Kultura
ZAJEDNIČKI IZLAŽU U NOVOM SADU

Umjetnički dijalozi Freliha i Matića niz Dunav
Objavljeno 23. kolovoza, 2019.
Nakon izložbe u galeriji Bel Art bit će prikazani i na skupnoj izložbi u Zbirci strane umetnosti muzeja grada Novog Sada

Srpsko-hrvatski umjetnički par Vladimir Frelih i Dragan Matić već duže vrijeme ostvaruje i prikazuje svoje zajednički osmišljene umjetničke akcije. Oba autora djeluju u rubnim medijskim područjima, nastojeći svojom umjetnošću uključiti promatrače u procese vlastitoga djelovanja, da ga "osvijeste" pred onim temama koje smatraju žarišnim u aktualnom trenutku. Iz toga proizlazi i njihovo nastojanje da u svom izrazu objedine vlastitu misao, vlastito tijelo s prirodom i njezinim manifestacijama, ali i sa suvremenim digitalnim medijima, koji su potpuno inkorporirani u našu svakodnevicu.


Ovoga petka, 23. kolovoza, u novosadskoj Galeriji Bel Art otvaraju svoju novu zajedničku izložbu pod nazivom Umjetnički dijalozi niz Dunav: od Apatina do Kladova, koja se može razgledati do 28. kolovoza.

Zakoni prirode

Njihovo djelo predstavlja svojevrsnu kritiku ponašanja društva prema vječnim zakonima prirode u širokom rasponu od kritike ekološke svijesti pa sve do kompleksnih filozofskih napomena o društvenom ponašanju i stupnju duhovnoga poimanja mjesta i uloge čovjeka danas. Uostalom, sve to je bilo moguće spoznavati u nekim od dosadašnjih performativnih akcija, videoradova i instalacija, koji su o temi vode realizirali Frelih i Matić na temu Bućkanje, koju su realizirali 2019. (videoradovi, Ispiranje/Rinse; Tisa; Lavor; videoinstalacija Ne želim - Не желим te fotografije Amperi).


U tom je smislu moguće vidjeti i rad Vladimira Freliha i Dragana Matića naslovljen Bućkanje (2019.) koji će izložiti u Galeriji Bel Art u ciklusu Dijalozi niz Dunav. Kako su sami umjetnici konstatirali, projekt Bućkanje nastavak je zajedničkoga umjetničkoga istraživanja dvojice umjetnika pod nazivom Vodeni Radovi započetoga 2012. na prostoru Balkana.


Koncept Vodenih Radova vizualno počiva na narativnim premisama klasičnoga slikarstva realiziranog suvremenim tehničko-tehnološkim sredstvima. Autori performativnim videoradovima, videoinstalacijama, zvukom i fotografijama preispituju i regionalne (ex YU) društvene post-traumatske vrijednosne sustave i univerzalne ljudske frustracije.


Nakon izložbe u galeriji Bel Art, eksponati ovoga postava prikazat će se i na skupnoj izložbi Umetnički dijalozi niz Dunav – od Apatina do Kladova, koja će biti otvorena u Zbirci strane umetnosti muzeja grada Novog Sada 17. rujna.

Estetska nuspojava

Vladimir Frelih (Osijek, 1963.) diplomirao je na Kunstakademie Düsseldorf, a MA završava 2000. U svom profesionalnom umjetničkom radu često se bavi konceptom vizualizacije medijskih rubova i digitalnih i analogno-materijalnih medija te njihovom međusobnom komunikacijom, prevodivošću, samorazumljivošću ili kompatibilnošću. Krajnji produkt, umjetnički rad, nerijetko je estetska oblikovna nuspojava pod kojom se nalazi konceptualni sadržaj, bilo da je riječ o videu, videoinstalaciji, fotografiji, webu, računalnom programu ili objektu i slici u svim njenim varijacijama. Pojedinac, zajednica i društvo neodvojivi su elementi umjetničkog i pedagoškog promišljanja.

Dragan Matić (Bački Petrovac, 1966.) diplomirao je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1991. Magistrirao je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom 2000. Zaposlen je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao redovni profesor, gdje predaje na sljedećim predmetima: Slikarstvo, Tehnologija slikarskih tehnika, Umjetničke tehnike i Prošireni prostor slike. Umjetnički rad obuhvaća medij slikarstva, ready-made, digitalnu fotografiju, video, performans, elektronski zvuk, dizajn robota. Član je umjetničkih grupa Multiflex i Happy Trash Production te je dobio nekoliko nagrada za umjetnički rad. Predavao je slikarstvo kao gostujući profesor od 2009. do 2012. na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku (HR). Bavi se i konzervacijom i restauracijom, kao i likovnom edukacijom osoba oštećenog sluha.


Narcisa Vekić
FRELIH PREDAJE U OSIJEKU I NOVOM SADU
Vladimir Frelih samostalno i grupno izlaže u okviru različitih umjetničkih projekata institucionalno i izvaninstitucionalno. Dobitnik je nekoliko nagrada za svoj umjetnički rad. Njegovi se radovi nalaze u više javnih i privatnih zbirki i fondacija suvremene umjetnosti (Kunstmuseum Bonn, Stadt Düsseldorf, MSU Zagreb). Na Akademiji za umjetnost i kulturu Osijek predaje Fotografiju, Video i film i Multimediju. Od 2011. na Akademiji umetnosti Novi Sad kao gost profesor predaje Savremenu umetničku praksu i Metode umjetničkog istraživanja.
Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike