Mozaik
FESTIVAL DOKUMENTARNOG ROCK-FILMA (DORF)

"Putnici" autorice Tine
Šimurine najbolji je film
Objavljeno 25. kolovoza, 2019.
Posjetitelji su pogledali ukupno 13 projekcija glazbenih dokumentarnih filmova

Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca i treću godinu zaredom pripremila je bogat filmski program u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima. Povezivanjem programa 7. Antičkih filmskih večeri i 13. Festivala dokumentarnog rock-filma (DORF) slavonski ljubitelji dokumentarnih filmova u Filmskom tjednu od 19. do 24. kolovoza uživali su u projekcijama recentne filmske produkcije uz popratni program/Uvodni dan 17. kolovoza.


Posjetitelji su proteklog DORF tjedna pogledali ukupno 13 projekcija glazbenih dokumentarnih filmova iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, SAD-a, Kanade, Velike Britanije i Kazahstana, uz gostovanja autora i popratni OFF DORF program (promocija knjige, DJ nastup, one-man show, izložba fotografija. Održano je osam hrvatskih i jedna svjetska premijera.


Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Miroslav Sikavica, Marina Paulenka i Matej Meštrović odlučilo je dodijeliti nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji filmu ‘‘Putnici‘‘ autorice Tine Šimurine (Hrvatska), a u obrazloženju stoji:


- Romantični dokumentarni film simpatične nezgrapnosti i zaigranosti o ‘‘putovanju‘‘ jednog skulpturalnog umjetničkog projekta, reciklažnih i kaširanih lutaka prirodnih proporcija koje metaforički govore o krhkosti i nepredvidljivosti života, snažnoj ljubavnoj priči i turbulentnoj sudbini njihova autorskog para – zabranjenoj ljubavi dvoje punkera 80-ih godina na zagrebačkoj sceni, koje je kao adolescente spojila punk supkultura, a razdvojile konzervativne obitelji i represivno društvo, da bi im se životni putevi i srodne duše ponovo spojili 25 godina kasnije. Film koji dokazuje na nepretenciozan i nepatetičan način da je svaka dobra priča, između ostaloga, ljubavna priča te da ono što je suđeno, nije izgubljeno.


Unikatnu nagradu uručio je Matej Meštrović. Prema riječime Tine Šimurine, autorice filma, ova nagrada joj znači jako puno jer za DORF zna otkad postoji i to je jedan poznati festival s jako dobrim filmovima.


- Film je zapravo jedna intimna priča dvoje ljudi koji imaju zanimljivu ljubavnu priču. Ovdje nije priča samo o ljubavi, nego o traženju sebe, priča o umjetnosti. Kad sam krenula u priču o filmu, radilo se jednostavno o instinktu, najprije sam doznala tu priču o Putnicima gdje se kroz film protežu lutke u prirodnoj veličini, tom njihovu projektu, i zapravo sam počela snimati tu priču. Kako sam radila i pobliže ih upoznavala, na površinu je izlazila ta ljubavna priča i ti njihovi zanimljivi životi, onda smo odlučili napraviti priču i o njihovu životu, ljubavi i umjetnosti, što se na kraju pokazalo jako dobro - rekla je Tina Šimurina, autorica filma.


Posebno DORF 2019. priznanje prosudbenog povjerenstva dobio je film "Times Of Great Depression" autora Vladimira Gojuna (Hrvatska), a u obrazloženju između ostaloga stoji kako je to moćan, intimističan film o Adamu Semijalcu, senzibilnom i iznimnom bluesmanu iz Zagreba, čija melankolična gitara i glas zvuče kao da dolaze ravno s delte Mississippija.


Ovogodišnju DORF nagradu za životno djelo dobio je redatelj Slobodan Šijan, a nagradu za doprinos undergroundu glazbenik Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus. Moramo spomenuti da je ove godine dodijeljena nagrada za životno djelo za prošlu godinu prevoditelju i pjesniku Voji Šindoliću.


Prigodnim govorom 13. Festival dokumentarnog rock-filma (DORF) zatvorio je Toni Šarić, predsjednik Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca, rekavši kako priča o dokumentarnim filmovima započeta još prije 13 godina ide dalje te da svake godine ima sve veći broj posjetitelja, a kvaliteta filmova je na zavidnom nivou, što se moglo vidjeti i ove godine. Festival DORF 2019. održao se pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije te uz veliku pomoć Gradskog muzeja Vinkovci.
Mario Kokaj
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike