Regija
OŽIVJETI MALO SELO

U Vučevce stiže više od šest milijuna kuna
Objavljeno 26. kolovoza, 2019.
Kroz tu operaciju mali Vučevci dobivaju vatrogasno-edukativni centar od 6,5 milijuna kn, a područna škola ima pet đaka
VUČEVCI

EU kroz mjere Programa ruralnog razvoja za RH novac daje i za sadržaje kojima je cilj ostanak seoskog stanovništva na ruralnim područjima, čak i za osmišljavanje njegova slobodnog vremena.

Nikad više

Izgradnja vrtića, društvenih, vatrogasnih domova, sadržaji za slobodne aktivnosti... sve to obuhvaćeno je tipom operacije 7.4.1. Programa ruralnog razvoja RH (PRR), a kako to izgleda na terenu, u praksi, primjer je malo selo Vučevci u sastavu općine Viškovci u koje njome stiže nikada veći novac - 6,5 milijuna kuna. Teško je prisjetiti se kada se u tom selu nešto gradilo za javne potrebe. Jer selo je to ni s 300 duša, bez dućana, čak ni gostionicu nema, osim mjesnog NK-a Vučevci i DVD-a koji nije aktivan, postoji samo na papiru. U Vučevcima ne djeluje ni jedna udruga, a područna škola, od 1. do 4. razreda, ima samo petero učenika, a onih od petog do osmog razreda je 17 i pohađaju matičnu OŠ Josipa Kozaraca u Semeljcima koji su druga općina. Osim nešto OPG-ova i jednog peradarnika, veće gospodarske aktivnosti nema. Postojeći društveni dom odavno je dotrajao.


- Raspisujemo nabavu za vatrogasno-edukativni centar u Vučevcima u vrijednosti oko 6,5 milijuna kuna kako bismo aktivirali rad DVD-a, osnutak udruga, kako bi se mještani imali gdje okupljati. Rok je dvije godine - kaže v.d. pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Općine Tihana Duvnjak. Centar stiže u selo u krajnje potrebnom trenutku jer Vučevci prema popisu stanovništva iz 2011. godine imaju 293 stanovnika, a nekada su bili bogato selo s većinom njemačkim stanovništvom; 1961. godine imali su dvostruko više stanovnika - gotovo 600, a od tada taj broj opada.
Pokraj crkve

Vučevce nije mimoišao proces iseljavanja u potrazi za poslom. Iza tipa operacije 7.4.1 "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu iz Programa ruralnog razvoja RH" u konačnici se krije i poticaj za demografsku obnovu, a koja je ovom selu itekako potrebna, o čemu svjedoči i škola koja stane u nepune tri školske klupe. Reklo bi se, stiže više milijuna kuna nego što đaka dnevno stiže u seosku školu.


Vatrogasno-edukativni centar gradit će se na općinskoj čestici uz crkvu.


Za ostala dva sela Viškovce i Forkuševce Općina je riješila prostore - sportsko-kulturni centar u Viškovcima i društveni dom u Forkuševcima.
Inače, cilj Mjere 7 je poboljšanje životnih uvjeta u ruralnim sredinama, razvoj ruralnog gospodarstva te poticanje društveno-ekonomske održivosti sufinanciranjem ulaganja, izrade kvalitetnih lokalnih strateških dokumenata, rekonstrukcije i izgradnje cestovne i komunalne infrastrukture, izgradnje objekata namijenjenih predškolskom odgoju, kulturnim i društvenim aktivnostima te širenju sportsko-rekreacijskih sadržaja čime se stvaraju preduvjeti za poticanje društveno-gospodarskog rasta i zaustavljanje depopulacijskog trenda.


Suzana Župan
Anum, nihice
Muraed nosulis. Eperes M.
Iz operacije 7.4.1. čak 200 vrtića
Kroz dva natječaja za sredstva iz tipa operacije 7.4.1., podatci su Ministarstva poljoprivrede, gradi se čak 200 dječjih vrtića na ruralnim područjima, što je jedinstvena prilika za mnoge seoske sredine bez vrtićke usluge u svojoj sredini, u vrijednosti većoj od 1,17 milijardi kuna, dok je potpora iz Programa ruralnog razvoja čak 1,05 milijardi kuna. Vršiteljica dužnosti općinskog pročelnika Tihana Duvnjak kaže kako se Općina Viškovci za gradnju vrtića nije natjecala zbog nedostatka prostora u vlasništvu jedinice lokalne samouprave.
Možda ste propustili...

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

Najčitanije iz rubrike