Mozaik
1. GUMIRANJE - DRAVA RIVER FEST 2019.

7 km bicikliranja šumom i 9 km plutanja Dravom na gumi
Objavljeno 26. kolovoza, 2019.
Rijeka je Drava koliko lijepa, toliko i opasna, zbog čega je bila potrebna maksimalna sigurnost sudionika

Svjetski trendovi aktivnog provođenja slobodnog vremena u prirodi i u skladu s njom sve su prihvatljiviji i našim ljudima. Hodanje, trčanje, bicikliranje u prirodi najčešće su aktivnosti koje nakon napornog i stresnog radnog tjedna prakticiraju Osječani, a ove subote prvi put imali su priliku aktivno se zabaviti i "gumiranjem". Manifestaciju Gumiranje – Drava river fest 2019. prvi je put organizirala Udruga Osječka tvornica ideja čiji se osnivači Davorin Jašinski i Mislav Kvesić nadaju da će postati tradicionalna i da će svake sljedeće godine okupljati sve veći broj Osječana. U to, nakon onoga u što smo se uvjerili tijekom prve organizacije, ne treba ni sumnjati jer je okupila više od 50 sudionika svih dobi. Čak i uz činjenicu da su sudionici Gumiranja morali platiti rezervaciju od 70 kuna za troškove organizacije, sva su mjesta bila popunjena. A što je to gumiranje koje je zainteresiralo toliko sudionika?



Lagano bicikliranje šumom

Riječ je o jednosatnoj laganoj i rekreativnoj vožnji biciklom (na dvije gume) kroz šumu obalom Drave u duljini od oko sedam kilometara, a nakon toga slobodnom spuštanju – plutanju rijekom Dravom na gumi dužinom od gotovo devet riječnih kilometara. Okupljanje je bilo na šetnici kod pristaništa Kompe na desnoj obali Drave odakle se biciklima kroz šumu vozilo do Udičarskog doma u Josipovcu na ušću Karašice u Dravu. Ovdje su se svi sudionici okrijepili i bicikle zamijenili gumama, opremili se zaštitnim prslucima, neki i zaštitnim kremama, a onda su gume krenule u Dravu.


Organizatori kažu kako je sve pripremljeno po uzoru na američki koncept kampiranja, druženja i glazbe.


- Imamo rijeku čiji potencijal nismo iskoristili. Skrivene plaže i oaze, meandre, ljepote koje želimo pokazati našim sugrađanima i gostima i upoznati ih s njima – kazao je Jašinski.


Njegov kolega Kvesić pojasnio nam je kako je sve to organizirano da bi dobro funkcioniralo.


- Za sve smo osigurali gume za plutanje rijekom i sigurnosne pojase. Osigurali smo i pratnju jedne ekipe osječkog HGSS-a koja će budno motriti iz svoga čamca, kao i dodatni čamac za osvježenje i glazbu koju je ustupio DJ Omer. Učinili smo sve da imamo maksimalnu sigurnost jer rijeka je Drava koliko lijepa, toliko i opasna – zaključio je Kvesić dodajući kako je pomoć u organizaciji pružila i Županijska razvojna agencija.


Vrijeme je bilo idealno za dobru zabavu, a zanimljivo je da su od nešto više od 50 natjecatelja više od 30 sigurno bile žene, djevojke, gospođe.
Žene sklonije adrenalinskim sportovima

Osječanka Marijana s nekoliko svojih frendica dobro se zabavljala i sve su skupa jedva dočekale polazak na ovu trosatnu avanturu.


- Volim ovakve aktivnosti u prirodi i želja mi je da potaknem i druge da nam se pridruže i uživaju u adrenalinu i prirodi. Želim da pokrenemo grad koji volimo i zaustavimo odlaske iz njega, jer nigdje nije ljepše – kazala je Marijana.


Lucija je na Gumiranje došla iz Požege jer voli kada se nešto novo događa.


- Bila sam na raftingu, ali ovo još nisam probala. Volim adrenalin, sport i druženje – poručila je.


Osječanku Heidi također je privuklo nešto novo što do sada nije probala, iako je, kako kaže, iza nje bogato iskustvo uživanja u adrenalinskim sportovima kao što je vožnja kajakom, rafting te čak i skokovi padobranom.
Cilj prvog Gumiranja bila je plaža na Kopiki gdje su svi sudionici stigli nakon tri sata laganog plutanja rijekom Dravom i uživanja u simbiozi s prirodom i adrenalinom. Ne sumnjamo da će biti i drugog Gumiranja jer su organizatori u cijelosti položili prvi ispit o čemu svjedoči više od 50 zadovoljnih sudionika.


Tomislav Prusina
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa