Osijek
OMILJENO STARINSKO JELO NA EKOTRGU

Ana Muhar kuhala je pekmez-taške
Objavljeno 23. kolovoza, 2019.
Mnogi ljubitelji šljiva i pripravaka od tog voća jučer su se mogli nauživati popularnih taški s pekmezom od šljiva i kolača od toga omiljenog voća. Sve je to pripremila Ana Muhar iz Udruge "Šokačka grana", uz Maju Lagator uime OPG-a Lagator na Ekotrgu na osječkoj tržnici.

Ne samo da su bili oduševljeni taškama već su posjetitelji pitali i za narudžbe, što ne čudi, jer je Muhar prava majstorica u pripremanju jela naših baka, odnosno starinskih ručkova kakvi se danas rijetko kuhaju.

- Danas na jelovniku gotovo nigdje nemate taške i zato mi je zadovoljstvo što sam ih mogla ovdje skuhati. Koliko vidim, ljudi ih obožavaju, jednako stari i mladi. Drago nam je da ponovo surađujemo s Tržnicom i današnji bih dan nazvala "plavim četvrtkom" - u šali kaže Ana Muhar dodajući da je upravo u ovo vrijeme sezona branja šljiva za pripremu pekmeza, a za mjesec-dva slijedi pečenje rakije. Šljiva je, znalački kaže, od svih vrsta voća najviše iskorištena. Prisjetila se kako se prije pekmez od vrlo zrelih šljiva kuhao u kotlu, a mnoge su domaćice nekada sušile šljive i potom od njih pripremale ukusan kompot. Takav je bio i jučerašnji kolač te taške za koje je Muhar i dala svoj prokušani recept.

- Kilogram brašna, jedno jaje, pola litre vode i jedan decilitar ulja treba zamijesiti, i to više meko nego tvrdo tijesto.

Razvalja se i reže u sličnim veličinama, pekmez se stavi u sredinu i kuha se u kipućoj vodi. Kad je gotovo, uvalja se u pržene mrvice i šećer, otkrila je Muhar. Inače, cijeli je događaj na Ekotrgu dodatno začinjen pjesmom klape Zrinski koja je redala šokačke pjesme koje su i posjetitelji rado zapjevali.
M. Mihelić
Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike