Regija
DANAS MEĐUNARODNI DAN BIJELE RODE

U Noskovcima je jedino Oporavilište za ozlijeđene rode
Objavljeno 24. kolovoza, 2019.
Ove godine na području Virovitičko-podravske županije monitoringom je zabilježeno čak 87 gnijezda bijele rode
NOSKOVCI

Svake godine 24. kolovoza obilježava se Međunarodni dan bijele rode, zaštićene ptice koju sva djeca poznaju kao donositeljicu seke ili brace, a time je ona i simbol velike sreće zbog prinove u obitelji. Zato se javlja u brojnim pričama i basnama za djecu, a zaštićena je jer je ugrožavaju uska povezanost uz čovjeka i vlažna staništa bogata hranom.

Od 2014. godine
Monitoring bijele rode (Ciconia ciconia), a to znači prikupljanje podataka o brojnosti i rasprostranjenosti vrste, na području Virovitičko-podravske županije od 2014. godine provodi Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije sa sjedištem u Noskovcima u općini Čađavica. Prema podatcima te ustanove, ove godine monitoringom je zabilježeno 87 gnijezda bijele rode i 67 mladih roda.

- U svrhu prikupljanja različitih podataka važnih za razumijevanje migracije i mogućih uzroka niske stope preživljavanja bijelih roda provodi se prstenovanje mladih bijelih roda. Ove godine Javna ustanova provela je prstenovanje 14 ptića u suradnji s Hrvatskom elektroprivredom, Ispostava Virovitica, i ovlaštenim prstenovačem Ivanom Darkom Grlicom - kaže ravnateljica Javne ustanove Tatjana Arnold Sabo.

Na području županije provodi se projekt Zaštita i očuvanje bijele rode na temelju ugovora o dodjeli sredstava donacije za provedbu projekta između Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološke mreže Virovitičko-podravske županije, a uz potporu Virovitičko-podravske županije. Zahvaljujući tom projektu, vlasnici ili korisnici objekata na kojima se nalazi gnijezdo bijele rode imaju pravo na godišnju naknadu u iznosu od 700 kuna za popravak i zamjenu krovišta zbog štete koju počine rode gniježđenjem tijekom godina ili koja nastane zbog težine rodina gnijezda. Naime, gnijezda koja na krovovima kuća i gospodarskim objektima, na električnim stupovima i drveću gradi par roda mogu težiti i tisuću kilograma. Valja napomenuti da naknadu nije moguće dobiti za gnijezda na stupovima.

Rode su ptice selice pa prije svake zime odlaze put Afrike, a vraćaju se u svoja staništa i velika gnijezda grade tijekom travnja ili svibnja.

Na svom dugom putu u Afriku i na povratku rode su prisiljene svladavati prirodne prepreke, vremenske nepogode i prepreke koje stvara čovjek, pa mnoge i stradavaju.

Prepreke
Neki od mogućih uzroka njihova stradavanja su kontakti s električnim vodovima, rotirajućim elisama vjetroelektrana ili visokim antenama. Zato je Javna ustanova u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom, Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Centrom za zbrinjavanje divljih životinja AWAP godine 2017. izgradila Oporavilište za bijele rode veličine 300 četvornih metara u perivoju Informativno-edukativnog centra – hostela Dravska priča u Noskovcima. U tom se objektu zbrinjavaju rode koje su izgubile mogućnost samostalnog života u prirodi zbog različitih ozljeda.

Prema riječima ravnateljice JU-a Tatjane Arnold Sabo, kvalitetnom komunikacijom stanovnika Virovitičko-podravske županije, Službe 112 i djelatnika Javne ustanove, te uz pomoć veterinarske prakse za male životinje Feliks iz Virovitice, omogućena je brza reakcija prilikom nalaska ozlijeđenih roda, kojima se pruža potrebna skrb i hrana.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije zahvaljuje svima koji svojim savjesnim postupanjem, znanjem, savjetima i suradnjom pridonose spašavanju i zbrinjavanju strogo zaštićene bijele rode.

Petar Žarković
Bijela roda je strogo zaštićena
Prema našem Zakonu o zaštiti prirode, bijela roda ubraja se među strogo zaštićene vrste ptica pa su zabranjeni svi oblici namjernog hvatanja i ubijanja te namjernog uznemiravanja roda (posebno u vrijeme razmnožavanja i migracije). Zabranjeno je također uništavanje ili uzimanje jaja iz gnijezda ili legla, kao i oštećivanje ili uništavanje područja njihova razmnožavanja ili odmaranja. Roda je zaštićena i međunarodnim konvencijama, Bernskom konvencijom (Konvencija o zaštiti europskih divljih vrsta i prirodnih staništa) i Bonskom konvencijom (Konvencija o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja).
Mlada zbrinuta
U srpnju 2017. u virovitičkom prigradskom naselju Koriji pronađena je ozlijeđena mlada roda. Odvezena je u Dravsku priču radi daljnjeg oporavka, ali nije vraćena u prirodu jer zbog trajnoga karaktera ozljede njezina krila opstanak mlade ptice u prirodi nije bio moguć.
Vlasnici objekata na kojima se nalazi gnijezdo bijele rode imaju pravo na godišnju naknadu od 700 kuna
Najčitanije iz rubrike