Novosti
ZLATKO KRAMARIĆ ODLAZI U ALBANIJU

Šimonović ide u UN umjesto Drobnjaka
Objavljeno 26. kolovoza, 2019.
Ivan Šimonović će u New Yorku zamijeniti Vladimira Drobnjaka na dužnosti stalnog predstavnika Republike Hrvatske pri UN-u, prenose u nedjelju mediji.


Iako se govorilo da će Drobnjak prihvatiti ponudu da postane savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, on će ostati na Zrinjevcu i bit će uključen u hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a. Uz promjenu u New Yorku, novi veleposlanici kojima je predsjednica već predala vjerodajnice odlaze u niz država. Zlatko Kramarić, koji je 2009. kao prvi hrvatski veleposlanik poslan na Kosovo, a 2011. u Makedoniju, preuzima veleposlanstvo u Albaniji. Danijela Barišić napušta Makedoniju i odlazi na Kosovo, a dosadašnja veleposlanica na Kosovu Marija Kapitanović odlazi pak u Rumunjsku. Iz Nizozemske odlazi Andrea Gustović-Ercegovac te karijeru nastavlja u Norveškoj, a nju će u Nizozemskoj naslijediti Dubravka Plejić Marković, koja je od 2016. veleposlanica pri OESS-u, UN-u i ostalim međunarodnim organizacijama u Beču. Novi veleposlanik pri OESS-u je Mario Horvatić, u Bugarsku ide Jasna Ognjanović, Branko Zebić u Azerbajdžan, a u Irskoj će Ivana Mašinu zamijeniti Davor Vidiš, piše Večernji list u nedjelju.
Ivan Šimonović je inače jedan od najiskusnijih hrvatskih diplomata, 3. svibnja 2010. izabran je za pomoćnika glavnog tajnika UN-a Ban Ki-Moona zaduženog za područje ljudskih prava. Uključen je u hrvatsku diplomaciju od samog stvaranja hrvatske države. Pomoćnik ministra vanjskih poslova postaje 1992., a godinama je slovio kao jedan od vodećih hrvatskih diplomata. Od 1994. do 1996. obavlja dužnost pomoćnika ministra vanjskih poslova za multilateralu, a od 1996. do 1997. zamjenika ministra vanjskih poslova. Godine 1997. otišao je na službu u UN, gdje se zadržao idućih šest godina kao stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u New Yorku. U posljednjoj godini mandata izabran je na prestižnu funkciju predsjednika Ekonomskog i socijalnog vijeća UN-a, a iste godine vratio se u Zagreb. Zbog njegova rada na čelu tog vijeća francuska vlada ga je odlikovala Legijom časti. V.T./H