Crna kronika
POLICIJA GA ZAUSTAVILA U OTOKU

Zagrepčanin zbog pijane vožnje i nevezanja pojasa mora platiti 12.190 kuna
Objavljeno 24. kolovoza, 2019.
OTOK

Uistinu je nevjerojatno da, unatoč svakodnevnim upozorenjima, iako su svjesni da su današnje kazne drakonske, i dalje sjedaju pijani za upravljač automobila. Također je nemali broj onih koji to čine, a i prije su kažnjeni zbog sličnih prekršaja u prometu. Pijana vožnja prisjest će vozaču automobila iz Zagreba kojeg su policajci zaustavili u Otoku.

Kako stoji u priopćenju Policijske uprave vukovarsko-srijemske, u redovitoj kontroli prometa u srijedu oko 18.20 u Strossmayerovoj ulici u Otoku zatečen je 53-godišnjak iz Zagreba kako upravlja Opelom zagrebačkih registracijskih oznaka. Policijski su službenici utvrdili kako 53-godišnjak, za vrijeme vožnje, nije koristio sigurnosni pojas, a na zahtjev policajca nije želio dati vozačku i prometnu dozvolu na uvid. I dok su policajci pravili zapisnik, muškarac koji je pokazivao znakove alkoholiziranosti počeo ih je vrijeđati i omalovažavati, pa su ga policajci priveli u tamošnju policijsku postaju. Obavljenim alkotestiranjem utvrđeno je kako u krvi ima 2,2 promila alkohola u krvi, a kod sebe nije imao prometnu i vozačku dozvolu, kao ni osobnu iskaznicu.

S obzirom na njegovo pijano stanje, idućih nekoliko sati se trijeznio u zgradi policije, a potom je u četvrtak u jutarnjim satima, u pratnji policajaca, uz optužni prijedlog priveden na prekršajni odjel Općinskog suda u Vinkovcima. Uslijedio je žuran prekršajni postupak u kojemu je proglašen krivim. Predmetni mu je sudac izrekao ukupnu novčanu kaznu u iznosu od 12.190 kuna i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilima B-kategorije u trajanju od šest mjeseci.

Zbog svakodnevnog izricanja visokih novčanih kazni, koje su vezane i uz zatvorsku kaznu za višestruke recidiviste, Ministarstvo unutarnjih poslova još jednom podsjeća na prekršaje koji su "posebno poskupjeli" od 1. kolovoza, kada su izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama stupile na snagu. Naime, nove odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđaju snažnije kažnjavanje počinitelja osam najtežih prekršaja. To je prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h, vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila, namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala. Kazne su veće i zbog odbijanja podvrgavanju ispitivanja radi provjere ima li u organizmu alkohola ili droge, a Zagrepčanin je osuđen zbog vožnje pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg. Na meti su i vozači koji upravljaju vozilom prije stjecanja prava, koji voze dok im je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova te vozači koji upravljaju vozilom dok im je vozačka dozvola oduzeta, a vozač je isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitne mjere.

Za ovih osam prekršaja propisano je povećanje novčanih kazni s pet do 15 tisuća kuna, kako je bilo do sada, na 10 do 20 tisuća kuna te propisivanje obveznih zaštitnih mjera, odnosno zabrane upravljanja motornim vozilom od najmanje šest mjeseci za drugi počinjeni prekršaj ili od najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći ili više puta. Povećavaju se i negativni prekršajni bodovi s tri na šest, a na snazi je i privremeno oduzimanje vozila kao sredstva počinjenja prekršaja.

Kazna s dosadašnji 500 povećana je na 1000 kuna za nekorištenje sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje, nepropisan prijevoz djece u vozilu i mobiteliranje za vrijeme vožnje.

Milan Bugarić
Osim novčane kazne, 53-godišnjaku je izrečena i zabrana vožnje u trajanju od šest mjeseci
Pojačane kontrole
Zbog svakodnevnih zaustavljanja vozača koji čine navedenih osam prometnih prekršaja, policija će i dalje kontinuirano provoditi ciljane akcije, sve kako bi se broj ovakvih vozača sveo na minimum. Prema viđenome proteklih dana, za sada se njihov broj, nažalost, ne smanjuje.
Možda ste propustili...

PIJANI VOZAČI “AKTIVNI” ZA VIKEND

Visoke kazne ne sprječavaju ih da počnu voziti

SUDARI I SLIJETANJA S CESTE DILJEM SLAVONIJE

Zbog neopreza vozača u više nesreća ozlijeđeno 11 osoba

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

2

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

3

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana