Sport
IVAN KARDUM, VRATAR SUDUVE

U Litvi živim nogometni san, možemo proći Ferencvaros
Objavljeno 22. kolovoza, 2019.
Litavski prvak Suduva danas igra prvu utakmicu play-offa Europske lige

Već četvrtu sezone na vratima litavskog prvaka Suduve odrađuje Ivan Kardum. Bivšeg vratara Osijeka, zajedno sa suigračima, danas očekuje prvi susret play-offa Europske lige. Suduva će dočekati mađarski Ferencvaros, momčad koja je u 3. pretkolu Lige prvaka ispala od zagrebačkog Dinama.

Ovo je već treći put kako Suduva igra u ovoj fazi natjecanja, a nikada još nisu prošli u skupine Europske lige. Je li stoga Ferencvaros njihova treća sreća, pitamo Karduma koji se rado odazvao na intervju za Glas Slavonije.

- Prilika sigurno postoji i sigurno nismo malih izgleda pa da konačno prođemo u skupine Europske lige. Momčad sada ima i veće europsko iskustvo, dosta igrača sudjelovalo je i u europskim nastupima u prijašnjim sezonama. Znate dobro kako u Europi sve može biti važno i mogu presuditi sitni detalji. Stoga je važno imati određeno iskustvo - pričao je Kardum.

Treća sreća
U prethodna dva izdanja kobni u play-offu bili su bugarski Ludogorec i škotski Celtic. Možete li usporediti izglede koje ste imali tada i uoči Ferencvarosa?

- Nismo mi bili bez izgleda ni protiv Ludogoreca ili Celtica, a prijašnjih godina izbacili smo mi iz Europe i ciparski Apoel ili švicarski Sion, što pokazuje kako smo i tada imali kvalitetu. Prilika je sigurno postojala i prije za Europsku ligu, ali smo dobili kvalitetne suparnike. Ludogorec je te sezone, ako se dobro sjećam, čak i prezimio u Europi. O Celticu ne treba posebno trošiti riječi. Sigurno su i te dvije utakmice pomogle da sazrijemo. Slijedi nam sada novo iskušenje. Na papiru možda se sada nudi veća prilika. Ali, to je samo na papiru. Ferencvaros je vrlo kvalitetna momčad. Pokazali su to i protiv Dinama.

Pratili ste ta dva ogleda s Dinamom?

- Onako, međusobno smo nakon prve pobjede nad Maccabijem u Tel Avivu počeli pričati da bi bilo puno bolje kada bi Dinamo prošao u play-off Lige prvaka, a mi eventualno dobili Ferencvaros. Nismo željeli Dinamo. Čak ni nakon one prve utakmice u Zagrebu kada je bilo 1:1. Naravno, nismo već tada počeli u klubu misliti i analizirati igru suparnika. Trebalo je odigrati i drugu utakmicu protiv Maccabija. Znali smo da će biti teško, a to se i pokazalo. Više je to onako priča bila u našim međusobnim razgovorima. Na kraju eto ispunila nam se bar želja da ne dobijemo za suparnika Dinamo. Pokazali su koliko su kvalitetni, a da su nam oni eventualno suparnici, bili bi sigurno najkvalitetniji suparnik u play-offu. Kvalitetniji i od Ludogoreca ili Celtica.

Dojam je kako Ferencvaros nije pokazao protiv Dinama svoju najveću vrijednost?

- Upravo mislim suprotno. Pokazali su svoju kvalitetu. Oni su protiv Dinama bili ravnopravni u tri od četiri poluvremena. Tek u onom posljednjem poluvremenu u Budimpešti, kada je Dinamo "dao gas", mislim da više nisu bili ravnopravni suparnik. Mislim kako je Ferencvaros jako kvalitetna momčad.

Suduva je kao prvak Litve u kvalifikacije Lige prvaka krenula protiv Crvene zvezde.

- Prvu utakmicu kod kuće odigrali smo 0:0. U Beogradu je bilo 2:1, čak smo nešto do kraja i pokušavali. Imali smo veliki hendikep, teško nam se ozlijedio igrač, dosta se ta snimka pokazivala na portalima. Imali smo tada igrača više, ali nismo uspjeli.

Zato ste kvalitetu demonstrirali u kvalifikacijama Europske lige. Prvo protiv amatera iz San Marina, koje ste ukupno svladali 10:0. No pravi posao odradili ste izbacivanjem Maccabija iz Tel Aviva.

- U svaku utakmicu idemo maksimalno i nikoga ne smijemo podcjenjivati. Znate dobro kako se u europskim natjecanjima iznenađenja događaju. Zato smo i odigrali dvije kvalitetne utakmice i protiv momčadi iz San Marina. Protiv Maccabija, slažem se, bilo je to za mnoge iznenađenje. I mi smo svjesni kako smo izbacili vrlo kvalitetnu momčad. Posebno smo odličan posao odradili na gostovanju u Tel Avivu.

Suduva je prepoznata kao hrvatska kolonija. Čak četvorica Hrvata brane boje litavskog prvaka.

- Imamo malu osječku koloniju jer je sa mnom Josip Tadić. Tu je Riječanin Andro Švrljuga i bivši igrač Hajduka Sandro Gotal. Kada još dodamo igrače iz Srbije i Bosne i Hercegovine, stvorila se prava balkanska kolonija. Naravno, svi se međusobno družimo, odlično funkcioniramo prava smo klapa.

Danas (četvrtak, 19 sati) prvu utakmicu s Ferencvarosom igrate na svom stadionu u Marijampolju. Uzvrat je za tjedan dana u Budimpešti. Prilika je to za dolazak tvojih najbližih iz Osijeka i Bizovca.

- Tako je, iskoristit će tu priliku pa će u Budimpeštu doći, računam, sigurno bar 10-15 mojih. Doći će brat, otac, punac, rođaci, prijatelji. Valjda ćemo nakon tog uzvrata imati i razloga svi skupa proslaviti.

Uživa u Litvi
Bio bi to doista povijesni rezultat za klub osnovan 1968. godine, ali i jedan od najstarijih koji je do danas preživio i sovjetski režim, ali i privatizaciju.

- Da, Suduva je klub s tradicijom, ali je u prvu litavsku ligu ušao 2002. godine i otada je pomalo krenuo njihov uspon. Inače Suduva je ime dobila naziv po regiji gdje se nalazi. Nešto slično kao kada bi klub nazvali Slavonija. Posljednjih godina doista bilježimo odlične rezultate, dvaput zaredom osvojili smo prvenstvo Litve. Imamo lijep novi mali stadion sagrađen prije nekih desetak godina s hibridnom travom, odličan kamp s umjetnim terenima za trening. I doista, tko god dođe od ovih naših europskih suparnika, bio je oduševljen uvjetima koje imamo. Da ne kažem kako je i situacija u klubu odlična, ni jedan dan ne kasni isplata, tako da je i glede toga Suduva sređen klub.

Stječem dojam kako uživate u Litvi?

- Istina. Ma što da vam kažem. Neću pretjerati ako kažem da ovdje živim svoje nogometne snove. Koliko god to bilo čudno reći za Litvu, u kojoj je ipak košarka sport broj jedan. San mi je bilo igrati velike utakmice na velikim stadionima, a ako sam dobro izbrojio, ovdje sam sa Suduvom odigrao već 24 europske utakmice. Na kraju sezone mi ističe ugovor. Ne bih imao ništa protiv i kada bi nastavio ovdje igrati.

Kakav je život u Litvi? U Marijampolju je sa suprugom, a odnedavno i s tromjesečnim sinčićem Davidom?

- Litva je lijepa. Ima dosta netaknute prirode, lijepih jezera, tako da svaki slobodni trenutak koristimo za odlazak s društvom na izlet, na roštilj. Temperatura tijekom ljeta je 25 stupnjeva u prosjeku. Sasvim ugodno za takve akcije, ali ritam europskih utakmica to trenutačno ne dopušta ili ostavlja jako malo prostora. Marijampolje je isto sasvim ugodan grad, a na 50-ak kilometara je Kaunas. Znamo otići i u Kaunas. Pratimo košarku, pa smo išli i na utakmice Žalgirisa, prošle sezone su odlično igrali u Europskoj ligi. Ovo je inače regija uz poljsku granicu i uz ono Kalinjingradsko područje. Od Kalinjingrada smo udaljeni nekih 180 kilometara, tako da smo prošle godine išli gledati na Svjetskom prvenstvu Hrvatsku protiv Nigerije, zaključio je raport iz Litve Ivan Kardum.

Krešimir Lacković
OSIJEK NIJE IMAO SREĆE
Dakako Kardum i iz Litve prati HNL, posebno nastupe Osijeka. Gledao je i susrete protiv CSKA-a.

- Gledali smo zajedno Tadić i ja i baš smo bili tužni što Osijek nije uspio proći CSKA, premda se dobro predstavio. Takva je Europa. Nema tu pravila. Jedan detalj, jedan trenutak, jedan udarac, kao što je bio onaj u Bugarskoj, može presuditi. Na kraju su odlučivali penali, a to je uvijek lutrija. Zato me veseli što se u Osijeku događaju dobre stvari. Gradi se i novi stadion. Nije to samo dobra stvar za klub i njegove navijače nego mislim i za cijeli grad i cijelu regiju. Dosta se loših stvari događa tamo kod nas, a ovo je svakako jedna lijepa stvar koju su ljudi u Osijeku i Slavoniji sigurno zaslužili.
Možda ste propustili...

ČETVRTFINALE KUPA HRVATSKE ZA RUKOMETAŠE

Sesvete ovoga puta mirno kroz Zrinjevac

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

2

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku