Novosti
HRVATSKA PREDSTAVNICA U EUROPSKOJ KOMISIJI

Odbor za europske poslove podržao kandidaturu Šuice
Objavljeno 23. kolovoza, 2019.

Odbor za europske poslove Hrvatskog sabora podržao je u četvrtak većinom glasova odluku Vlade RH da predloži europsku zastupnicu HDZ-a Dubravku Šuicu za hrvatsku kandidatkinju za povjerenicu u Europskoj komisiji Ursule von der Leyen od 2019. do 2024.

Saslušavši premijera Andreja Plenkovića i kandidatkinju Dubravku Šuicu, odbor je odluku Vlade prihvatio s deset glasova "za" i 5 "suzdržanih". Suzdržani su bili oporbeni zastupnici Domagoj Hajduković i Joško Klisović iz redova SDP-a, nezavisni zastupnici Bojan Glavašević i Marin Škibola te zastupnica Mosta Ines Strenja.

Nakon pozitivnog mišljenja Odbora Vlada je održala telefonsku sjednicu na kojoj je kao kandidatkinju za članicu Europske komisije u mandatnom razdoblju od 2019. do 2024. godine predložila Dubravku Šuicu. "Odluka o kandidatkinji Republike Hrvatske za članicu Europske komisije stupa na snagu danom donošenja", priopćeno je iz Vlade. Plenković je Šuicu predstavio kao "dobru kandidatkinju s bogatim iskustvom u međunarodnim poslovima". "Dobro je poznajete", kazao je Plenković članovima Odbora. "Ima veliko iskustvo, u trećem je mandatu u Europskom parlamentu, bila je i saborska zastupnica i gradonačelnica Dubrovnika".

Dodao je kako se još javno ne razgovara o resorima koje bi Šuica kao povjerenica mogla dobiti, ali je dao naslutiti da Hrvatska za nešto lobira. "Vodimo intenzivno razgovore sa šeficom Europske komisije, no dopustite još dva do tri tjedna da ona donese tu odluku", kazao je Plenković. Kazao je i da je bilo "mudro i diplomatski iskusno" što je Šuica već razgovarala s Ursulom von der Leyen. Šuica je u izjavi za novinare nakon sastanka rekla da se ne boji izazova i da svoju novu dužnost, ako prođe saslušanje u Europskom parlamentu, namjerava obnašati odgovorno i dobro odraditi posao.

Koji portfelj u Europskoj komisiji priželjkuje nije željela reći, no s obzirom na svoj CV vjeruje da bi mogla preuzeti niz dužnosti.

„S obzirom na moj curriculum nudi mi se cijeli dijapazon, cijela lepeza poslova i mogla bih ih obnašati. Nešto što je važno za Hrvatsku, u svakom slučaju”, kazala je.

Na pitanje je li to već dogovoreno s Von der Leyen, s obzirom na to da je premijer Plenković kazao da će Hrvatska biti "jako zadovoljna” njezinom pozicijom u EK-u, Šuica je kazala da se nada da će dobiti solidan portfelj.

"Htio je reći da ćemo dobiti solidan resor i ja se tome nadam”, kazala je, napomenuvši da je premijer, kao pregovarač kroz Europsko vijeće, bitno utjecao na to da Ursula von der Leyen postane predsjednica Europske komisije.
Vuk Tešija
“ŠTITIT ĆU HRVATSKE INTERESE”
Odgovarajući na pitanja članova Odbora Šuica je istaknula da će na novoj dužnosti u Europskoj komisiji nastojati voditi računa i o temama bitnim za Hrvatsku te štititi hrvatske interese, premda europski povjerenici moraju biti neutralni. Pritom je posebno naglasila pristupanje Hrvatske u Schengen te uvođenje eura. Naglasila je da će se zauzimati za poštivanje vladavine prava i temeljnih europskih vrijednosti te da će se u svojem radu boriti, između ostaloga, i za obrazovanje i zapošljavanje mladih, ravnopravnost žena i poticanje malog i srednjeg poduzetništva, kao i za zaštitu okoliša i provedbu UN-ovih ciljeva održivog razvoja, sve ono što je u ovlastima Europske komisije i čemu može dati svoj doprinos.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike