj, mentorskim i autorskim radom, nastupa šestoro briljantnih glazbenih imena iz SAD, Francuske, Nizozemske, Hrvatske i Austrije.

Potpisana pozivnica
Biljana je Urban autorskim nastupom, u svojevrsnom ljetno-najavnom programu, izvodeći Beethovena, Jana Urbana, J. Brahmsa i C. Debussyija, u čudesnom Malom dvorcu Pejačević, poslala hrvatskoj i našičkoj umjetničkoj javnosti jasno potpisanu pozivnicu. Njezin je autorski nastup hrvatsku publiku podsjetio da su s razlogom u SAD pisali kako "u Biljani Urban nalazimo posebnu liričnost i rafiniranost", u Engleskoj da je "posvećena i osjećajna, čista ljubav, rođena predavačica i istraživačica", u Nizozemskoj "kao da dolazi s drugog svijeta", a na najuglednijim glazbeno webovskim stranicama poput Musicweb Internationala, da postiže "savršenstvo zvuka" i " svira sa veličanstvenim nadahnućem i dubinom".

Svoj je velik autorski pijanistički ugled, liričan i savršen, Biljana Urban ponovno uložila u vrhunske međunarodne kontakte, pa je, nakon Dana Jana Urbana 2017. i 2018. kao estetskog i kulturnog poklona rodnom Osijeku u vidu svjetskog promicanja Osijekova secesijskog glazbenog genija Jana Urbana, ovoga ljeta predala Našicama i prostoru dvaju dvoraca Pejačević, kao i Parku prirode Papuk, vrhunski umjetnički projekt kretanja stvaralačkih talenata mladih umjetnika i umjetničke publike uz glazbu anđeoski romantične Dore Pejačević, koja je za nju i inače najznačajnije žensko ime glazbenog romantizma u svjetskim parelalama.

O samoj Dori Pejačević Biljana Urban podsjeća kako ju je u dijalog s Arnoldom Shoenbergerom uvrstio veliki Karl Kraus, ističući njezin talent, no na žalost, suvremen s mnogim drugima s početka 20. st. - još uvijek samozasjenjen vlastitom samozabludom o dvojbenosti moći ženskog talenta. Program Dorinog ljeta 2019. autorica Urban oblikuje kroz cjelodnevni tjedni rad u vidu masterclass skupina voditelja - pijanista Eugena Inđića, Biljane Urban, sopranistice Annete Ficher, violončelista Branimira Pustičkog Faya te volinistice Eve Huhn.

Mladežni talenti
U devet dana Dorinog ljeta ne će se Dorinu glazbenu opusu približivati samo mladežni talenti, pohađači masterclassa, u ozračju raskoši prirode koja okružuje našičke dvorce i jankovačko ladanje, nego će i javnost dobiti šest koncertnih poslastica.

- Program otvorenja pokazao je prekrasnu umjetničku energiju između tek pridošlih pohađača i mentora. U četvrtak ćemo nas troje mentora, kolegica Anette, kolega Eugen i ja, održati autorski nastup, u 20 sati. U subotu će kolega Inđić, također od 20 sati, imati samostalni pijanistički nastup i time će završiti prvi niz nastupa u OGŠ "Kontesa Dora“, a u nedjelju će u park šumi Jankovac biti izvedena podnevna zajednička koncertna bajka, svi pohađači i svi mentori, od 14 sati. Tu predivnu sliku koncerta u punoj prirodi želimo odmaštati s najvećim zaljubljenicima u glazbu. Drugi i treći rujna, ponovno u Našicama i ponovno od 19 sati, još dva koncerta prepuna Dore Pejačević i s punim udjelom ne samo Branimira Pustičkog Faya, Anette Ficher i Lucije Pejković prvoga dana, nego i sveukupnog pohađačkog saziva drugoga završnog dana. Divno predavanje prirode nama i nas prirodi! Neizmjerno se već radujemo i našim sljedećim ljetima gdje ćemo Dorin genij susresti sa svijetom najprofinjenije kulture - poručila je.

Krug tih šest koncerata je opčinjavajući, nižući se jedan za drugim čine velemajstorski rondo u kojem priroda i njezina tišina dijalogiziraju s glazbom, međusobno rađaju jedno drugo, podvlači koncepcijski programski motto Biljane Urban. Sve je u tajanstvenom odnosu kakav je upravo Dorin romantizam i otkrio. Domaćin i organizator Dorinog ljeta je glazbena škola Našice. Slavonski talenti imaju gdje slati ljepotu nezaustavljivog stvaranja našem sve nestvarnijem svijetu.

Narcisa Vekić
SOPRAN U GlasnicAMA od zlatnih niti
O francusko-američkom pijanistu Eugenu Inđiću, Arthur Rubinstein, koji mu je bio prijatelj i mentor do smrti, rekao da je “pijanist svjetske klase rijetkog glazbenog i umjetničkog savršenstva”, o sopranu Anette Ficher da je nastao “u glasnicama od zlatnih niti“, što se konkretno događa u povezanosti tijela i glasa kroz trening funkcionalne vokalne pedagogije, tj. kraniosakralne biodinamike. Violončelist Branimir Pustički Fay velemajstorski je nasljednik Valtera Dešpalja sa sjajnim inovacijama u dubokim meditativnim bojama, dok je violinistica Eva Huhn desetljećima prosvjetnim čarolijama i primjerom moćne izvođačke tehnike prenosila genij najosjetljivijeg žičanog instrumenta na desetke talenata. Lucija Pejković najmlađe je ime punog autorstva u programu, višekratno imenovana kao instrumentalna najsjajnija domaća novina violončelističke scene.
Urban: Radujemo su i sljedećim ljetima gdje ćemo Dorin genij susresti sa svijetom najprofinjenije kulture
Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike