Regija
CENTAR ZA EDUKACIJU ORAHOVICA

120 mladih iz Hrvatske, BiH i Srbije u Ljetnoj školi
Objavljeno 24. kolovoza, 2019.
Najviše ih je iz Osječko-baranjske županije, ali i iz šest drugih županija
ORAHOVICA

Mnogi će reći da se u današnje vrijeme mogu samo pričati bajke o čovječnosti, poštenju, dobroti i humanosti, no oni znaju da te vrline svaki čovjek u sebi može i mora pronaći, samo mu treba pružiti priliku.

Kad o tim vrlinama uče oni pred kojima je budućnost, naši mladi, onda onima koji sve odrađuju treba odati najveće priznanje. Ovo je priča o odličnoj i jedinstvenoj Ljetnoj školi mladih Crvenog križa osječko-baranjske županije, koja je 16. put u tijeku u Centru za edukaciju Orahovica, Gradskog društva Crvenog križa Osijek. Ljetna škola počela je 17. kolovoza, a svečana završnica bit će 27. ovog mjeseca. Pohađa ju 120 mladih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije

Pet programa
- Ukupno nas u Ljetnoj školi sudjeluje 150, 120 je polaznika, nas 20 volontera i ostalo osoblje koje je nužno u kompletnoj provedbi. Najviše je sudionika iz Osječko-baranjske županije, ali isto tako prisutni su polaznici iz šest društava drugih hrvatskih županija koja su prepoznala naš rad i žele svoje mlade uključiti u naše edukativne radionice. Raspored je gotovo uobičajen, u prijepodnevnim satima svakog dana se provode radionice koje si je svaki sudionik prema svojoj želji izabrao. Riječ je o pet programa i to: obuka mladih iz područja prve pomoći, realističnog prikaza ozljeda, potom obuka za članove terenskih jedinica, tu je i program prevencija koji obuhvaća razne preventivne aktivnosti, kao što su prevencije ovisnosti, nasilja, trgovanja ljudima, delinkventnih ponašanja i slično. Imamo i program koji mi zovemo ‘humanito‘, što podrazumijeva odgoj za humanost za malo mlađe sudionike, na kojemu ih učimo o toleranciji, diskriminaciji i stjecanju određenog samopouzdanja te svim onim lijepim karakteristikama koje mi humanitarci imamo. Ove radionice dio su prijepodnevnih programa, a poslijepodne smo tijekom četiri dana pokrili još neke važne teme, primjerice, tu je program simpatičnog naziva ‘zdravopol‘ za zdravstvene aktivnosti, zatim smo ove godine na Ljetnoj školi prvi put imali program klimatskih promjena koje su danas gorući problem u svijetu i koji se dotiče rada međunarodnog pokreta Crvenog križa. Tu je i radionica komunikacija i medija, a ove smo godine uveli još jednu novu radionicu, i to pod nazivom ‘super spasilac‘, koja prethodi tečaju mladih spašavanja života na vodi, a koji provodi Hrvatski Crveni križ i možda će im ovo biti povod da se jednog dana odluče baviti tim humanim pozivom – kaže voditeljica Ljetne škole Iva Vrebac. Sudionici su puni želje naučiti nešto novo, s osmijehom sve rade i vesele se svakom novom programu:

- Ovo mi je prva godina u Ljetnoj školi, zaista se osjećam fantastično, programi su sjajni, ekipa također - od sudionika do voditelja. Ja sam na programima terenske jedinice i super spasioca i moram reći da su uvjeti ovdje puno bolji nego u našem društvu, puno se lakše mnoge stvari nauče – kaže David Budak iz Novog Sada.

Sviđa im se
Ivan Azenić iz Donjeg Miholjca drugi je put u Ljetnoj školi.

- Prva me oduševila i jednostavno kada sam dobio priliku doći ponovo, odmah sam došao. Iskreno se nadam da ću jednog dana biti dovoljno dobar kao današnji voditelji i dobiti priliku biti jedan od njih na ovoj školi jer ona definitivno čovjeka izgrađuje i kao osobu, što smatram iznimno važnim – kaže Ivan. Tijana Starčević članica je društva Crvenog križa Doboj BiH, a na Ljetnoj školi pohađa radionicu realističnog prikaza ozljeda.

- Drago mi je što nas svake godine pozivaju na ovu Ljetnu školu, a iz našeg mjesta nije lako doći jer imamo jako puno volontera, a na školu dolaze samo po dva. Ja sam evo prvu godinu ovdje i presretna sam, puno se toga nauči novoga i drukčijeg jer se dosta razlikuje rad našeg i društava iz Hrvatske, pa sve stečeno znanje s puno zadovoljstva prenesemo svojim kolegama u Doboju. Toplo preporučujem svima koji mogu neka dođu u ovu ljetnu školu, a prije svega da se priključe Crvenom križu, koji može čovjeku donijeti samo dobro – zaključila je Tijana.

Prelijepo je vidjeti svu ovu mladež kako s osmijehom i golemom voljom prolaze kroz svaku minutu radionica i predavanja, iskreno želeći od sebe napraviti bolje ljude, i to je najveća nagrada i pohvala osječkom Crvenom križu i timu vrhunskih mladi ljudi koji s dušom provode ovu školu.
Vladimir Grgurić
150

je ukupno sudionika Ljetne škole, od čega je 120 mladih koji sudjeluju u nizu edukativnih radionica
Zbliže se
Ono što ovu školu čini posebnom je to što u njoj mladi educiraju mlade.

“To je ono što smo prepoznali kao najvrjednije jer se mladi sudionici više otvaraju i mogu iskrenije razgovarati o problemima s vršnjacima. Ono što nas veseli je da svi odavde odlaze s osmijehom, a moram reći da odlaze i sa suzom u oku jer u Ljetnoj školi stječu prijateljstva za cijeli život i to pokazuje da ih nismo samo nečemu teoretski naučili nego smo ih i zbližili”, kaže Vrebac.
Možda ste propustili...

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

Najčitanije iz rubrike