Kultura
SREDIŠNJA TEMA: ŠUMA STRIBOROVA

Sara Renar i Cody McClain Brown stižu na 5. InBook u Vinkovce
Objavljeno 24. kolovoza, 2019.
Mia Filipov i Barbara Dujmović uložile su i ove godine puno truda kako bi jubilarni InBook privukao brojne posjetitelje
VINKOVCI

Ljubitelji vinkovačkog InBooka s nestrpljenjem očekuju ovogodišnje peto izdanje koje će prema svom sadržaju ponovo biti zanimljivo, obećavaju organizatori, a tema je - Šuma Striborova. InBook se održava od 26. kolovoza do 4. rujna u dvorištu Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci i Galeriji fotografija Meraja. InBook je književna i šire kulturna manifestacija koju samoinicijativno i volonterski organiziraju članice Udruge "retroPERSPEKTIVA" te je namijenjena mladima. Nudi ponešto za svaku dobnu skupinu, a ulazak na sve dane i programe je besplatan. Mia Filipov i Barbara Dujmović, organizacijski duo, uložile su i ove godine puno truda kako bi i ovaj jubilarni InBook privukao veliki broj posjetitelja.

Pet večeri

- Kao i proteklih godina imamo pet večeri, no kako je ovo mali jubilej - pet godina - pozvali smo poznata imena - Saru Renar, koju mlađa populacija iznimno voli, kao i Mariju Dejanović. Osim njih zvali smo i Svena Popovića koji je objavljivan u relevantnim časopisima. Imamo književnu večer s Codyjem McClainom Brownom, pa možemo reći da je malo drukčije koncipiran nego proteklih godina - rekla je Mia Filipov.


Pet godina je iza ove mlade ekipe. Mia je svih pet, a Barbara dvije godine uključena, no, kako ističu, nisu uopće razmišljale koliko će (po)trajati, nego su željele raditi nešto dobro za Vinkovce.


- Uvijek se pripremamo za godinu koja dolazi, iako ne znamo uvijek što život nosi. S druge strane, Toni Šarić, koji radi DORF, preselio je u Ozalj i opet sve ide normalno. Mislim da nema zapreka da i dalje ustrajemo i uspijemo - dodaje Barbara Dujmović.


Uz svaki projekt, pa tako i InBook, da biste opstali morate imati financijska sredstva, a Inbook se financira novcem Grada Vinkovca, Vukovarsko-srijemske županije te Društva hrvatskih književnika i Učilišta Cibalae.


- Velika pomoć u ovom projektu zasigurno je od Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, a posebice zahvaljujemo Vedrani Lugić, ravnateljici koja nam je puno pomogla oko organizacije - napominje Mia Filipov.


Prema riječima Barbare Dujmović, posebnost ovogodišnjeg InBooka svakako je večer poezije i kratke priče, likovna izložba i glazbena svirka Domagoja Talana u Galeriji fotografija Meraja.


- Trudimo se održati korak sa suvremenom književnom scenom i upoznati ljude s onim što ne znaju. Svake godine imamo sve više posjetitelja, što nas posebno raduje, jer kada vidimo kako smo počeli sa svega desetak posjetitelja, a sada je to već zavidna brojka. Znamo da ovakav događaj ne postoji u Vinkovcima, koji mladi organiziraju za mlade i one nešto starije - ističe Barbara Dujmović.
Svi uživaju

Peti InBook je pred vratima, no ova mlada ekipa već slaže kockice za sljedeću godinu, ma gdje ih život odveo.


- U ovih pet godina često smo se pitale zašto mi ovo radimo i za koga? Posebno u početku kada smo imali jako mali broj posjetitelja, no sad je to puno drukčije jer svi s nestrpljenjem očekujemo početak. Kada počne, teško je opisati užitak koji vlada na svim programima InBook-a. Drži nas veliki entuzijazam i nekakva mladalačka naivnost - zadovoljna je Mia Filipov.


Kako je ovogodišnja tema Šuma Striborova, sve će biti u priči, pa će biti dosta atraktivno za posjetitelje.
InBook počinje u ponedjeljak, 26. kolovoza, u 19 sati u dvorištu Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, gdje će se održati Living history - Stari Vinkovci bana Šokčevića Kazališta Nova scena i razgovor s vinkovačkim profesoricama Nikolinom Maletić, Lilijanom Radobuljac i Andrijanom Raguž.


Mario Kokaj
Poezija i kratke priče, izložba i svirka
U srijedu, 28. kolovoza, s početkom u 19 sati u dvorištu Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci na rasporedu je književna večer s Codyjem McClainom Brownom. U petak, 30. kolovoza, u 20 sati u Galeriji fotografija Meraja održat će se večer poezije i kratke priče, likovna izložba i glazbena svirka Domagoja Talana. Početak mjeseca rujna, točnije ponedjeljak, 2. rujna, u 19 sati u dvorištu Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci svima koji se odluče doći na InBook, nudi se predstavljanje književno-glazbenoga projekta U privremenom smještaju/Poplava, čije su autorice Sara Renar i Marija Dejanović.
Sven Popović
InBook završava u srijedu, 4. rujna u 19 sati u dvorištu Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci književnom večeri sa Svenom Popovićem. Organizatorice Mia Filipov i Barbara Dujmović pozivaju građane Vinkovaca u njihovu Šumu Striborovu da doznaju nešto novo od eminentnih autora.
Drži nas veliki entuzijazam i neka mladalačka naivnost, zadovoljna je jedna od organizatorica, Mia Filipov
Najčitanije iz rubrike