Novosti
NA OBLJETNICI U RADUŠI

Mesić pozvao na borbu protiv revizionizma
Objavljeno 25. kolovoza, 2019.
Polaganjem vijenaca na spomenik u sinjskom naselju Ruduša u nedjelju je obilježena 78. obljetnica strijeljanja 24 borca partizanskog odreda, a bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić te bivši diplomat Budimir Lončar ustvrdili su kako se u Hrvatsku vraća ustašizacija i pozvali na suprotstavljanje revizionizmu. Borci Prvog splitskog i Prvog solinskog partizanskog odreda, njih 24, strijeljani su prema odluci prijekog suda Nezavisne Države Hrvatske 26. kolovoza 1941. u Ruduši. "Nažalost, pred našim očima odvija se nešto što neki neće priznati, a to je jedan val fašizacije u Europi, ali i fašizacije i ustašizacije u Hrvatskoj", istaknuo je tom prigodom Mesić. Ustvrdio je i kako se tiskaju knjige koje su "čista laž", a koje "čitaju oni koji po stadionima viču neprihvatljive poruke i koji nisu educirani jer ih se već od polaska u školu krivo educira tako što se falsificira povijest". "Antifašizam nije ideologija, nego je to civilizacijski doseg koji moramo poštovati", poručio je Mesić.


Naglasio je i kako je Narodnooslobodilačka borba (NOB) bila važna za stvaranje hrvatske države. "Da nije bilo NOB-a i najvećeg organizatora ustanka u bivšoj Jugoslaviji, maršala Tita - bismo li danas uopće imali Hrvatsku i koga bi branili naši jučerašnji branitelji da nisu imali što braniti? Imate ljudi koji su ili seronje ili kukavice i koji ne razumiju o čemu se radi", rekao je Mesić. Na svoje retoričko pitanje tko bi obranio Hrvatsku kazao je ironično: "Oni koji su poslije pobjegli u Argentinu, o kojima naša predsjednica kaže da su išli u prostor slobode. Možete misliti, u vrijeme Perona!" Poručio je i kako je ‘za dom spremni‘ ustaški i fašistički pozdrav, ustvrdivši kako se "stvara komisija koja godinu dana raspravlja i razmišlja."
"Kao da su s Marsa pali pa ne razumiju o čemu se radi", dodao je Mesić tumačeći zadaću Povjerenstva za suočavanje s prošlošću. "Europski parlament je osudio sve totalitarne režime, ali Jugoslavija nije bila totalitarni režim. Jugoslavija je bila autoritarni režim. Izjednačavati nas i one koji su bili iza željezne zavjese, naša predsjednica ne zna, ali mi nismo bili iza željezne zavjese. A drugo, imali smo i jogurta", ustvrdio je Mesić. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIJAVLJENO 125 RAZLIČITIH INCIDENATA

Slučajevi nasilja u školama ne evidentiraju se pravilno

2

ZABRANA UVOZA VOĆA S TRAGOVIMA KLORPIRIFOSA

Hrvatska treba zbrinuti sve zalihe opasnog insekticida, najštetnijeg za zdravlje djece

3

SLATKA UMJETNOST SILVIJE NEKIĆ

Svaka njezina slastica nosi osobnu poruku