Novosti
ŽUPANIJSKA ZAJEDNICA POVRATNIKA

ZPH će tražiti naknadu štete nastale agresijom i okupacijom
Objavljeno 23. kolovoza, 2019.
Čelnici Zajednice povratnika Hrvatske - Podružnice Osječko-baranjske županije Branko Pek, Josip Kompanović i suradnici, provodeći program obilježavanja značajnih obljetnica hrvatskih prognanika, organizirali su jučer konferenciju za novinare na kojoj su podsjetili na tragične događaje iz Domovinskog rata na području Baranje, iz koje je na jučerašnji dan počeo egzodus. Spomenuli su raspirivačke skupove neprijatelja koji su doveli do toga da Baranja bude okupirana i da se iz nje od 54.000 stanovnika progna 30-ak tisuća nesrpskog stanovništva. Kompanović se prisjetio i vremena mirne reintegracije i manipulacija izbornim rezultatima, na što je reagirao, ali su se stvari odvijale nekim drugim političkim tokovima.

Kompanović je podsjetio i na 200-tinjak likvidiranih osoba, a krivci za te ratne zločine i dalje nisu sankcionirani, pa je tu spomenuo i Željka Milovanovića Gavru, koji se pojavio u atentatu eksplozivmnom napravom na Ivu Pukanića u Zagrebu, i na druge koji su, tvrdi, činili zločine nad civilnim stanovništvom prema "preporuci" huškača u Baranji uoči rata.

- Štoviše, zločinci danas slobodno šeću, a neki i po Hrvatskoj. Treba provesti kaznene postupke. Kada govorimo o Baranji danas, želim kazati da tom dijelu Hrvatske treba brži gospodarski razvoj kako bi u njoj ljudi mogli naći posla i zadržati se s obitelji umjesto što se iseljavaju iz Hrvatske u potrazi za egzistencijom. Treća stvar koju danas želim istaknuti jest pitanje naknade ratne štete nastale agresijom i okupacijom. Zajednica povratnika Hrvatske - Podružnica Osječko-baranjske županije na tome radi i izvijestit ćemo vas detaljnije o tome kada dođemo do konačnog prijedloga. Mislim da se mora naknaditi šteta građanima stradalnicima i ona je u visini 46,5 milijardi kuna, prema procjeni koju je donijela komisija s razine države. Ideja je da se Srbiju prisili da ju plati, a jedan od načina je da se blokira njihova imovina na području Republike Hrvatske - kaže Josip Kompanović, koji procjenjue da je pitanje bi li Baranja pala da je srušen batinski most, preko kojeg su neprijateljska oklopna vozila prešla u Hrvatsku. D.P.
Možda ste propustili...

HDZ O PRAVILIMA PONAŠANJA U IZBORNOJ KAMPANJI:

Naći ćemo odgovor na "iskakanja"

SREDIŠNJE VIJEĆE ODLUČILO

HSLS ostaje u vladajućoj koaliciji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DANI HRVATSKOG TURIZMA DONOSE I OBILJE ZABAVE

U prvom tjednu listopada u Slavoniji će biti vrlo živo

2

RAZVOJ MREŽE PETE GENERACIJE DILJEM EU-A

Osijek bi mogao postati - prvi hrvatski 5G grad

3

KAKO DALJE U "SLUČAJU FRANAK"?

Banke će presudu pokušati osporiti putem ustavne tužbe