Autoglas
KRAĐE IZ AUTA S POMOĆU TEHNOLOGIJE

Jammerom provalio u deset automobila
Objavljeno 27. kolovoza, 2019.
Hrvat koji radi u Njemačkoj u Poreču je blokirao signal s daljinskih ključeva turista, a potom provaljivao u vozila

Ako daljinskim ključem zaključate vrata svojeg automobila, ne bi bilo zgorega da se vratite do automobila i na staromodan način provjerite jesu li sva vrata uistinu zaključana. Možda će vam se to učiniti suvišnim, no ako osoba blizu vas u ruci drži uključenu elektronsku napravu naziva jammer, postajete žrtvom krađe.

Upravo je to na svojoj koži ovoga mjeseca osjetilo nekoliko stranih državljana koji su svojim automobilima došli na ljetovanje u Poreč. Pronađena je i osoba koja je elektronski blokirala signal s ključeva vlasnika automobila, a potom iz njih krala novac. Porečka je policija prijavila 38-godišnjeg hrvatskog državljanina s boravištem u Njemačkoj zbog sumnje da je od 12. do 16. kolovoza provalio u deset automobila. Nakon što su zaredale provale u automobile u porečkoj ulici Molindrio, policija je pripremila zasjedu te uočila sumnjivca, koji je na parkiralištu u Audiju A6 njemačkih registracija čekao da se vlasnici udalje te njihove automobile otključavao daljinskim upravljačem kako bi iz njih krao novac i vrijedne predmete.

Lopov pritvoren
Utvrđeno je da je taj 38-godišnjak na isti način otključao šest automobila stranih registracija, no u njima nije našao ništa vrijedno, a potom i Ford Focus u vlasništvu 35-godišnje mađarske državljanke, iz čijih je pretinaca uzeo nekoliko stotina kuna. U nastavku istrage utvrđeno je da je u istoj ulici otključao još tri automobila.

Prvi mu je na meti bio Volkswagen Turan njemačkih registracija, iz kojega je ukrao više stotina eura. Potom je jammerom otključao bravu Ford Maxa u vlasništvu 46-godišnjeg Austrijanca, kojemu je ukrao više stotina kuna, a u istoj je ulici provalio u Škodu Roomster te 36-godišnjeg Nijemca oštetio za više stotina eura. Pretragom kradljivčeva vozila policija je pronašla nekoliko tisuća eura i tri uređaja za daljinsko otključavanje elektroničkih brava na vozilima, kao i razne osobne dokumente, čije se podrijetlo još utvrđuje. Lopov je pritvoren, a policija nastavlja kriminalističko istraživanje.

Blokiranje signala
Ovo nije prvi slučaj krađe novca s pomoć jammera. Treba naglasiti kako ovdje nije riječ ni o kakvoj sofisticiranoj tehnologiji, jer lopovu može poslužiti i jednostavna UHF radiostanica na kojoj se frekvencija podesi na 433 MHz, na kojoj radi većina daljinskih upravljača. A to u praksi izgleda ovako: lopov treba samo uhvatiti trenutak kada se daljinskim pokušava zaključati automobil i aktivirati stanicu. Automobil tada prvo dobiva signal od stanice, odbija ga, ali istodobno odbija i signal s daljinskog ključa. I tako automobil ostavlja nezaključan. Takve su krađe česte u gradovima i ljetovalištima zapadne Europe, a sada su, tijekom turističke sezone, stigle i u Hrvatsku.

Vlasnicima automobila stoga se savjetuje da tijekom zaključavanja gledaju u vozilo, jer većina automobila ima svjetlosni signal koji pokazuje je li vozilo zaključano. To je lakše uočiti kod utomobila novije proizvodnje jer se prilikom zaključavanju sklapaju i retrovizori. Da biste u konačnici bili sigurni da vaše vozilo nije ostalo otključano, priđite automobilu i provjerite potezanjem brave je li uistinu zaključan.

Milan Bugarić
RAZNE ZAŠTITE
Na hrvatskom tržištu mogu se naći razni sustavi za zaštitu vozila. Nekima se čine zastarjelima, no blokada mjenjača, alarmi, šipke na upravljaču, GPS lokatori i blokade kočnica učinkoviti su alati protiv kradljivaca. Tu je i cilindarska brava s kodiranim ključem za blokiranje vratila upravljača, ugrađuje se na vratilo upravljača i potpuno blokira okretanje upravljača (mehanička zaštita), što onemogućuje upravljanje ukradenim vozilom. Također, uz tu je zaštitu nemoguće pokrenuti motor, što je izvrsna elektronička zaštita.
10

automobila ostalo je nezaključano zbog jammera u Poreču
433

megaherca frekvencija je na kojoj radi većina daljinskih upravljača
Nakon zaključavanja s pomoću daljinskog nije zgorega provjeriti brave na staromodan način