Novosti
SINDIKALISTI OPTUŽUJU MINISTRA:

Bez konkretne ponude, Vlada kupuje vrijeme
Objavljeno 23. kolovoza, 2019.
- Nema kupovanja vremena, a obveze koje će proizići iz kolektivnog ugovora Vlada će ispoštovati - kaže Kujundžić

Predstavnici sindikata zdravstva koji su u petak sudjelovali u nastavku pregovora s izaslanstvom hrvatske Vlade jedinstveni su u ocjeni da Vlada nije ponudila ni jedan konkretan prijedlog, nego ovakvim postupanjem samo nastoji kupiti vrijeme. Predsjednica Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak rekla je kako neće dopustiti da Vlada kupuje vrijeme, jer nastavi li s tim, sve su bliže štrajku.


- Sindikati već pripremaju određene aktivnosti. Mislim da je krajnji čas da se neke stvari počnu ozbiljno raditi, da se ljude u sustavu zdravstva ozbiljno vrednuje i da se potpiše granski ugovor kao i s drugim javnim službenicima. Zdravstvo jedino nema kolektivni ugovor i smatramo da smo i moralno i materijalno oštećeni - poručila je Prašnjak, dodavši kako su ministri predstavnici svog resora i trebali bi biti glasnogovornici svog resora.


Ponovljeno je da sindikati ne odustaju od povećanja plaća koje su parafirali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u kolektivnom ugovoru, odnosno od tri posto povećanja na uvjete rada i četiri posto na odgovornost, što Vlada, međutim, nije prihvatila.


Ministar Kujundžić rekao je kako nije bilo govora o konkretnim prijedlozima te je najavio da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.


- Tada će se proći svi članci kolektivnog ugovora. Nema kupovanja vremena, vrijeme se s tri ili 13 dana ne može kupiti. Obveze koje će proizići iz kolektivnog ugovora Vlada će ispoštovati - najavio je Kujundžić.


Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak pozvao je premijera Andreja Plenkovića da svojim ponašanjem ne tjera radnike iz zdravstvenog sustava i Hrvatske tamo gdje su puno veće plaće.


"Ne želimo govoriti o horizontalnom pristupu povećanju plaća jer se on odnosi na Temeljni kolektivni ugovor i na sve sindikate u javnim i državnim službama. Naš kolektivni ugovor je jedini koji nije ispregovaran u posljednjih šest godina", kazao je Topolnjak, napomenuvši kako do sada u svom dvanaestogodišnjem iskustvu u pregovorima nije doživio da Vlada ne kaže da nema novca i da se moramo naći u iznosima koje imamo.


- A onda su se iznosi za neke druge našli - objašnjava Topolnjak, za privatno poduzeće Uljanik našlo se deset puta više novca nego što godišnje treba za pokrivanje našeg kolektivnog ugovora. Ako se ljude želi zadržati, mislim da će se novca naći - poručio je.
Sindikalni predstavnici najavljuju kako pregovori mogu trajati najkasnije do 31. listopada, ali da ipak očekuju da završe i prije, no to ih ne sprječava da se pripremaju za štrajk ako pregovori ne uspiju. Podsjetimo da je u Ministarstvu zdravstva potpisano produženje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, no Vlada tada nije prihvatila i parafirano povećanje plaća - za tri posto od 1. kolovoza i za četiri posto od 1. listopada.


Tomislav Prusina
HLS traži reprezentativnost
Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić poručila je da,

ako se ne riješi reprezentativnost HLS-a do 15. rujna, što Vlada može riješiti i donošenjem uredbe, više neće sudjelovati u kolektivnim pregovorima, nego će zatražiti strukovni kolektivni ugovor za liječnike te početi pripreme za prosvjedne akcije. Glavni odbor HLS-a odlučio je i da se počnu pripreme za povlačenje suglasnosti liječnika za prekovremeni rad iznad 48 sati tjedno, koji omogućuje rad u zdravstvenim ustanovama kojima nedostaje kadra.
Anica Prašnjak

predsjednica Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara

Mislim da je krajnji čas da se neke stvari počnu ozbiljno raditi, da se ljude u sustavu zdravstva ozbiljno vrednuje i da se potpiše granski ugovor kao i s drugim javnim službenicima.
Možda ste propustili...

TRAŽI SE I ISPRIKA ZBOG POVREDE KODEKSA

Etičko povjerenstvo naložilo uklanjanje DP-ovog plakata

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda