Novosti
NEZADOVOLJNI PORUKAMA SA SJEDNICE

Sindikati 5. rujna na Markovu trgu
Objavljeno 22. kolovoza, 2019.
Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i Sindikat hrvatskih učitelja, koji okupljaju oko 40.000 članova, ocijenili su poruku premijera Andreja Plenkovića ministrima Kujundžiću i Divjak skandaloznom te najavili da će još jednom zatražiti sastanak s Plenkovićem, i to 5. rujna, uz potporu 1500 članova sindikata na Trgu sv. Marka.

"Aludirali ste očito na javnu podršku koju su ministrica Divjak i ministar Kujundžić iskazali zahtjevima sindikata", stoji u njihovu otvorenom pismu premijeru. Sindikalci ističu da je, za razliku od Plenkovića, "koji sustavno odbija sastati se s njima", ministrica Divjak razgovarala sa sindikatima te se, iako nije članica sindikata, nakon serije sastanaka uvjerila u opravdanost njihovih zahtjeva. Napominju da su u dva navrata, u srpnju i kolovozu, tražili sastanak s premijerom, a i dalje će se odazvati ako ih on pozove prije 5. rujna. Što se tiče "horizontalnog pristupa plaćama", tvrde kako je upravo Vlada postupila suprotno kada je podigla koeficijente složenosti poslova samo zaposlenicima u sustavu socijalne skrbi. Kažu da to podržavaju, ali da složenost poslova zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja nije nimalo manja od zaposlenih u socijalnoj skrbi.

Uvjereni su da bi i Plenković prihvatio njihove argumente da su imali priliku pokazati ih. U međuvremenu će na sastanku najviših tijela 29. kolovoza donijeti odluke o terminima i oblicima štrajkaških aktivnosti do postignuća zahtjeva. H
RADNICI BEZ KOJIH DRŽAVA NE FUNKCIONIRA
Radnički sindikat Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje podržava nastojanja sindikata u zdravstvu i obrazovanju za povećanje plaća te apelira na Vladu da vodi računa i o “zaboravljenim radnicima bez kojih ova država ne bi mogla funkcionirati”. U otvorenom pismu premijeru ističu da je danas zaposlenje u javnim i državnim službama za mlade zadnja opcija, jer su plaće katastrofalno male, uvjeti rada izuzetno loši, a ljudi ih “doživljavaju kao uhljebe koji ništa ne rade, a primaju velike plaće”. Mole da se odluke s neprocjenjivim posljedicama ne donose na brzinu.