Regija
DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE

Odana počast stradalima
na Kumanovoj ciglani
Objavljeno 23. kolovoza, 2019.
VINKOVCI

U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, koji se obilježava 23. kolovoza svake godine, predstavnici Grada Vinkovaca i Povijesnog i športskog društva Hrvatski sokol Vinkovci odali su počast žrtvama ubijenima 1945. na Kumanovoj ciglani u Vinkovcima. Spomenik na području nekadašnje Kumanove ciglane podignut je u spomen na pogubljene na tom lokalitetu u travnju 1945. nakon ulaska partizana u Vinkovce.

- Okupili smo se na Kumanovoj ciglani kako bismo iskazali počast svim nevinim žrtvama. Na žalost, svi ratovi i režimi na ovim prostorima stvarali su žrtve, a to je nešto što ne smijemo dopustiti. Izuzetno je stoga važno prisjetiti se svega i upozoriti na strahote koje su se događale i na našem području. Ako želimo gledati u budućnost, moramo na sve načine preventivno djelovati kako se takvo što ne bi ponovilo - istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Prema riječima Zlatka Virca, predsjednika Povijesnog i športskog društva Hrvatski sokol, društva koje vodi aktivnosti vezane uz spomenik i rasvjetljavanje tog zločina totalitarnog komunističkog režima, spomenik svjedoči o teškoj činjenici, a to je da je nakon "oslobođenja" Vinkovaca došlo do uhićenja i likvidiranja većeg broja ljudi za koje ne postoje dokumenti o bilo kakvom suđenju i presudi.

Točan broj žrtava nije utvrđen i podatci se još prikupljaju, a uz civile na Kumanovoj ciglani pogubljeni su i ranjeni vojnici dovezeni iz vinkovačke bolnice. M.K.
Možda ste propustili...

PODUZETNIČKI INFO U SKLOPU 54. VINKOVAČKIH JESENI

Poučili mlade poduzetnike kako do novca iz fondova EU

30 UZORAKA NA 11. OCJENJIVANJU MEDA

Med zbog vremena ipak lošije kvalitete

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana