Novosti
MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA RH

Božinović o slovenskoj ogradi na granici: To je njihova odluka
Objavljeno 25. kolovoza, 2019.
Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je u subotu da je za borbu protiv ilegalnih imigracija najbolje zajedničko europsko rješenje, nakon što je Slovenija počela postavljati dodatne prepreke na granici s Hrvatskom.


Slovenija od četvrtka postavlja četiri kilometara dugu ogradu uz rijeku Kupu na granici s Hrvatskom, u sektoru gdje je ove godine zabilježen povećan broj ilegalnih ulazaka.


Prethodno je na granicu s Italijom poslala vojsku i mobilizirala veći broj pripadnika rezervne policije.


"Što se tiče Hrvatske, policija i tehnikom i s vrlo obučenim ljudstvom čvrsto štiti hrvatsku granicu od ilegalnih migracija, odolijevamo tom pritisku, a ovo što radi Slovenija, njihova je odluka", izjavio je Božinović novinarima.


Migrantska kriza i pogotovo ilegalne migracije pritisak su na koje države različito reagiraju, a najbolje je reagirati prema zajedničkom europskom rješenju, dodao je u Žutoj lokvi, na obilježavanju 28. obljetnice pogibije hrvatskih redarstvenika.


Slovenija je prepreke na granici počela postavljati u jeku velike migracijske krize 2015.-2016. Na granici Slovenije i Hrvatske trenutno je 179 kilometara ograde, od čega 116 kilometara bodljikave žice, a 63 kilometra takozvane panel-ograde.


Dodatne prepreke postavljaju se i zbog prijetnji talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija da će postaviti fizičke prepreke na granicu sa Slovenijom ako zajedničke patrole na granici i dodatne mjere slovenske vlade do jeseni ne rezultiraju smanjenjem ilegalnih ulazaka migranata u Italiju preko slovenskog teritorija.


Prema slovenskoj policiji, u srpnju je dostignut najviši mjesečni broj ilegalnih prelazaka granice nakon masovnog migrantskog vala 2015.-2016. U tom je mjesecu privedeno 1740 migranata, a u prvih sedam mjeseci ove godine 7415, najviše iz Pakistana, Alžira i Afganistana.
U međuvremenu na slovenskoj se granici pojavila i antiimigrantska Štajerska straža, koja se okuplja i vježba 20-ak kilometara od hrvatske granice, prenose mediji. Fotografije 30-ak uniformiranih muškaraca, od kojih su neki maskirani, vojnih šatora, replika naoružanja, noževa, objavljene u slovenskom Delu, uspaničile su slovensku političku i društvenu javnost, navodi dnevnik. H/V.T.
U srpnju je dostignut najviši mjesečni broj ilegalnih prelazaka slovenske granice nakon 2015.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIJAVLJENO 125 RAZLIČITIH INCIDENATA

Slučajevi nasilja u školama ne evidentiraju se pravilno

2

ZABRANA UVOZA VOĆA S TRAGOVIMA KLORPIRIFOSA

Hrvatska treba zbrinuti sve zalihe opasnog insekticida, najštetnijeg za zdravlje djece

3

SLATKA UMJETNOST SILVIJE NEKIĆ

Svaka njezina slastica nosi osobnu poruku