Kultura
ZATVARANJE DUBROVAČKIH LJETNIH IGARA

Glazbena poslastica za kraj 70. igara
Objavljeno 24. kolovoza, 2019.
Dubrovnik

Simfonijski orkestar HRT-a tradicionalno zatvara Dubrovačke ljetne igre velikim gala koncertom 25. kolovoza ispred crkve sv. Vlaha, ove godine pod ravnanjem svog šefa dirigenta Enrica Dinda uz gostovanje mlade udaraljkaške zvijezde Simona Rubina. Izravan televizijski prijenos je na HRT-u u 22 sata.

Enrico Dindo, proslavljeni violončelist i dirigent, povodom koncerta je rekao kako je stvaranje glazbe uvijek izvanredno iskustvo, no muziciranje na sugestivnim mjestima čini ga jedinstvenim, a Dubrovnik je nesumnjivo jedno od najšarmantnijih mjesta za doživjeti takvo čarobno iskustvo. Istaknuo je kako je on već nekoliko puta imao tu sreću, jer on je na Igrama već nastupao kao violončelist, no ova je prigoda posebnija zbog nazočnosti simfoničara HERT-a kojima je šef dirigent od sezone 2015./2016. Sa Simoneom Rubinom maestra Dinda, osim profesionalne suradnje, veže i prijateljstvo. Oduševio ga je njegov svijet udaraljki i sveobuhvatan način na koji doživljava glazbu, što je i dovelo do toga da često dijele koncertne podije. Simona smatra jednim od najvećih suvremenih glazbenika.

Simone Rubino ime je koje označava novo razdoblje udaraljkaša koji su se etablirali na sceni klasične glazbe. Nastupao je s vodećim europskim orkestrima poput Berlinske filharmonije i surađivao s velikim dirigentima kao što su Zubin Mehta, Gustavo Gimeno, Manfred Honeck, Tugan Sohijev i Kazuki Yamada. Rubino na koncertima stvara virtuozan vatromet dosad nečuvenih timbara i ritmičke preciznosti, dok istodobno očarava svojim senzibilnim i nijansiranim stilom, piše kritika. U novoj će sezoni biti rezidencijalni umjetnik Münchenskog radijskoga orkestra.

Na programu završnog koncerta Igara su Papandopulova Uvertira operi Amfitrion, trostavačni koncert za udaraljke i orkestar Frozen in Time nagrađivanog izraelskog skladatelja Avnera Dormana te Slike s izložbe Modesta Petroviča Musorgskog u orkestraciji Mauricea Ravela. Uslijedit će kratka ceremonija zatvaranja 70. igara i spuštanje festivalske zastave Libertas s gradskog zvonika, uz članove ovogodišnjeg dramskog i glazbenog festivalskog ansambla.

Uoči koncerta bit će prikazan drugi dio dokumentarnog filma Grad od Igara, Igre od Grada scenarista Vedrana Benića i redatelja Lukše Benića, koji je festivalska publika premijerno gledala prošlog tjedna. Drugi dio podnaslova Sjećanje na budućnost, na HRT 1 bit će prikazan u 21.05 sati. N.Vek.
Koncertom će ravnati dirigent Enrico Dindo uz gostovanje mlade udaraljkaške zvijezde Simona Rubina
22

sata počinje izravan prijenos svečanosti zatvaranja 70. igara i koncerta na Prvom programu HRT-a
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike