Osijek
CENTAR U KUPSKOJ ULICI PREDMET SPORA

Grad podnio sudsku tužbu, a Garac planira ulaganja
Objavljeno 26. kolovoza, 2019.
“Pokušavamo urediti imovinskopravne i druge ugovorne odnose”, kažu u Gradu

Traženje odgovora na upit nekolicine čitatelja našeg lista o zapuštenosti prostora bajera u Kupskoj ulici rezultiralo je otkrivanjem novih detalja o zategnutim imovinskopravnim odnosima između Grada Osijeka i Teniskog kluba Jezero, vezano uz nekretninu i objekt u središtu Industrijske četvrti, kojemu se i nakon duže od desetljeća ne nazire konkretno rješenje.

Povijest se ponavlja
Naime, Grad Osijek ove je godine opet podnio sudsku tužbu protiv TK-a Jezero, baš kao i 2010. godine, a 2017. sve je završilo samo prijetnjom tužbom "ako se bespravni korisnik ne iseli s gradskog zemljišta". Postavlja se pitanje hoće li još jedna tužba uroditi plodom, s obzirom na to da tvrtka Garac d.o.o., koja je u vlasništvu Teniskog kluba Jezero, uz dosadašnja, kako tvrde, milijunska ulaganja, ondje želi realiziratii novi projekt vrijedan, tvrde, čak 40 milijuna kuna.

- Predmetna je nekretnina u vlasništvu Grada Osijeka, no slijedom trenutnih okolnosti, nismo u mogućnosti obavljati nikakve zahvate uređenja okoliša na prostoru sporne lokacije, jer je još uvijek Teniski klub Jezero u posjedu iste. S druge strane, sporne imovinskopravne i druge ugovorne odnose, vezane uz korištenje prostora Centra u Kupskoj ulici, već duže vrijeme aktivno pokušavamo urediti. Međutim, s obzirom na to da osim izrečene želje za sređivanjem odnosa nismo nikako dobili i formalno-pravno valjane dokumente, u travnju ove godine podnijeli smo tužbu radi predaje u posjed spornih nekretnina. Stoga, s obzirom na aktivni sudski postupak, a i činjenicu da još nije zakazano prvo ročište, nismo u mogućnosti dati podrobnije informacije o stanju ovoga predmeta - kažu nam u Upravnom odjelu za gospodarenje imovinom i vlasničko-pravne odnose Grada Osijeka, objašnjavajući kako su mirnim putem godinama pokušavali riješiti ovaj spor.

Komplicirani odnosi
Podsjetimo, Grad Osijek je raspravu o zemljištu na prostoru bajera, odnosno jezera u Kupskoj ulici, službeno započeo još 2009. godine, kada je poništena ponuda tadašnjeg Teniskog kluba Dvorac, prethodnika TK-a Jezero, za zakup tamošnjeg rekreacijskog centra u iznosu od 1100 eura mjesečno, zbog navoda kako je koncesionar ondje bespravno, u nelegalno sagrađenim objektima. Grad je tada, zbog "pravnih nejasnoća", predložio da se sporno zemljište proda, ali je Garcos d.o.o., tvrtka pripojena današnjem koncesionaru, tvrtki Garac d.o.o., u međuvremenu ponudila obrazloženje kako je 2005. godine tadašnje Gradsko poglavarstvo prihvatilo njihovu ponudu za zakup u trajanju od 15 godina. Grad je konstantno ponavljao kako nema tog potpisanog koncesijskog ugovora, sprječavajući s pomoću Građevinske inspekcije legalizaciju objekata na bajeru. Međutim, Marijan Garac, vlasnika tvrtke Garac d.o.o., kaže: "Tamošnji su objekti prije dvije godine ipak legalizirani, unatoč još jednoj prijetnji Grada za deložacijom". Garac nam je dostavio i korespondenciju s Gradom od posljednjih godinu i pol dana, u kojoj su priloženi dopisi, zamolbe i građevinsko vještačenje spornih nekretnina te je u nekoliko navrata naznačena i spremnost tvrtke za iznalaženjem rješenja imovinskopravnih odnosa, čak i pod cijenu kupnje zemljišta.

- Želim postići dogovor kako bi sve od sada bilo transparentno i legalno, kako bi sport mogao ponovo doći u fokus i kako ne bismo zatvorili klub koji okuplja petstotinjak članova. Bila bi katastrofa kada bi klub morao zatvoriti svoja vrata, dok bi nam nakon za nas negativne presude jedino preostala protutužba preko koje bismo morali vratiti sve što smo uložili u posljednjih petnaestak godina - kaže nam Marijan Garac, izražavajući još jednom nadu u pronalaženju rješenja imovinskopravnih odnosa, jer, naglašava, za nekoć popularni bajer ima velike planove. Naime, kaže Garac, iako ondje već postoji osam teniskih terena te dvorane za squash i fitness, Garac d.o.o. želi realizirati novi projekt Sportsko-rekreacijskog centra Jezero, ukupne vrijednosti 40 milijuna kuna, čija bi provedba trajala tri godine, a uz uređenje sadašnjih objekata, podrazumijevala bi gradnju dviju višenamjenskih dvorana, manjeg hotela, malonogometnog terena i dječjeg igrališta. Ujedno bi se uredio i cijeli bajer, koji bi tako dobio ponton te trim-stazu i šetnicu uz jezero. Tim bi se projektom, vjeruje Garac, vratio život u Industrijsku četvrt.

Marko Mandić
Bajer je bio omiljeno kupalište stanara Industrijske ČETVRTI
Uz bajer na Jugu 2, koji je ujedno i najveći, te bajer u Našičkom naselju, onaj u Industrijskoj četvrti ubraja se u skupinu malih jezera grada Osijeka. No dok stanovnici Juga 2 na svom jezeru pune baterije uz druženje, kupanje i ribolov, a djeca Našičkog naselja uz sve to uživaju na prostranom igralištu pokraj jezera, Industrijska četvrt još žali za svojim popularnim kupalištem, koje je sredinom 90-ih metodom izmuljavanja dovedeno u ekološki stabilno stanje. Tada su ribiči i kupači, prije pojave teniskih terena, okupirali bajer u Kupskoj, ali se ubrzo, početkom novog tisućljeća, flora i fauna omiljenog jezera počela zanemarivati. Danas Teniski klub Jezero, kako navodi Marijan Garac, uređuje okoliš oko bajera koliko god je to moguće s obzirom na brzorastuće močvarno bilje, ali priznaje kako je vodeni svijet ondje gotovo potpuno zanemaren, pa ni ribiča više nema.
Projektom ŠRC-a Jezero predviđene sportske dvorane i tereni, dječje igralište, hotel i uređenje bajera
Najčitanije iz rubrike