Kultura
DJEVOJKA KOJA JE MORALA UMRIJETI

Posljednji nastavak serijala "Millennium" u Hrvatskoj kada i diljem svijeta
Objavljeno 23. kolovoza, 2019.
Roman "Djevojka koja je morala umrijeti", šesti i posljednji nastavak slavnog serijala "Millennium" švedskog pisca Stiega Larssona iz pera njegovog nasljednika Davida Lagercrantza, izlazi 22. kolovoza u 47 zemalja svijeta, među kojima i u Hrvatskoj.


Knjiga na hrvatskom izlazi u izdanju Frakture i prijevodu Sandre Ljubas, a David Lagercrantz, "književna zvijezda koja se usudila nastaviti tamo gdje je veliki Stieg Larsson stao", dolazi u rujnu u Zagreb na Frakturin Festival svjetske književnosti (FSK), čije se sedmo izdanje održava od 8. do 14. rujna u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ).


Trilogiju Millennium Stiega Larssona čine romani "Muškarci koji mrze žene" (2005.), "Djevojka koja se igrala vatrom" (2006.) i "Kule u zraku" (2007.). Knjige su objavljene posthumno - Larsson je umro 2004., postavši književnom senzacijom u Švedskoj, ali i globalno - prevedene su na više od 50 jezika svijeta, prodane u više od 80 milijuna primjeraka, te su dobile dvije podjednako slavne filmske ekranizacije, švedsku i američku.


David Lagercrantz, također slavan švedski pisac i novinar najpoznatiji po biografiji nogometaša Zlatana Ibrahimovića "Ja sam Zlatan Ibrahimović" (2011.), nastavio je naslijeđe Stiega Larssona, napisavši potpuno novu priču o buntovnoj Lisbeth Salander i istraživačkom novinaru Mikaelu Blomkvistu. Njegov roman "Što nas ne ubije", objavljen 2015. kao prvi od ukupno tri planirana nastavka Larssonove trilogije, privukao je golem medijski interes u čitavom svijetu.


U rujnu 2017. objavljena je i peta knjiga serijala, "Čovjek koji je lovio vlastitu sjenu". Te dvije knjige Davida Lagercrantza objavljene su u 47 zemalja i prodane u 14 milijuna primjeraka, od čega je samo u Švedskoj prodan jedan milijun. Pet dosadašnjih nastavaka serijala ukupno je prodano u stotinu milijuna primjeraka, postavši jedan od najprodavanijih književnih serijala svih vremena i jedan od rijetkih koji je dosegnuo taj zavidni broj, ističu iz Frakture.


Gotovo 15 godina nakon prve knjige stigao je čas za kraj serijala, a njegovo "veliko finale" - roman "Djevojka koja je morala umrijeti", treći iz pera Davida Lagercrantza - najavljen je kao punokrvni triler koji donosi rasplet konačne sudbine Lisbeth Salander, uz "nešto iznenađenja".


Lisbeth Salander - posebna, drugačija, nezaustavljiva djevojka s tetovažom zmaja – nestala je. Prodala je svoj stan u Stockholmu, ne javlja se na mejlove. Nikome nije rekla gdje je i nitko ne zna da je napokon odlučila postati lovac, a ne biti više lovina. Nepoznati beskućnik koji je stalno spominjao švedskog ministra obrane i tajnu koju mora o njemu izreći pronađen je mrtav u parku u središtu Stockholma s telefonskim brojem Mikaela Blomkvista u džepu. Tko je taj čovjek o kojemu nema nikakvoga traga, koje tajne krije njegova smrt i hoće li se zbog nje zatresti vrh švedske vlade i industrije?


"Odgovori su u romanu koji propituje političke skandale i međunarodne igre moći u koje su uključene ruske tvornice trolova, govor mržnje, lažne vijesti te jedna davna ekspedicija na Mount Everest. U posljednjem romanu iz serijala najomiljeniji istraživački novinar Mikael Blomkvist žrtvovat će se, a Lisbeth Salander u nezaboravnom će se klimaksu suočiti s nemezom koja je prati cijeli život", poručuju iz Frakture.
Knjiga izlazi 22. kolovoza, a istog će dana biti objavljena u 47 zemalja uključujući Veliku Britaniju, Španjolsku, Njemačku, Sjedinjene Američke Države i Hrvatsku. David Lagercrantz u Zagrebu će gostovati 9. rujna, a na tribini Razotkrivanje razgovor o knjizi s piscem će voditi Domagoj Novokmet. Hina
Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike