Regija
OLIMPIJADA STARIH ŠPORTOVA

Za utrke u vrećama bi u Brođancima koristio VAR
Objavljeno 25. kolovoza, 2019.
Na 47. sportsko-kulturnoj priredbi okupilo se gotovo 900 sudionika

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

BROĐANCI - Kada je poznati putujući reporter Gerhard Ledić, sada već davne 1972. godine, pohodio Brođance za vrijeme prve Olimpijade starih športova, u Vjesniku je dan poslije napisao: "U prašnjavim Brođancima bilo je sve kao na pravoj Olimpijadi."I ove godine u selu u Općini Bizovac njegovao se olimpijski duh. Natjecatelji u starim sportovima okupili su se 47. put. Svi oni pohodili su u mimohodu jučer u jutarnjim satima brođanačkim sokacima ne bi li stigli na olimpijsko igralište gdje je održano svečano otvorenje. Natjecatelje, a bilo ih je 895 iz 35 mjesta iz šest županija i gosti iz Mađarske, pozdravio je predsjednik Olimpijade Veljko Gudelj. Prisjetio se vremena kada je sve počelo i ljudi koji su bili prvi članovi "olimpijskog odbora" predvođeni Josipom Jodžom Cvetkovićem i ostalim "brođanačkim ocima".

- Olimpijada starih športova jedinstvena je sportsko-kulturna priredba, a zbog nje su Brođanci postali pravo olimpijsko selo. Svi sudionici okupljanjem svake godine njeguju običaje po kojima se nekada živjelo, a što je naša Olimpijada starija, to je i vrjednija - rekao je Gudelj.

Generalni pokrovitelj Olimpijade i ove godine je Osječko-baranjska županija uz Općinu Bizovac. Uime Županije i župana Ivana Anušića čast otvoriti Olimpijadu starih športova pripala je njegovu zamjeniku Goranu Ivanoviću, koji je kao dijete u Ladimirevcima i sam bio sudionik Olimpijade natječući se u mlađoj dobi. Upravo je natjecanjem pionira počela 47. Olimpijada starih športova. Prije utrka kod mlađe dobi, baš kao na pravoj Olimpijadi, zapaljen je olimpijski plamen. Koji je gorio u pravom "olimpijskom kotliću". Čast paljenja imali su skakač s motkom Slavonije Žito Dario Prekl i boksač Osijeka Luka Pratljačić. Zanimljivo, Pratljačić je prvi boksač kojemu je pripala čast paljenja plamena na Olimpijadi u Brođancima još nakon legendarnog Mate Parlova sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Prekl je jedan u nizu atletičara, točnije skakača s motkom, kojemu je pripala ta čast. Uostalom, prošle godine plamen je zapalila njegova klupska kolegica Elija Valentić, a ulogu bakljonoše imao je i Ivan Horvat, državni rekorder u skoku s motkom. Na Olimpijadi u Brođancima zasad nije uvedena disciplina "šakanje", a od sportova koje najviše liče tzv. skakačkim atletskim disciplinama, godinama je u službenom programu skok s mješine. Među 16 starih sportova mogu se prepoznati i neki kasniji olimpijski sportovi kojima su ovi u Brođancima zapravo prethodili. I danas u pionirskoj dobi održavaju se utrke u vrećama, utrke na štulama i sa šinjama. Vrlo dramatična bila je jučer utrka u vrećama mlađe dobi od prvog do četvrtog razreda, u kojima bi dobro došla čak i pomoć VAR-a. Naime, vodila se "mrtva trka" između dva brata Jakova i Davida Varošića iz Brođanaca. Na kraju je slavio Jakov ispred Davida, a treći je bio njihov sumještanin Patrik Marojević. Zanimljivo, u utrci na štulama od prvog do četvrtog razreda najbrža je bila Ema Varju iz Slatine. Svima njima, kao i svim pobjednicima i osvajačima medalja, uručene su prave olimpijske medalje.

Svi oni koji posljednje nedjelje u kolovozu pohode Brođance slažu se kako se moraju pronaći i novi sadržaji koji će dodatno privući natjecatelje, kojih niti danas u eri modernih tehnologija ne manjka. U tom pogledu dodatni angažman i pomoć obećala je i Osječko-baranjska županija.

- Kada imamo tradiciju dugu 47 godina, to je već zalog i osnova za nešto veliko. Osječko-baranjska županija zato će se potruditi da do jubilarne 50. Olimpijade vrate ovoj priredbi stari sjaj koji je imala do negdje sredine devedesetih godina prošlog stoljeća - rekao je zamjenik Župana Ivanović.

U svakom slučaju, ideje za širenje i popularizaciju postoje. Tako posljednjih godina Brođance pohode i iz Istarske županije, iz mjesta Svetvinčenat, koji promoviraju igru pljočkanje, drevnu igru prethodnicu boćanja. Inače i boćanje je godinama već sastavni dio programa Olimpijade starih športova.

Krešimir Lacković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike