Regija
UDRUGA VETERANA VOJNE POLICIJE

4. obljetnica osnutka ZUV VPDR RH
Objavljeno 25. kolovoza, 2019.
VINKOVCI

U organizaciji županijskog ogranaka Udruge veterana Vojne policije Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima je održana svečanost obilježavanja 4. obljetnice osnutka Zajednice udruga veterana Vojne policije iz Domovinskog rata RH, kao i 28. obljetnica ustrojavanja Vojne policije Oružanih snaga RH, 24. kolovoza 1991.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju u Vinkovcima. Vijence su položila izaslanstva Zajednice udruga veterana Vojne policije u kojemu su bili Ilija Cota, izaslanik ministra branitelja Tome Medveda, te predsjednik ZUV VPDR RH Josip Adžić, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Bila je ovo i prigoda za prisjećanja o ulozi Vojne policije u Domovinskom ratu, a o tim se danima govorilo s ponosom.

- Od 1991. do 1995. godine poginulo je 120 pripadnika Vojne policije, a sedam ih se još vodi kao nestali - rekao je Josip Adžić, predsjednik ZUV VPDR RH.

Ministarstvo hrvatskih branitelja uvijek je na raspolaganju braniteljima kada su u pitanju njihove potrebe, rekao je Ilija Cota u svojstvu izaslanika ministra obrane Tome Medveda, ali isto tako je i član Udruge veterana Vojne policije iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije.

- Zajednica okuplja osam udruga veterana Vojne policije, odnosno pripadnike vojne policije iz Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane i moto nam je "Zajedno u ratu, zajedno u miru". Ovakve obljetnice ujedno su prigoda da se okupimo i evociramo uspomene te da se prisjetimo svojih poginulih kolega, a ujedno čuvamo i dignitet Domovinskog rata - zaključio je Cota.

Gradonačelnik Bosančić istaknuo je kako je ovo prigoda da se prisjetimo poginulih branitelja i pripadnika Vojne policije.

- Znamo da su građani Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije dali veliki obol kroz Domovinski rat, ali i prilikom osnivanja Vojne policije koja je imala specifične zadaće. Osim što je izlazila na prve linije bojišta, morala je voditi računa da onaj pozadinski dio bude u redu. Ova obljetnica prigoda je da se još jednom prisjetimo svih branitelja koji su utkali svoje živote u temelje naše Domovine - rekao je Bosančić. M.Kokaj
Najčitanije iz rubrike