Regija
U SPOMEN

Položeni vijenci u Mrtvom jarku
Objavljeno 25. kolovoza, 2019.
BUKOVO


Komemorativnim skupom u Mrtvom jarku pokraj sela Bukova u općini Suhopolje obilježen je Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Ovaj su dan obilježili Virovitičko-podravska županija, Općina Suhopolje, Udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata općine Suhopolje i Hrvatski domobran iz Virovitice. Na središnjem komemorativnom skupu o brojnim stravičnim zločinima počinjenim po završetku II. svjetskog rata od strane partizanskih četa govorili su voditelj Trpimir Markotić, načelnik općine Suhopolje Siniša Horvat i zamjenik župana VPŽ-a Darko Žužak, uz kojeg je u Mrtvom jarku bio i zamjenik župana Marijo Klement i mnogi drugi.


– Moramo se prisjetiti da je u to vrijeme došlo do masovnog ubijanja hrvatskih vojnika i civila koji su pokopani u ovakvim neobilježenim grobnicama. Upravo zločine totalitarnih režima, a posebice komunističkih, moramo istraživati i o njima pričati jer su oni slijedom događanja u posljednjih pedesetak godina ostali skriveni od javnosti – rekao je zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak. Mrtvi jarak odabran je kao mjesto središnjeg komemorativnog skupa zbog činjenice kako je bio stratište nedužnih hrvatskih civila i vojnika, sudionika križnog puta. To mjesto nekada se zvalo Duboki jarak, a zbog svoje dubine i položaja bilo je izabrano kao pogodno mjesto za masovna smaknuća. Tako su nastale najmanje četiri masovne grobnice, a jedna je pronađena tijekom probnog iskapanja 2007. godine. Počast žrtvama odao je i saborski zastupnik i predsjednik HVIDRA-e RH Josip Đakić iskazavši žaljenje za brojne žrtve.
– Jednako su ovdje mučeni i ubijeni razoružani vojnici kao zarobljenici i njihova rodbina kao civili. Svi su završili jednako i u Mrtvom jarku i na sedamstotinjak grobišta diljem Hrvatske i bivše Jugoslavije. To je žalosna strana II. svjetskog rata i svih drugih ratova u kojima su totalitarni režimi prouzročili goleme žrtve – zaključio je Đakić. V.G.
Možda ste propustili...

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike