Regija
POZVAO NA HODOČAŠĆE

Za sto godina rođenja Ćirila Kosa dva nova biskupa
Objavljeno 23. kolovoza, 2019.
U povodu 100. godine rođenja biskupa Ćirila Kosa 28. rujna nadbiskupijsko hodočašće u Mariju Bistricu i rodnu župu Ivanec
ĐAKOVO - Stota je obljetnica rođenja biskupa Ćirila Kosa koji je Đakovačkom i Srijemskom biskupijom, a koja je 2008. uzdignuta na rang Đakovačko-osječke nadbiskupije, biskupovao od 1974. do 1997. Umro je kao biskup u miru 6. srpnja 2003. Đakovčani dobro pamte taj dan, umro je u 4.50 sati, u KB-u Osijek, u 84. godini, u trenutku dok je biskupskim Đakovom tekao svečani mimohod Đakovačkih vezova.Suze nije nitko krio, bio je biskup omiljen u narodu. Rođen je 19. studenoga 1919., u Ribić Bregu, kod Ivanca. Njegova obitelj 1925. seli u Slavoniju zbog boljih životnih uvjeta. Osnovnu školu polazio je u Harkanovcima. Klasičnu gimnaziju završio je u Širokom Brijegu, a teologiju na Visokoj bogoslovnoj školi u Đakovu. Za svećenika je zaređen 9. srpnja 1944., u Đakovu. Zbog neutemeljene političke krivnje komunističke vlasti ga osuđuju, pa provodi dvije i pol godine u zatvoru, a uzničke dane provodi u Osijeku i Staroj Gradiški, od 1959. do 1962. Nakon toga bio je tajnik Biskupskog ordinarijata u Đakovu i kapitularni vikar. Đakovačkim i srijemskim biskupom imenovan je 6. veljače 1974. U povodu 100. obljetnice njegova rođenja đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić uputio je okružnicu o nadbiskupijskom hodočašću u Mariju Bistricu i Ivanec, a koje će se održati u subotu, 28. rujna.

”Kristu ste posličeni”
Podsjetio je kako je pokojni biskup Ćiril “s posebnom brigom nastojao oko provedbe u život teološkoga, pastoralnoga i katehetskoga pristupa Drugog vatikanskog koncila čijim su naukom uvelike odisale njegove brojne poruke i homilije, u kojima je, tumačeći otajstva kršćanske vjere i života, svojim prepoznatljivim zanosom znao naglasiti: Kristu Gospodinu ste ‘posličeni’”.

- Upravo je biskup Ćiril ovu biskupijsku zajednicu posljednji put pozvao i poveo na hodočašće u Mariju Bistricu, prije 26 godina, u godinama Domovinskoga rata, 21. kolovoza 1993., te je to bio poticaj odluci da u ovoj jubilarnoj godini spomena na njega Đakovačko-osječka nadbiskupija pođe na zajedničko nadbiskupijsko hodočašće u Mariju Bistricu, pojasnio je u okružnici mons. Hranić i dodao: Istoga dana poslijepodne zajednički ćemo pohoditi Ivanec, rodnu župu biskupa Ćirila, udaljenu od Marije Bistrice oko 45 km, gdje ćemo u njegovoj krsnoj crkvi ostaviti trajan spomen s njegovim likom. Župa Ivanec danas je u Varaždinskoj biskupiji te ćemo, dok Bogu zahvaljujemo za biskupa Ćirila, izraziti i svoju molitvu za blagoslov službe novoga varaždinskoga biskupa mons. Bože Radoša, koji na tu službu dolazi iz prezbiterija naše Nadbiskupije, ističe Hranić.

Jer u godini 100. obljetnice rođenja biskupa Kosa Đakovačko-osječka nadbiskupija ‘dala’ je dva nova biskupa - u ožujku novog đakovačko-osječkog pomoćnog biskupa mons. Ivana Ćurića, i to u trenutku kada je obnašao službu generalnog vikara, a samo pet mjeseci kasnije, početkom kolovoza, također odlukom pape Franje, njen svećenik mons. Bože Radoš imenovan je novim varaždinskim biskupom.

Otkrivanje spomen-ploče
Potvrda je to mjesnoj crkvi, njenoj dugoj povijesti i jednako tako snažnoj sadašnjosti.

Nadbiskup Hranić potiče i na duhovnu pripravu u župama uoči hodočašća po sakramentu pomirenja te ističe: „Također je vrijedno da se u danima priprave na hodočašće, ali i u ostalim danima u ovoj godini, u katehezama i u drugim prigodama progovori o liku i djelu našeg blagopokojnoga biskupa Ćirila“. - Sa svima vama s radošću očekujem dan kad ćemo se kao nadbiskupijska zajednica zajedno sabrati pred likom Bistričke Gospe, preporučiti se njezinoj ljubavi i zagovoru te nakon bistričkoga slavlja pohoditi Ivanec, rodnu župu biskupa Ćirila, zahvalni Bogu za njegovu službu i pastirsku ljubav“, zaključio je mons. Hranić svoju okružnicu.

Uz ostalo, na hodočasnički dan, od 15.30 do 16.15 bit će svečana zajednička liturgijska pobožnost u krsnoj crkvi biskupa Ćirila u Ivancu, s blagoslovom i otkrivanjem spomen-ploče. Prijave za hodošaće su do 20. rujna.

Suzana Župan
Pozvani svi vjernici na hodočašće
Sudjelovanje u hodočašću organizira se po župama, pozvani su svi vjernici, župni suradnici, kao i mladi, ministranti, skupine u nošnjama, a sva svetišta i župe pozvani su na hodočašće ponijeti zastave s likom svojih zaštitnika kako bi mogli sudjelovati u svečanom ulazu na početku misnoga slavlja. Dolazak u M. Bistricu treba planirati za 9.30. Zbog velikog broja hodočasnika otežan je jedan zajednički ulaz u crkvu, pa je preporuka da župe ili dekanati organiziraju svoj ulazak u molitvi i pjesmi od kapele “Zdravo Marijo” do crkve bazilike.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike