Osijek
SLAB INTERES ZA DRŽAVNU IMOVINU

U Osijeku su prodana samo
dva stana, u ponudi mahom
derutni objekti u dvorištima
Objavljeno 23. kolovoza, 2019.

Ministarstvo državne imovine zaključilo je natječaj za kupnju osam nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske na području Osijeka, za koje se moglo konkurirati do 19. srpnja. Samo su dvije prodane, a za preostalih šest nije zaprimljena ni jedna ponuda.

Očekivano, najveći je interes iskazan za stan u Biševskoj 17, površine 33,11 četvornih metara, s pripadajućom drvarnicom od 3,5 kvadrata, u energetski obnovljenoj zgradi, čija je početna cijena iznosila samo 78 tisuća kuna. Za kupnju tog stana pristigle su tri ponude, a u konačinici je ipak prodan za bagatelu, za samo 81.235 kuna. Uz tu nekretinu novog vlasnika dobio je još samo stan u strogom centru grada, na adresi Strossmayerova 4, za koji su na natječaj pristigle dvije ponude, te koji je prodan za samo jednu kunu više od početne cijene - za točno 108.001 kuna. Što i nije čudno. Bez obzira na odličnu lokaciju, riječ je o derutnom dvorišnom stanu u prizemlju zgrade koji zahtijeva velika ulaganja kako bi uopće postao uvjetan.

I dalje je u državnom vlasništvu iz ovoga natječaja pet stanova. I to redom na atraktivnim adresama: Ružina 48, Pejačevićeva 29, Divaltova 112, Europske avenije 3 i Reisnerova 86. No, osim samih adresa, ništa drugo, kada je riječ o tim nekretninama, nije atraktivno. Riječ je o dvorišnim stanovima u derutnom stanju, koji već na prvi pogled ne odaju dojam poželjnog prostora, ni za život, ni za evetualna ulaganja.

U ovome krugu prodaje državne imovine neprodano je ostalo i nesagrađeno građevinsko zemljište u Ružinoj ulici 117 površine 869 kvadrata po, u usporedbi s drugim nekretninama u ovom "bubnju", povišoj početnoj cijeni - 463 tisuće kuna. No kako cijena u konačnici znači samo 72 kune za kvadrat, u najmanju je ruku čudno što za tu državnu nekretninu nije pristigla ni jedna ponuda.

Valja napomenuti i kako je tih osam nekretnina prodavano u okviru natječaja kojim je Ministarstvo državne imovine tražilo kupce za 25 nekretnina diljem Hrvatske. Tako se u Zagrebu prodavalo osam nekretina, po tri u Velikoj Gorici i Rijeci, te jedna u Novom Vinodolskom, Zaprešiću i Lepoglavi. I to sa znatno boljim uspjehom. Primjerice, u Zagrebu su prodana četiri stana, a u Velikoj Gorici sva tri ponuđena. Što i nije čudno. Naime, izuzev jednoga stana u Zagrebu, koji se po uređenosti može svrstati u istu kategoriju neprodanih u Osijeku, ostali ponuđeni na kupnju daleko su više kategorije. Mahom u dobro pozicioniram i novijim stambenim zgradama, veće kvadrature. Kakvih, poznato je, ima i u osječkim stambenim naseljima. No zašto se oni za sada ne stavljaju na prodaju, nije poznato.

Međutim, kako je početkom godine najvaljivano iz Vlade RH da će se u Osijeku sve prazne državne nekretine naći u ponudi za one koji čekaju svoju priliku za povoljan otkup državne imovine, ostaje, valjda, čekati nove natječaje.

I. Solar
Pet stanova i jedno nesagrađeno građevinsko zemljište ostalo je neprodano na ovom natječaju
Možda ste propustili...

FESTIVAL BICIKLISTIČKE REKREACIJE

Upoznajte biciklističke staze Osijeka

OSJEČKI HNS PODUPIRE KURIKULARNU REFORMU

Traže povećanje plaća za prosvjetare

DAN GRADSKE ČETVRTI DONJI GRAD

Kružni tok na Zelenom polju životno je važan

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas