Ekonomija
JAČANJE KONKURENTNOSTI

Poljoprivrednicima besplatno sušenje voća
Objavljeno 26. kolovoza, 2019.
CRAS će svoju jedinstvenu sušaru napravljenu domaćom pameću nakon ove testne faze biti spreman ponuditi na svjetskom tržištu

Odličnu priliku slavonsko-baranjskim voćarima i ostalim poljoprivrednicima ponudila je osječka tvrtka CRAS d.o.o. - besplatno sušenje voća, povrća i bilja u svome prototipu niskoenergetske kondenzacijske višenamjenske sušare na Vinkovačkoj 68.Krešimir Bajamić, mag. oec., izvršni direktor CRAS-a d.o.o., kaže kako tu mogućnost može iskoristiti tko god želi jer je upravo u tijeku pokusno ispitivanje učinkovitosti kroz koje se provjeravaju parametri tog sklopa koji je rezultat domaće CRAS-ove pameti, a dijelom i vlastitog kapitala. Prototip je ekološki učinkovitiji jer troši i do 70 posto manje električne energije, a financiran je sa 70 posto sredstava iz europskog fonda.

Veliki interes
- Želimo izaći u susret našim domaćim poljoprivrednicima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, LAG-ovima i svim ostalim proizvođačima pružajući im uslugu potpuno besplatnog sušenja voća, povrća i bilja. Mislim da takvu ponudu rijetko tko može previdjeti, od 15. kolovoza počeli smo ovu akciju, a odaziv je do sada odličan. Znači, ako bilo tko ima višak svojih proizvoda, jabuka, šljiva, krušaka, smokava, paprike, gljiva..., slobodno nam se može javiti i rezervirati svoj termin na e-mail info@cras.hr ili jednostavno može doći do nas u CRAS poduzetnički centar na Vinkovačkoj cesti 68 u Osijeku - kaže Krešimir Bajamić.
Inovativna tvrtka CRAS želi na ovaj način potaknuti poljoprivrednike da stvore dodatne vrijednosti s voćem i povrćem, želi im pomoći u sušenju njihovih kultura, da im samo sušenje bude apsolutno besplatno, a time im pomaže da na tržištu budu konkurentni.

Dodatna vrijednost
- Zato smo osmislili akciju za sve koji se bave bilo kakvom proizvodnjom voća i povrća, a akcija besplatnog sušenja trajat će dokad bude kultura za sušenje. Pomažemo poljoprivrednicima ostvariti dodatnu vrijednost proizvoda kroz sušenje proizvoda. Posljednjih godina svi se okreću prirodi, metodama zdrave prehrane i vlastitu zdravlju, ponovno raste zanimanje da nešto učinimo sami, primjenjujući stare i prokušane tehnike i recepte, tj. okrećemo se starinskoj kuhinji u kojoj je suho voće imalo važnu ulogu. Suha hrana iz vlastite proizvodnje samo je drugi oblik izvorne prehrane svježim namirnicama bez bilo kakvog dodavanja kemijskih konzervansa. U mnogim slučajevima taj postupak mijenja okus i miris namirnica biljnog podrijetla. Neke vrste voća sušenjem čak poprimaju intenzivniji i bolji okus, istovremeno zadržavaju koncentrirane hranjive tvari, postaju slađe i otvaraju time mnoge nove mogućnosti za pripravljanje jela. Svjesni smo činjenice da trebamo stvoriti dodatnu vrijednost voću i povrću, a to postižemo njihovim sušenjem. Takvi se proizvodi mogu duže skladištiti dok ne dođu do krajnjeg kupca, imaju dodatnu visoku cijenu na tržištu pa se time i povećava profit naših proizvođača - pojašnjava Bajamić dodajući da u promotivne svrhe svi ostavljaju simboličnu količinu sušenih proizvoda koje oni podijele djeci. Darko Pejić
PRIMJENA I U HOTELIJERSTVU
- Projekt “Ulaganje u inovativna rješenja i razvoj niskoenergetske sušare” je okončan, a nakon daljnjeg testiranja izaći ćemo i na tržište upravo s jedinstvenom sušarom i prilagoditi se svakom kupcu, prema njegovim potrebama, a sve radi smanjenja troškova šušenja. Također ćemo nuditi i mogućnost prenamjene već postojećih sušara s našom niskoenergetskom. Sušara SINAI I THAR koristit će se u minimalno dva sektora - prehrambenoj i poljoprivrednoj proizvodnji, te u hotelijerstvu, primjerice u dijelu sušionice rublja - kaže Bajamić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike