Novosti
REAGIRALO MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA

Neprihvatljiva Vučićeva izjava o opravdanosti oružane pobune u RH
Objavljeno 25. kolovoza, 2019.
"Hrvatska je zainteresirana za stabilnost svoga susjedstva i otvorena za prijenos vlastitih iskustva na njegovome putu u EU"
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) ocijenilo je u nedjelju krajnje neprihvatljivom jučerašnju izjavu srbijanskog predsjednika, kojom opravdava oružanu pobunu protiv hrvatskih vlasti 90-ih, i pozvalo je Srbiju da umjesto manipuliranja činjenicama, unaprijedi položaj hrvatske manjine i napusti retoriku koja šteti odnosima dviju država.


"Republika Hrvatska odbacuje ovakav pokušaj relativizacije srbijanske odgovornosti za izazivanje oružanog sukoba i agresije na hrvatsko državno područje, koji su rezultat velikosrpske politike Slobodana Miloševića", navodi se u priopćenju ministarstva i podsjeća da o tome jasno govore brojne relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti i Opće skupštine Ujedinjenih naroda, presude Haškoga tribunala, kao i presuda Međunarodnoga suda pravde u Haagu u slučaju hrvatske tužbe za genocid i srbijanske protutužbe.
Poziv na smirivanje

Kako se dalje navodi, upravo pretenzije na miješanje u unutarnje stvari susjedne zemlje čine temeljnu razliku između hrvatske i srbijanske politike, koja nije od jučer. "Nasuprot ovakvim srbijanskim pokušajima, Hrvatska je zainteresirana za stabilnost svoga susjedstva i otvorena za prijenos vlastitih iskustva na njegovome putu u Europsku uniju. Ne dopuštamo nepoštovanje činjenice da je Republika Hrvatska suverena i samostalna država, nastala demokratski izraženom voljom naroda i obranjena u nametnutom joj ratu, koja želi razvijati skladne dobrosusjedske odnose sa svim susjednim državama", ističe ministarstvo.


MVEP navodi da Hrvatska jamči najviši stupanj zaštite prava nacionalnih manjina te izgrađuje tolerantno i uključivo društvo utemeljeno na vladavini prava i povjerenju među građanima.


"Umjesto manipuliranja činjenicama, Hrvatska poziva Srbiju da, sukladno preuzetim obvezama, unaprijedi položaj hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji i napusti retoriku koja oživljava poražene projekte i šteti odnosima između dviju susjednih država."


Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u subotu, nakon najnovijih napada na lokalne Srbe u Hrvatskoj, da je "razumljivo" što su se prije 30 godina pobunili protiv hrvatskih vlasti.


Gosti kafića srpske nacionalnosti u naseljima Uzdolju i Đevrskama napadnuti su u srijedu dok su gledali prijenos utakmice beogradske Crvene zvezde. Policija je za incident u Đevrskama podnijela pet prekršajnih i jednu kaznenu prijavu, a slučaj u Uzdolju još se istražuje.


Vučić je televiziji "Pink‘‘ izjavio da su napadi "strašni" i dodao da će Srbija pomoći svom narodu u Hrvatskoj, ne navodeći pojedinosti.
Vučić optužuje

"I dandanas ih love da vide tko smije u Hrvatskoj navijati za Zvezdu", rekao je Vučić. "Razumljivo je što se najveći dio pobunio protiv takvog režima i što i dalje protjerani Srbi iz Hrvatske žive u Srbiji", dodao je, prenosi Tanjug.


Prema njegovim riječima, nevjerojatno je da Hrvatska u 21. stoljeću nema bolji odgovor na takve napade osim priče o velikosrpskoj agresiji, referirajući se na raspravu u Hrvatskoj oko navodnog dogovora Vučića s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović da ne koristi taj izraz.


"Fasciniran sam potrebom hrvatskih dužnosnika da pet milijuna puta ponavljaju floskule o velikosrpskoj agresiji. Ništa ih ne razumijem jer kada bismo govorili o međusobnim žrtvama, to je neusporedivo, kako iz Prvog, tako osobito iz Drugog svjetskog rata. Da govorimo svakog dana o genocidu u Jasenovcu, zločinu u Glini i drugim mjestima, nije korisno", smatra Vučić.
Hrvatski mediji ovog su tjedna objavili, a Vučić potvrdio, da je od hrvatske kolegice tražio da ne koristi izraz velikosrpska agresija.


Vuk Tešija
Objavljena prepiska predsjednice
Tjednik Nacional objavio je navodnu prepisku između hrvatske predsjednice i njezina bivšeg savjetnika Mate Radeljića u kojoj, tvrdi se, postoji i e-mail u kojemu piše da ju je Vučić zamolio da više ne koristi izraz velikosrpska agresija.

Te je navode kasnije potvrdio Vučić i dodao da je Grabar-Kitarović od njega zauzvrat tražila da se jače angažira na problemu nestalih u ratu u Hrvatskoj 90-ih. Hrvatska predsjednica zasad nije komentirala te navode ni napade na lokalne Srbe kod Knina.
Premijer je bio jasan
Na napad kod Knina reagirao je u nekoliko navrata i premijer RH Andrej Plenković, koji je nedvosmisleno osudio nasilje. "Mi moramo djelovati kao samopouzdan narod koji cijeni postojanje manjina u svojoj zemlji i štiti njihova prava", naglasio je premijer.
RH odbacuje pokušaj relativizacije srbijanske odgovornosti za izazivanje oružanog sukoba i agresije
Možda ste propustili...

LAKŠI PRISTUP I RASPOLAGANJE NOVČANIM SREDSTVIMA

Plaćanje karticama HPB-a bez PIN-a

OSIJEK IMA I SUSTAV KONTROLE IZ ZRAKA

Provođenje mjere protiv virusa nadziru i dronovi

ŽUPANOV ODGOVOR ZASTUPNIKU SDP-A:

Ispod razine je koristiti krizu za politikantstvo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŽUPAN ANUŠIĆ IZNIO OPTIMISTIČNE PODATKE O COVID-19 NA OSJEČKOM PODRUČJU UOČI USKRSA

Od 166 jučer testiranih samo jedan pozitivan

2

TRI PRIČE IZ SLAVONIJE

Slavonci u doba koronavirusa: Sada vidimo što nam svima znače prijatelji

3

TRI LIJEČNIKA OBOLJELA U VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI

U Vinkovcima jedan novooboljeli, četiri osobe puštene kući