Osijek
MUZEJ SLAVONIJE DOMAĆIN SKUPA POVJESNIČARA

Regionalna ljetna škola posvećena različitosti i nasilju
Objavljeno 23. kolovoza, 2019.
Osječki Muzej Slavonije domaćin je trodnevne Regionalne ljetne škole Europske udruge podučavatelja povijesti (Euroclio) koja završava u subotu. Taj događaj okupio je profesore povijesti svih razina obrazovanja, muzejske pedagoga i stručnjake sličnih profila iz 12 europskih država. Pod naslovom "Različitost i nasilje: ponovno promišljanje pristupa u podučavanju povijesti" sudionici ovog skupa obradit će tri teme iz novije povijesti: Domovinski rat, Drugi svjetski rat i mirnu reintegracija Hrvatskog Podunavlja.

Organizator ove ljetne škole je Europska udruga podučavatelja povijesti u suradnji s Hrvatskom udrugom nastavnika povijesti i Muzejom Slavonije, a novčanu su potporu ovome programu dali Zaklada Otvoreno društvo i Europa za građane, program Europske unije koji promiče suradnju europskih zemalja u područjima vezanima za zajedničku europsku povijest i aktivno europsko građanstvo. Prvog dana ovog skupa koji je uključio i posjet spomeniku vojnicima Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije izginulima u Batinskoj bitci u studenome 1944. razgovaralo se o aspektima multikulturalnosti u kontekstu Drugog svjetskog rata. Petak je rezerviran za posjet Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru, vukovarskoj bolnici, masovnoj grobnici na Ovčari i memorijalnom groblju. Posljednji dan ljetne škole udruge Euroclio posvećen je suživotu i sjećanju vezano za mirnu reintegraciju Hrvatskog Podunavlja. Predavači na ovoj ljetnoj školi su prof. Vedran Ristić, doc. dr. Tihomir Živić, prof. dr. sc. Tihomir Florijančić, prof. Nikica Torbica, Kristina Babić i Denis Detling, viši muzejski pedagog.

- Ovo je 5. Regionalna ljetna škola Europske udruge podučavatelja povijesti koja se ove godine održava u Hrvatskoj odnosno u Osijeku. Sudionici iz 12 zemalja, Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Danske, Hrvatske, Irske, Italije, Grčke, Nizozemske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije, zajedno će pretresati teme o različitosti i nasilju. Bit je ovog okupljanja da edukatori povijesti razmijene svoja iskustva, znanja i pristupe u podučavanju - objasnio nam je ravnatelj Muzeja Slavonije Denis Detling.

Dea Marić, predsjednica Hrvatske udruge nastavnika povijesti i predavačica Metodike nastave povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, rekla nam je kako je članovima njezine udruge stalo do dobre, kvalitetne, odgovorne i inovativne nastave povijesti te da je velika sreća i čast biti domaćinom ljetne škole udruge Euroclio. D. Celing
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana