Kultura
OBJAVLJENA KNJIGA MILE BOGOVIĆA O GLAGOLJICI

Bitna odrednica hrvatskog identiteta
Objavljeno 22. kolovoza, 2019.
ZAGRE  - "Glagoljica - Bitna odrednica hrvatskog identiteta", knjiga je umirovljenoga gospićko-senjskog biskupa mons. Mile Bogovića u kojoj se bavi pitanjima postanka glagoljice, a objavio ju je zagrebački nakladnik Alfa.


Biskup Bogović u knjizi se bavi problemom nastanka glagoljice, ističe nakladnik i dodaje da on kao crkveni povjesničar istražuje okolnosti i uvjete u kojima je glagoljica nastala te analizi podvrgava izvore na kojima se temelje brojne teorije o njezinim početcima, napose tzv. ćirilometodsku teoriju.


Nakladnik ocjenjuje kako istraživač vrlo meritorno razmatra još dvije važne teme - razvoj ukupnoga glagoljaštva u crkvenom bogoslužju te promjene odnosa Crkve prema glagoljici i glagoljašima.


Bogović te mijene, ističe nakladnik, prati od potiskivanja glagoljice do njezina priznanja i poticanja te konačnoga nestanka glagoljice kao aktivnoga pisma s povijesne pozornice.


Nakladnik podsjeća kako je knjiga nastala povezivanjem i usustavljivanjem autorovih pojedinačnih radova, što ih je objavljivao u duljem vremenskom razdoblju.


Mons. Mile Bogović rođen je 1939. u Cerovcu kod Slunja. Teološki studij započeo je u Pazinu, a završio u Zagrebu. Od 1966. do 1971. studirao je na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu i postigao doktorat iz crkvene povijesti. Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 4. lipnja 1999. pomoćnim biskupom Riječko-senjske nadbiskupije i dodijelio mu titulu naslovnoga biskupa Tamate. Za sjedište mu je određen Gospić. Podjelom teritorija Riječko-senjske nadbiskupije, 25. svibnja 2000., papa Ivan Pavao II. ustanovio je novu biskupiju sa sjedištem u Gospiću. Istodobno je imenovao mons. Bogovića prvim biskupom novoustanovljene biskupije. U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK) obnašao je, između ostalih i službu predsjednika Komisije HBK i BKBiH za hrvatski martirologij.
Mons. Bogović objavio je više knjiga i znanstvenih članaka. Raznolika znanstvena djelatnost može se razdvojiti u tri područja - odnosi s pravoslavnom Crkvom, povijest biskupija Senjske i Modruške ili Krbavske te hrvatski glagolizam odnosno hrvatska glagoljska kultura. Hina


Možda ste propustili...

DRAGANA RADUSINOVIĆ TAFRA U OSIJEKU “TAJKUNOVA KĆI”

Važniji likovi u karakteru imaju neki djelić mene: prkos ili smisao za humor

MEĐUNARODNI FESTIVAL DOKUMENTARNOG FILMA

Filmu ”IKEA for YU” nagrada publike

PRIPREME ZA 26. DANE MILKA KELEMENA

Predstavljanje festivalskog progama 30. ožujka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIPREME ZA 26. DANE MILKA KELEMENA

Predstavljanje festivalskog progama 30. ožujka

2

O POEZIJI TANJE BELOBRAJDIĆ

Prepustila sam čitateljima da misle o mojim stihovima što žele

3

HNK ZADAR: "CIGLA" FILIPA ŠOVAGOVIĆA

Drama o raspadu sustava, obitelji i pojedinca