Regija
NAMJENA CRVENOG MAGACINA NIJE DEFINIRANA

Razorena građevina sada čeka privatne investitore
Objavljeno 23. kolovoza, 2019.
Unatoč najavama nije zaživjela ideja da se na toj lokaciji gradi Centar za mir

Zgrada Crvenog magacina u Vukovaru tijekom Domovinskoga rata je razorena, a na njezinoj obnovi do sada nije bilo nikakvih aktivnosti.


Početkom ovoga desetljeća tadašnje su gradske vlasti u javnost izišle s idejom kako će ona biti lokacija budućeg Centra za mir i toleranciju, uz pojašnjenje kako je upravo Vukovar idealno mjesto za gradnju takvoga centra. Najavljivano je kako bi ga trebali posjećivati studenti iz cijeloga svijeta koji bi u njemu učili kako se u gradu na Dunavu izgradio mir poslije velikih stradanja i razaranja.


U Vukovar je 2012. godine dopremljen "kamen mira", koji je trebao biti ugrađen u Centru za mir i toleranciju, kao i opeka iz katedrale u Nagasakiju, a novac za gradnju gradske su vlasti namjeravale tražiti u EU fondovima. Sve najave su pale u vodu, pa ova nekretnina, koja je i zaštićeno kulturno dobro, nema namjenu niti se zna kada će njezina obnova doći na red.


Nedavno je na sjednici Gradskog vijeća Vukovara gradonačelnik Ivan Penava rekao kako projekt Centra za mir nije vidio niti zna što stoji iza njega, predviđa li zapošljavanja i tko bi ga financirao i održavao.


- Imali smo različite upite glede sadržaja, od smještajnih objekata i hostela, pa do muzeja, međutim sve je za sada na razini upita. Treba ostaviti vremenu i vidjeti hoće li nešto konkretno od toga biti. Uvijek dajemo prednost privatnim investitorima ako imaju ideju i viziju kako neki objekt privesti svrsi te ga učiniti korisnim za grad i Vukovarce - naveo je Penava.


Dodao je kako će, ako vremenom ne bude interesa privatnih investitora, kada se gradska uprava rastereti realizacije više važnih projekta koji su u tijeku, na red doći i promišljanje o funkciji Crvenog magacina.
- Jasno je kako i taj objekt želimo vidjeti obnovljenim, a kada se precizira njegova namjena, treba raditi na izradi konkretnog projekta i naći izvor financiranja, imajući u vidu njegovu održivost - poručio je Penava.


Dragana Korpoš
ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO RAZORENO JE TIJEKOM DOMOVINSKOGA RATA; POŽAR PROGUTAO SVE OSIM ZIDOVA
Crveni magacin bio je objekt vukovarskih grofova Eltz. Sagrađen je 1893. godine u maniri rane industrijske arhitekture na zapadnom ulazu u Vukovar, uz rub povijesne jezgre grada. Prema dostupnim podatcima, taj je objekt u početku bio skladište za žito, a tijekom Drugog svjetskog rata pretvoren je u zatvor, gdje su stanovnici sa šireg vukovarskog područja mučeni i odvođeni na stratišta. Od sredine prošloga stoljeća služio je kao centralno PIK-ovo skladište. U Domovinskom je ratu znatno oštećen, odnosno granatiranje je izazvalo veliki požar koji je ‘progutao‘ i prouzročio rušenje krova i međukatne konstrukcije, pa su ostali samo vanjski zidovi. S obzirom na to da se nalazi na atraktivnoj lokaciji, Vukovarci se s pravom nadaju kako će gradske vlasti i za ovaj objekt odrediti kvalitetnu namjenu, kako bi napokon bio stavljen u funkciju, to prije što je zaštićeno kulturno dobro.
Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

Najčitanije iz rubrike