Novosti
MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA RH

Božinović o slovenskoj ogradi na granici: To je njihova odluka
Objavljeno 25. kolovoza, 2019.
Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je u subotu da je za borbu protiv ilegalnih imigracija najbolje zajedničko europsko rješenje, nakon što je Slovenija počela postavljati dodatne prepreke na granici s Hrvatskom.


Slovenija od četvrtka postavlja četiri kilometara dugu ogradu uz rijeku Kupu na granici s Hrvatskom, u sektoru gdje je ove godine zabilježen povećan broj ilegalnih ulazaka.


Prethodno je na granicu s Italijom poslala vojsku i mobilizirala veći broj pripadnika rezervne policije.


"Što se tiče Hrvatske, policija i tehnikom i s vrlo obučenim ljudstvom čvrsto štiti hrvatsku granicu od ilegalnih migracija, odolijevamo tom pritisku, a ovo što radi Slovenija, njihova je odluka", izjavio je Božinović novinarima.


Migrantska kriza i pogotovo ilegalne migracije pritisak su na koje države različito reagiraju, a najbolje je reagirati prema zajedničkom europskom rješenju, dodao je u Žutoj lokvi, na obilježavanju 28. obljetnice pogibije hrvatskih redarstvenika.


Slovenija je prepreke na granici počela postavljati u jeku velike migracijske krize 2015.-2016. Na granici Slovenije i Hrvatske trenutno je 179 kilometara ograde, od čega 116 kilometara bodljikave žice, a 63 kilometra takozvane panel-ograde.


Dodatne prepreke postavljaju se i zbog prijetnji talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija da će postaviti fizičke prepreke na granicu sa Slovenijom ako zajedničke patrole na granici i dodatne mjere slovenske vlade do jeseni ne rezultiraju smanjenjem ilegalnih ulazaka migranata u Italiju preko slovenskog teritorija.


Prema slovenskoj policiji, u srpnju je dostignut najviši mjesečni broj ilegalnih prelazaka granice nakon masovnog migrantskog vala 2015.-2016. U tom je mjesecu privedeno 1740 migranata, a u prvih sedam mjeseci ove godine 7415, najviše iz Pakistana, Alžira i Afganistana.
U međuvremenu na slovenskoj se granici pojavila i antiimigrantska Štajerska straža, koja se okuplja i vježba 20-ak kilometara od hrvatske granice, prenose mediji. Fotografije 30-ak uniformiranih muškaraca, od kojih su neki maskirani, vojnih šatora, replika naoružanja, noževa, objavljene u slovenskom Delu, uspaničile su slovensku političku i društvenu javnost, navodi dnevnik. H/V.T.
U srpnju je dostignut najviši mjesečni broj ilegalnih prelazaka slovenske granice nakon 2015.
Možda ste propustili...

PORUKA HVARSKOG BISKUPA IZ UDBINE

Ljubav prema domovini ne mjeri se parolama

DANI HRVATSKOG TURIZMA DONOSE I OBILJE ZABAVE

U prvom tjednu listopada u Slavoniji će biti vrlo živo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana