Zdravlje
STUDIJA ODRASTANJE

Djeca čine roditelje mnogo sretnijima kad napuste dom
Objavljeno 26. kolovoza, 2019.
Većina dosadašnjih istraživanja upućuje na to da su djeca velik izvor stresa

Većina roditelja kaže da im sinovi i kćeri donose veliku radost, no većina dosadašnjih istraživanja upućuje na to da su djeca istodobno velik izvor stresa, tjeskobe i financijskih briga.

Zanimljivi su rezultati najnovijeg istraživanja njemačkih znanstvenika koji pokazuju da djeca čine roditelje sretnijima, ali tek nakon što napuste roditeljski dom, piše Independent. Tim znanstvenika s njemačkog sveučilišta u Heidelbergu koji je vodio profesor Christoph Becker otkrio je da su roditelji čija su odrasla djeca napustila obiteljsko gnijezdo zadovoljniji životom te da pokazuju manje naznaka depresije.

Pojasnili su da se to može objasniti činjenicom po kojoj se u takvoj situaciji roditelji konačno mogu osloniti na vlastitu odraslu djecu koja im mogu financijski pomoći i eventualno se brinuti o njima ako bude potrebno. Ta činjenica za roditelja ima veliko značenje i baca u zaborav prethodne stresne situacije iz razdoblja njihova odgoja. Članovi njemačkog tima su od 55.000 ljudi starijih od 50 godina iz 16 europskih zemalja zatražili da ocijene svoje trenutačno zadovoljstvo životom ocjenama od 0 (potpuno nezadovoljni) do 10 (potpuno zadovoljni). Rezultati su pokazali da su odrasle osobe s odraslom djecom u odnosu prema onima bez djece imale između 0,02 i 0,56 bodova više na postavljenoj ljestvici.

"Kao što vidite, razlika i nije puno veća, no treba imati na umu da se radi o tisućama ispitanika. Dakle, premda djeca možda i nisu najsnažniji pokretač sreće i životnog zadovoljstva, spomenuti podatak u globalu ipak ima velik utjecaj na njihov život", smatra dr. Becker.

On i kolege ustanovili su i da su odrasle osobe koje redovito kontaktiraju s djecom sretnije od onih roditelja s kojima djeca i dalje žive u istom kućanstvu, kao i od osoba koje nisu nikada imale djecu.

Rezultati njihove studije pokazali su da je s dobrobiti pojedinca i s izostankom simptoma depresije povezan i stabilan brak, a značajnu odrednicu u ostvarenju dobrobiti i sreće čini i mreža društvenih kontakata jer je iznimno važno podijeliti osjećaje i misli s drugim ljudima.

"Kada sve sumiramo, rezultati našeg istraživanja pokazuju da i društveni kontakti imaju značajnu ulogu u dobrobiti i održavanju mentalnog zdravlja starijih osoba. Supružnici, partneri i djeca često su temelj dugoročnih društvenih kontakata kroz koje starije osobe dobivaju iznimno važnu socijalnu potporu", pokazala je studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Plos One.

“I premda rezultati o roditeljstvu mogu biti pomalo kontroverzni te ovise o životnoj dobi proučavane populacije, opće je mišljenje da su društveni kontakti u starijoj životnoj dobi povezani s većim životnim zadovoljstvom te da je socijalni kontakt iznimno važan faktor dobrobiti svakog pojedinca”, zaključili su njemački znanstvenici.

Hina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike