Regija
OBILJEŽEN DAN VUKOVARSKIH BRANITELJA

Dan kada se JNA priklonila Srbima
Objavljeno 25. kolovoza, 2019.
VUKOVAR

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara 2003. u subotu je svečano obilježila Dan vukovarskih branitelja. Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule, ubijene i umrle branitelje, a Zdravko Komšić, predsjednik vukovarskog ogranka Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, naveo je kako 24. kolovoza 1991. drži danom početka obrane Vukovara.

- Toga je dana počeo rat za Vukovar i rat za Hrvatsku, jer se JNA otvoreno svrstala na srpsku stranu i krenula u oružanu agresiju na Hrvatsku. Tog dana Vukovar je napadnut sa zemlje, iz zraka i s Dunava, a Luka Andrijanić srušio je dva aviona kod Bršadina. Kod nas na Mitnici je tenkovska kolona došla do šume Dubrava, ali srećom nije se okrenula prema gradu već je krenula desno prema Vučedolu do salaša Goldschmidt i potom je bilo sporadične pucnjave - rekao je Komšić dodajući kako je taj datum najznačajniji ne samo kada je riječ o obrani Vukovara već cijele Hrvatske.

Danijel Rehak, predsjednik HDLSKL-a, podsjetio je kako već sedam godina na taj datum obilježavaju Dan vukovarskih branitelja i prisjećaju se onih koji su dali život u agresiji na Hrvatsku.

- Prisjećamo se dana kada je JNA napala Vukovar i izravno se uključila u akciju protiv branitelja Vukovara - izjavio je.

Nakon polaganja vijenaca u crkvi sv. Filipa i Jakova služena je sveta misa. D. Korpoš
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana