Regija
NAKON NEZAPAMĆENE TRAGEDIJE: STOP ORUŽJU

Đakovo: Centar za socijalnu
skrb dobit će detektor metala
Objavljeno 24. kolovoza, 2019.
Dodatna zaštita na ulazu u Centar za socijalnu skrb Đakovo je ručni detektor metala, a mijenja se i ugovor za zaštitara

ĐAKOVO

Nakon nezapamćene tragedije početkom srpnja ove godine, kada je, 10. prošlog mjeseca, Andrija Drežnjak (61) na mjestu ubio dugogodišnju socijalnu radnicu, svoju skrbnicu u socijalnom sustavu Blaženku Poplašen (50) te teško, hitcma u glavu i mozak, ranio mladog pravnika te ustanove Ivana Pavića (36), a koji je nakon desetak dana, 19. srpnja, zbog teških ozljeda preminuo, Centar za socijalnu skrb u Đakovu od idućeg petka, 30. kolovoza, na ulazu će imati ugrađena metaldetektorska vrata. Najavljuje to ravnateljica Centra Dubravka Petrović te dodaje da je sada mjera zaštite pri postroženom ulasku u tu ustanovu i ručni detektor metala, kojim djelatnik na ulazu, zaštitar, prelazi preko odjeće i torbi stranaka i drugih posjetitelja Centra.


- S obzirom na nedavnu tragediju, naš će Centar među prvima u Hrvatskoj dobiti metaldetektorska vrata, a koja, kao oblik zaštite, zasad ima samo nekoliko centara u RH - kaže Petrović.
I ručni detektor

Time su se obistinile najave sada već bivše ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić, kao i njezine nasljednice Vesne Bedeković, da će nakon đakovačke tragedije detektor metala biti obvezna mjera zaštite u svim centrima. Dakako, socijalni radnici očekuju i da novi zakon o socijalnoj skrbi poradi na njihovoj zaštiti, tako da postanu službene osobe, što napad na njih tretira na posve drukčiji način od sadašnje prakse. S obzirom na to da je i nabava metaldetektorskih vrata morala proći postupak javne nabave te da se ona ne proizvode u nas, pa je rok isporuke poduži, a Centar je i prije njihove ugradnje zbog srpanjske tragedije htio podići razinu zaštite na ulazu u zgradu, na revers su, kaže ravnateljica Petrović, od njihova proizvođača dobili rabljeni ručni detektor metala. Jer rok isporuke vrata je 45 dana, a razinu zaštite đakovački Centar htio je podići odmah.


- Njime zaštitar na ulazu pregleda stranke. Svi su solidarni i upoznati sa situacijom, tako da pri pregledu detektorom nema nikakvih problema i dosad nije uočeno ništa problematično - dodaje Petrović. "U paketu" s ugradnjom vrata stiže i novi ručni detektor metala, a stari, dobiven na revers, Centar će vratiti.


- Znači, i nakon prolaska kroz vrata, kao još jedna razina zaštite bit će pregled ručnim detektorom, koji locira gdje se sporni predmet točno nalazi - kaže Petrović.
Novi ugovor

Dodaje da je resorno ministarstvo preporuku o nabavi metaldetektorskih vrata za sve centre donijelo 29. srpnja, no zbog izvanredne situacije đakovački centar htio je postrožiti ulaz puno prije nego ostali, pa je i prije tog datuma krenuo u nabavu vrata. Vrijednost nabave je do 30.000 kuna, a financira ju Ministarstvo za demografiju. Petrović kaže da je na ulazu novi zaštitar, no iste, do sada angažirane, tvrtke "Securitas". Zaštitar koji je bio na ulazu u Centar kada se dogodila tragedija, doznajemo, još uvijek je na bolovanju.


- Počet će i javna nabava za taj dio sigurnosti na ulazu, pa zaštitarska tvrtka, o kojoj će odlučiti ishod javne nabave, imati nove uvjete, drukčiji ugovor od dosadašnjeg - najavljuje Petrović. Do sada je Centar za socijalnu skrb Đakovo, radeći u suterenu Doma za starije i nemoćne, imao ulaz bez ikakve tehničke zaštite, pa čak i bez videonadzora, a na ulazu je bio zaštitar, nenaoružan, jer mu zakon oružje dopušta samo pri angažmanu u novčarskim kućama poput Fine, banaka..., a što centri za socijalnu srkb nisu. Kolektiv s manje od 30 zaposlenih, ali do sada s desetcima stranaka koje su dnevno prolazile hodnikom i uredima Centra teško se oporavlja od nedavne tragedije.
Sve donedavno nije klasično radio sa strankama, nego u reduciranom režimu - samo hitni slučajevi i na poziv.


Suzana Župan
Ponovo klasičan rad
Ravnateljica Centra Dubravka Petrović kaže da se Centar vratio uobičajenom radu sa stranaka. Zbog proživljenog šoka i stresa, tuge za tragično stradalim kolegama, ali i straha za vlastitu sigurnost djelatnicima je u srpnju bio stigao tim za psihosocijalnu pomoć, a i sada stižu kolege iz drugih centara u ispomoć. - Zbog svega toga imamo puno zaostataka, a i vrijeme je godišnjih odmora, dio ljudi je na bolovanju, pa nam je potrebna pomoć. Tako nam idućeg tjedna u ispomoć stižu kolege iz brodskog centra", najaviljuje ravnateljica Petrović.
ugovor
svi će dobiti detektore
Možda ste propustili...

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana