Novosti
TVRTKA IZ BEOGRADA

Slovenija na granici s RH gradi ograde
Objavljeno 22. kolovoza, 2019.
Slovenija je počela postavljati dodatnu protumigrantsku ogradu uz granicu s Hrvatskom, na sektoru gdje je ove godine zabilježen povećan broj ilegalnih ulazaka, uz rijeku Kupu, prenose u četvrtak slovenski mediji.

Kako je objavila televizijska postaja POP-TV, u srijedu je započelo postavljanje četiri kilometra duge nove panelne ograde na potezu između sela Žuniči i Zilje, posao bi trebao biti završen u nekoliko idućih tjedana, nakon čega će granica na Kupi između Vinice i Žuniča, gdje je ovog proljeća i ljeta bilo mnogo ilegalnih prelazaka, biti praktički u cijelosti zaštićena, navodi televizijska postaja, pozivajući se na svoje izvore.

Ministarstvo unutarnjih poslova je u vezi s tim navelo da se dodatne tehničke prepreke na granici postavljaju na mjestima gdje je to nužno za zaustavljanje ilegalnih migracija.

"Gdje će se prepreke konkretno postaviti i u kojemu opsegu, o tome se odluke donose na temelju konkretnih ocjena i prijedloga policije", naveli su u izjavi u slovenskom MUP-u.

Slovenija je tehničke prepreke za zaustavljanje migrantskog vala počela postavljati u jeku velike migracijske krize 2015.-2016. godine, a vlada je ovog ljeta najavila da će postaviti dodatnih 40 kilometara ograde, na mjestima koja su najriskantnija i nalaze se na rutama ilegalnih migracija.

Trenutačno je na granici Slovenije i Hrvatske 179 kilometara "privremenih tehničkih zapreka", od čega 116 kilometara čini bodljikava žica, a 63 kilometra takozvana panelna ograda, potvrdilo je Ministarstvo unutarnjih poslova. H
MILIJUNI EURA
Ograde je do sada postavljala slovenska vojska, a za postavljanje dodatnih 40 kilometara panelnih ograda sada je odabrano poduzeće Legi-SGS iz Beograda, koje je na natječaju za taj posao dalo ponudu od 4,56 milijuna eura. Kako prenose slovenski mediji, Slovenija je do sada za ograđivanje granice potrošila 19 milijuna eura, u što nije uračunan rad vojske te odštete vlasnicima privatnih parcela na kojima su barijere postavljene.
Možda ste propustili...

MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA

Za izvrsne 34 posto više novca

UREDBA O TRŽIŠTU TOPLINSKE ENERGIJE

Cijena grijanja na plin jednaka za sve

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DANI HRVATSKOG TURIZMA DONOSE I OBILJE ZABAVE

U prvom tjednu listopada u Slavoniji će biti vrlo živo

2

RAZVOJ MREŽE PETE GENERACIJE DILJEM EU-A

Osijek bi mogao postati - prvi hrvatski 5G grad

3

KAKO DALJE U "SLUČAJU FRANAK"?

Banke će presudu pokušati osporiti putem ustavne tužbe