Crna kronika
POŽAR KOD PLITVIČKIH JEZERA

Dvojica gasitelja završila u bolnici
Objavljeno 25. kolovoza, 2019.
Središnji objekt turističkog kompleksa Etno House u Plitvica Selu u cijelosti je izgorio u subotnjem požaru, kao i štala u obližnjem selu Vrpile kod Korenice, rekao je u županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović. Nadljudskim naporom 56 vatrogasaca s 22 cisterne na obje lokacije zaustavljeno je širenje požara na obližnje kuće. Policijski očevidi tijekom dana trebali bi potvrditi sumnje na grom kao uzrok požara, u Vrpilima sigurno, a vjerojatno i u Plitvica Selu, rekao je Ostović.

Prilikom gašenja požara ozlijeđena su dvojica vatrogasca, koja su nakon ukazane liječničke pomoći puštena iz bolnice. Dojava o požaru bila je u 14.25, da u Plitvice Selu gori potkrovlje kuće. Riječ je o drvenoj kući 20 puta 10 metara. U požaru na seoskom imanju vatrogasci su spasili bika, krave, telad, više od tri tisuće bala sijena i dio uroda pšenice te obiteljsku kuću. O kakvom je uspjehu riječ, kaže vatrogasni zapovjednik, govori i podatak da su se već bile rastopile rolete na prozorima kuće, od blizine vatre i visoke temperature. Što se tiče velikog drvenog turističkog objekta, on je u cijelosti izgorio, a samo zahvaljujući nadljudskim naporima vatrogasaca nisu se zapalili drugi objekti, sagrađeni u neposrednoj blizini središnjeg objekta u kojemu je, osim soba, bilo i postrojenje za grijanje i restoran. Ostović kaže kako se iz snimaka vidi da je požar planuo u krovištu, da takvom drvenom objektu ne bi bilo spasa ni da su vatrogasci kojim slučajem već bili na mjestu događaja, ali da je pravovremenom reakcijom vatrogasaca NP-a Plitvička jezera te kasnije i vatrogasaca JVP-a i DVD-a Plitvička jezera zaustavljeno širenje požara na cijeli kompleks.

"Zahtjevno je bilo i pregledavanje objekta da se izvedu eventualni gosti ili zaposlenici, a u podrumski se dio išlo s vatrootpornim odjelima i termovizijskim kamerama", kazao je Ostović. Pojasnio je i da nije uobičajeno da na požar jednog objekta kao u Plitvica Selo dođe 17 vozila s 41 vatrogascem, ali da je razlog tomu bio što tamo nema hidrantske mreže, pa je bilo potrebno puno cisterni jer je nadopunjavanje vozila vodom bilo vrlo ograničeno. Prvi vatrogasci koji su došli bili su zaposlenici NP-a Plitvička jezera, koristili su šterne i obližnje jezero Kozjak, a onda su došle cisterne. H
Možda ste propustili...

SEDAM PROMETNIH NESREĆA S OZLIJEĐENIMA

Policija poziva na oprez, i dva djeteta ozlijeđena u sudarima

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

Najčitanije iz rubrike