Sport
OSIJEK - HAJDUK

Marić: Nadam se pogotku Hajduku, protiv Dinama i Rijeke sam promašivao
Objavljeno 24. kolovoza, 2019.
Bijelo-plavi u nedjelju igraju treći uzastopni derbi, a nakon dva remija nadaju se sada i pobjedi

Pred nogometašima Osijeka treći je uzastopni derbi HNL-a. Nakon domaćeg remija protiv Dinama i istog učinka protiv Rijeke u Gradski vrt stiže Hajduk. To je utakmica u kojoj Osijek treba pokazati da je sposoban i pobjeđivati momčadi iz najjačeg društva hrvatskog nogometa, a ne se tek zadovoljavati pričom "važno je ne izgubiti".


Hajduk je, ruku na srce, nešto slabija momčad od Dinama i Rijeke, ali čim utakmica nosi epitet derbija, u njoj izraženog favorita nema. Bez obzira na formu, vrijednost momčadi ili neke treće "papirnate" parametre. Jedinu će istinu pokazati 90 minuta na terenu osječkog stadiona. Sve drugo je čista prazna priča.

Osijeku treba pobjeda

Trener Dino Skender još jednom je javnost "počastio" eskivacijom iznošenja svojih razmišljanja uoči tako važne utakmice. No jedan od njegovih pomoćnika, Zoran Marčetić, bio je nedvosmislen u najavi susreta s Hajdukom.


- Mi smo Osijek i uvijek igramo na pobjedu. U prethodna dva derbija, protiv Dinama i Rijeke, one se nisu dogodile, ali smo pokazali da smo ravnopravni s najjačim momčadima naše lige. Hajduk spada u to društvo, a mi nakon dva remija u derbijima želimo ostvariti i jednu pobjedu. Utakmice protiv Dinama i Rijeke dobar su nam temelj za optimizam. To su momčadi s vrlo kvalitetno organiziranom defenzivom, a mi smo uspjeli stvoriti dosta prilika za pogotke. Posebno se to odnosi na Dinamo, jer nisam ni u njihovim europskim utakmicama vidio da im je netko uspio stvoriti toliko prilika kao mi - rekao je Zoran Marčetić, pomoćni trener NK Osijek.


U bijelo-plavom navijačkom svemiru pobjeda protiv Hajduka spada u sam vrh popisa najželjenih. Možda je slađa samo ona u slavonskom derbiju, protiv Cibalije, ali te utakmice neko vrijeme još neće biti, pa će Hajduk zadržati status momčadi koju je najvažnije pobijediti u sezoni. Bar je takva slika iz kuta fanova NK Osijek. I nije to slučajno, jer Splićani su otporna "zvjerka", koja je, istina, u posljednje vrijeme rijetko slavila na osječkom stadionu, ali uvijek je to činila kada joj se davalo najmanje izgelda. Zato s njima treba biti itekako oprezan.


- Rasploženje u momčadi je dobro. Čeka nas treći derbi zaredom, u prethodna dva mogli smo uzeti i više od dva boda koja smo osvojili, pa sad protiv Hajduka moramo pokazati još više. Splićani su se nakon šokatnog ispadanja iz Europe uspjeli srediti i dobro su ušli u prvenstvo, što će za nas biti odličan izazov. Bježe nam četiri boda i zato nam je pobjeda nužna ako želimo zadržati korak s vrhom tablice. Pobjeda protiv Hajduka važna nam je i zbog činjenice što će to nama biti posljednji derbi u prvog krugu, a ostali konkurenti tek se trebaju ogledati međusobno - kaže Mirko Marić, napadač bijelo-plavih.


Obrana Hajduka u dosadašnjih pet kola kapitulirala je samo u utakmici protiv Slaven Belupa, i to dvaput. Zato će biti zanimljivo vidjeti kako će se napadači bijelo-plavih nositi s time. Istina, Osijek je i najveći izazov ove sezone za defenzivu splitske momčadi.


- Hajdukova najveća snaga je ofenziva. Jairo, Edouk i Caktaš odlični su igrači, koji su sposobni iskoristiti i najmanju pogrešku. Zato ćemo morati biti vrlo koncentirarni u defenzivinim zadatcima. Što se tiče našeg napada, uopće ne dvojim da ćemo stvoriti prilike za pogodak, a presudno će biti da neke od njih i realiziramo - smatra Marić.


Osijekov najbolji strijelac u dva se derbija baš i nije iskazao. U šanse je ulazio, ali je realizacija izostala. Međutim, ako je suditi prema njegovim riječima, samopuzdanje zbog toga nije izgubio.


- Nadam se pogotku protiv Hajduka. Protiv Dinama i Rijeke promašio sam prilike, ali generalno sam igrao dobro. Ne opterećujem se time hoću li zabiti, važnije je kakav će biti konačni ishod. Odlučit će nijanse, koje će ovaj put valjda prevagnuti na našu stranu. Ključno će biti iskoristiti prilike, koje ćemo sigurno stvoriti. U derbijima ih nema puno, pa je zbog toga važno realizirati one koje napravimo - zaključuje Marić.
Kreće Šorša

Što se sastava tiče, Osijek je i dalje u problemima. Nekoliko važnih aduta i dalje je izvan stroja, poput Pilja i Jugovića, a krizu s ozljedama u veznom redu samo pojačava izostanak Benedika Mioča. Zato trener Dino Skender neće imati previše prostora za razmišljanje.


- Ništa se u tom pitanju nije promijenilo. Pilj, Jugović i Mioč i dalje nisu odradili ni jedan normalan trening, a već otprije nemamo ni Alena Grgića. Nitko od njih nije dovoljno spreman za nedjeljnu utakmicu i sve dok ne budu sto posto zdravi, neće konkurirati za momčad - Zoran Marčetić.


Ipak, uza sve te izostanke, neke dvojbe oko prve momčadi mogle bi postojati. Prije svega ona desnog krilnog beka. Igor Silva, koji je nedavno stigao u redove bijelo-plavih, u Rijeci je pokazao zanimljive performanse.


- Sa Silvom smo nedvojbeno dobili ono što smo željel,i a to je jača konkurencija na toj poziciji. Međutim, Šorša je veliki profesionalac u kojeg imamo puno povjerenje, a Igoru Silvi nedostaje natjecateljskih utakmica jer u svom prijašnjem klubu nije igrao, a nije bio ni u pravom treningu. Po onom što je pokazao u tih 30 minuta u Rijeci, možemo ga smatrati pojačanjem, ali trebat će malo vremena dok ne dođe u optimalno stanje. Dotad je Šorša prvi izbor - tvrdi Marčetić.
Osječane čeka utakmica u kojoj, kako voli reći trener Dino Skender, moraju bar malo izići iz zone komfora. Ovaj put bi trebali pokazati više odlučnosti od samog starta utakmice. Bit će to i rizik, jer Hajduk ima vrlo brze i potentne napadače pa se neće sve svoditi samo na napadačko "glavinjanje". Ključne stvari će se događati u sredini terena. Osijek voli posjed, ali ako bude brljavio kao protiv Rijeke u prvom poluvremenu, ne piše mu se dobro. Previše se tada griješilo u najjednostavnijim pasovima. Puno je bolje to izgledao kada su se dodavanja "produžila". I zato će trener Dino Skender opet biti pred izazovom. U Rijeci je pokazao kako ima spremne "back up" planove. Valjda mu u nedjelju navečer oni neće biti potrebni...


Dalibor Keler
desni bok
ŠORŠA I DALJE PRVI IZBOR
TABLICA
1. Dinamo**5**4**1**0**11:2**13

2. Hajduk**5**4**0**1**12:2**12

3. Rijeka**5**3**1**1**7:5**10

4. Osijek**5**2**2**1**7:5**8

5. Gorica**5**2*1**2**7:8**7

6. Istra 1961**5**2**0**3**8:10**6

7. S.Belupo**5**2**0**3**6:11**6

8. Lokomotiva**5**1**1**3**5:9**4

9. Inter**5**0*2**3**5:10**2

10. Varaždin**5**0**2**3**5:11**2
6. kolo
SUBOTA

19 SATI

Slaven Belupo - Varaždin

21 SAT

Inter Zaprešić - Lokomotiva

NEDJELJA

18 SATI

Gorica - Istra 1961

NEDJELJA

20 SATI

Osijek - Hajduk



Susret Dinamo - Rijeka odgođen je za 18. prosinca.
OSIJEK – HAJDUK**85*20**20**45**95:147
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike