Regija
OLIMPIJADA STARIH ŠPORTOVA

Za utrke u vrećama bi u Brođancima koristio VAR
Objavljeno 25. kolovoza, 2019.
Na 47. sportsko-kulturnoj priredbi okupilo se gotovo 900 sudionika

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

BROĐANCI - Kada je poznati putujući reporter Gerhard Ledić, sada već davne 1972. godine, pohodio Brođance za vrijeme prve Olimpijade starih športova, u Vjesniku je dan poslije napisao: "U prašnjavim Brođancima bilo je sve kao na pravoj Olimpijadi."I ove godine u selu u Općini Bizovac njegovao se olimpijski duh. Natjecatelji u starim sportovima okupili su se 47. put. Svi oni pohodili su u mimohodu jučer u jutarnjim satima brođanačkim sokacima ne bi li stigli na olimpijsko igralište gdje je održano svečano otvorenje. Natjecatelje, a bilo ih je 895 iz 35 mjesta iz šest županija i gosti iz Mađarske, pozdravio je predsjednik Olimpijade Veljko Gudelj. Prisjetio se vremena kada je sve počelo i ljudi koji su bili prvi članovi "olimpijskog odbora" predvođeni Josipom Jodžom Cvetkovićem i ostalim "brođanačkim ocima".

- Olimpijada starih športova jedinstvena je sportsko-kulturna priredba, a zbog nje su Brođanci postali pravo olimpijsko selo. Svi sudionici okupljanjem svake godine njeguju običaje po kojima se nekada živjelo, a što je naša Olimpijada starija, to je i vrjednija - rekao je Gudelj.

Generalni pokrovitelj Olimpijade i ove godine je Osječko-baranjska županija uz Općinu Bizovac. Uime Županije i župana Ivana Anušića čast otvoriti Olimpijadu starih športova pripala je njegovu zamjeniku Goranu Ivanoviću, koji je kao dijete u Ladimirevcima i sam bio sudionik Olimpijade natječući se u mlađoj dobi. Upravo je natjecanjem pionira počela 47. Olimpijada starih športova. Prije utrka kod mlađe dobi, baš kao na pravoj Olimpijadi, zapaljen je olimpijski plamen. Koji je gorio u pravom "olimpijskom kotliću". Čast paljenja imali su skakač s motkom Slavonije Žito Dario Prekl i boksač Osijeka Luka Pratljačić. Zanimljivo, Pratljačić je prvi boksač kojemu je pripala čast paljenja plamena na Olimpijadi u Brođancima još nakon legendarnog Mate Parlova sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Prekl je jedan u nizu atletičara, točnije skakača s motkom, kojemu je pripala ta čast. Uostalom, prošle godine plamen je zapalila njegova klupska kolegica Elija Valentić, a ulogu bakljonoše imao je i Ivan Horvat, državni rekorder u skoku s motkom. Na Olimpijadi u Brođancima zasad nije uvedena disciplina "šakanje", a od sportova koje najviše liče tzv. skakačkim atletskim disciplinama, godinama je u službenom programu skok s mješine. Među 16 starih sportova mogu se prepoznati i neki kasniji olimpijski sportovi kojima su ovi u Brođancima zapravo prethodili. I danas u pionirskoj dobi održavaju se utrke u vrećama, utrke na štulama i sa šinjama. Vrlo dramatična bila je jučer utrka u vrećama mlađe dobi od prvog do četvrtog razreda, u kojima bi dobro došla čak i pomoć VAR-a. Naime, vodila se "mrtva trka" između dva brata Jakova i Davida Varošića iz Brođanaca. Na kraju je slavio Jakov ispred Davida, a treći je bio njihov sumještanin Patrik Marojević. Zanimljivo, u utrci na štulama od prvog do četvrtog razreda najbrža je bila Ema Varju iz Slatine. Svima njima, kao i svim pobjednicima i osvajačima medalja, uručene su prave olimpijske medalje.

Svi oni koji posljednje nedjelje u kolovozu pohode Brođance slažu se kako se moraju pronaći i novi sadržaji koji će dodatno privući natjecatelje, kojih niti danas u eri modernih tehnologija ne manjka. U tom pogledu dodatni angažman i pomoć obećala je i Osječko-baranjska županija.

- Kada imamo tradiciju dugu 47 godina, to je već zalog i osnova za nešto veliko. Osječko-baranjska županija zato će se potruditi da do jubilarne 50. Olimpijade vrate ovoj priredbi stari sjaj koji je imala do negdje sredine devedesetih godina prošlog stoljeća - rekao je zamjenik Župana Ivanović.

U svakom slučaju, ideje za širenje i popularizaciju postoje. Tako posljednjih godina Brođance pohode i iz Istarske županije, iz mjesta Svetvinčenat, koji promoviraju igru pljočkanje, drevnu igru prethodnicu boćanja. Inače i boćanje je godinama već sastavni dio programa Olimpijade starih športova.

Krešimir Lacković
Možda ste propustili...

PODUZETNIČKI INFO U SKLOPU 54. VINKOVAČKIH JESENI

Poučili mlade poduzetnike kako do novca iz fondova EU

DVIJE OSNOVNE ŠKOLE DRUGU GODINU RADE POD ISTIM KROVOM

Zbog otežanih uvjeta rada neki su djecu ispisali iz ove škole