Sport
DAMIR VUICA

Osijek mora tražiti
način kako pobijediti
Objavljeno 24. kolovoza, 2019.
Obrambeni red Osijeka podsjeća me na onaj naš stoperski Beljan-Vuica-Ergović, rekao je bivši igrač Osijeka i Hajduka

U Osijeku je odigrao 251 utakmicu u tri mandata. U onom posljednjem, prije zaključenja karijere, nosio je i kapetansku vrpcu. Kada je prvi put napuštao Gradski vrt, 1994., pristupio je splitskom Hajduku, u čijem je dresu igrao i susrete četvrtfinala Lige prvaka.


Damir Vuica danas je tek pratitelj nogometnih zbivanja. Život vidi izvan nogometa premda od njega neće i ne želi pobjeći.


- Bio sam dvije godine u Nogometnoj školi Grafičar Vodovoda. Lijepa je to priča, ali jednostavno nisam se više vidio u trenerskom poslu, odnosilo mi je to previše vremena. Trenerski posao je kao i svaki drugi u kojem trebaš ulagati u sebe, školovati se i usavršavati, a nisam netko tko bi to radio napola. Danas sam se posvetio više svojim privatnim poslovima - pričao je Vuica, čiji sin trenira u mlađim juniorima Osijeka.
Dosta sličnosti

Dakako, prati hrvatski nogomet. Pronašao je dosta sličnosti između ovosezonskih nastupa Osijeka i Hajduka.


- Početak sezone djelovao je neuvjerljiv. Ispali su i jedni i drugi iz Europe i sada su orijentirani na hrvatsku ligu. I jedni i drugi djeluju mi trenutno kao prave domaćinske momčadi. Hajduk je kiksao u Koprivnici, a Osijek pod Skenderom, koliko mi je poznato, još nije izgubio u Gradskom vrtu.


Znači, prema tome, Osijek bi trebao imati prednost.


- Ne bih nikome u ovom susretu dao prednost ni status favorita. Sigurno je da Osijek mora tražiti način kako pobijediti. Iza njega su dva susreta u kojima nije pobijedio. Istina, imali su teške suparnike, Dinamo i Rijeku, i odigrati neriješeno s njima nikako nije kiks. Međutim, ako želi uhvatiti priključak s vrhom, Osijek mora tražiti način kako pobijediti. I tu se ne smije kalkulirati.


S kakvim će željama Hajduk doputovati u Osijek?


- Ne izgubiti. S obzirom na to da su Dinamo i Rijeka odgodili utakmicu, oni bi u tom slučaju čak skočili na prvo mjesto, što bi im već bio dobar poticaj za stvaranje atmosfere uoči derbija s Dinamom sljedećeg tjedna. Uz to, bodom u Gradskom vrtu ostavili bi i dalje Osijek na četiri boda distance.
Odlični napadi

U još nečem je pronašao sličnost Osijeka i Hajduka.


- Mislim da obje momčadi imaju snagu u napadu. Osijek mora koristiti kvalitetu Mancea i Marića i činjenicu što je Hajduku obrana objektivno slabiji dio momčadi. S druge strane imaju arsenal u Brazilcu Jairu, Eduoku i Caktašu, koji, premda nije napadač, koristi svaku situaciju.


Dino Skender igra s trojicom u posljednjoj liniji, baš kao i Osijek u Vujino vrijeme. Podsjeća li današnji bijelo-plavi stoperski trojac na trojac Beljan-Ergović-Vuica?
- Ha, nije samo to sličnost. Nama je na lijevom boku bio Beširević, zadužen za slobodne udarce, što danas odlično radi Bočkaj, a na desnom boku, kao i danas, nije bilo neko standardno rješenje. Počeo je sezonu Šorša, na kojeg se uvijek možeš pouzdati, sigurno bi u konkurenciji bio i Grgić da nije bilo ozljede, a, gledao sam protiv Rijeke, odlično se predstavio Brazilac Silva. Dobro mi djeluje prema naprijed, a upravo to bi moglo biti korisno u nedjeljnoj utakmici - zaključio je Vuica.


Krešimir Lacković
45

utakmica odigrao je Vuica u Hajdukovu dresu
251

nastup za Osijek ima Vuica
Možda ste propustili...

DOBRO RASPOLOŽENJE NA OPUS ARENI

Mierezu sam morao reći da malo stane i predahne

OTVORENO PRVENSTO HRVATSKE ZA PARAATLETIČARE

Županović bio drugi, ali nije posve zadovoljan

JEDINSTVENA KADETSKA KOŠARKAŠKA LIGA

Subotnja predigra prigoda za popravni

Najčitanije iz rubrike