Novosti
NA OBLJETNICI U RADUŠI

Mesić pozvao na borbu protiv revizionizma
Objavljeno 25. kolovoza, 2019.
Polaganjem vijenaca na spomenik u sinjskom naselju Ruduša u nedjelju je obilježena 78. obljetnica strijeljanja 24 borca partizanskog odreda, a bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić te bivši diplomat Budimir Lončar ustvrdili su kako se u Hrvatsku vraća ustašizacija i pozvali na suprotstavljanje revizionizmu. Borci Prvog splitskog i Prvog solinskog partizanskog odreda, njih 24, strijeljani su prema odluci prijekog suda Nezavisne Države Hrvatske 26. kolovoza 1941. u Ruduši. "Nažalost, pred našim očima odvija se nešto što neki neće priznati, a to je jedan val fašizacije u Europi, ali i fašizacije i ustašizacije u Hrvatskoj", istaknuo je tom prigodom Mesić. Ustvrdio je i kako se tiskaju knjige koje su "čista laž", a koje "čitaju oni koji po stadionima viču neprihvatljive poruke i koji nisu educirani jer ih se već od polaska u školu krivo educira tako što se falsificira povijest". "Antifašizam nije ideologija, nego je to civilizacijski doseg koji moramo poštovati", poručio je Mesić.


Naglasio je i kako je Narodnooslobodilačka borba (NOB) bila važna za stvaranje hrvatske države. "Da nije bilo NOB-a i najvećeg organizatora ustanka u bivšoj Jugoslaviji, maršala Tita - bismo li danas uopće imali Hrvatsku i koga bi branili naši jučerašnji branitelji da nisu imali što braniti? Imate ljudi koji su ili seronje ili kukavice i koji ne razumiju o čemu se radi", rekao je Mesić. Na svoje retoričko pitanje tko bi obranio Hrvatsku kazao je ironično: "Oni koji su poslije pobjegli u Argentinu, o kojima naša predsjednica kaže da su išli u prostor slobode. Možete misliti, u vrijeme Perona!" Poručio je i kako je ‘za dom spremni‘ ustaški i fašistički pozdrav, ustvrdivši kako se "stvara komisija koja godinu dana raspravlja i razmišlja."
"Kao da su s Marsa pali pa ne razumiju o čemu se radi", dodao je Mesić tumačeći zadaću Povjerenstva za suočavanje s prošlošću. "Europski parlament je osudio sve totalitarne režime, ali Jugoslavija nije bila totalitarni režim. Jugoslavija je bila autoritarni režim. Izjednačavati nas i one koji su bili iza željezne zavjese, naša predsjednica ne zna, ali mi nismo bili iza željezne zavjese. A drugo, imali smo i jogurta", ustvrdio je Mesić. H
Možda ste propustili...

IDEJU PODRŽAVAJU RIJEKE PRAVDE, MOŽEMO, IDS...

Za antikorupcijsku većinu 57 zastupnika

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

HRVATSKI GRAĐANI PLAĆAJU MANJE OD VEĆINE EUROPLJANA

Kućanstvima cijena plina i struje među najnižima u EU-u