Novosti
MINISTAR SE NADA RJEŠENJU DO 1. RUJNA

Marić: Pregovori o plaćama sestara i liječnika idu dalje
Objavljeno 21. kolovoza, 2019.
Ministar financija Zdravko Marić najavio je u srijedu nastavak pregovora o plaćama u zdravstvu, izrazivši uvjerenje kako će sredstva za najavljeni rast osnovice od dva posto za sve zaposlene u državnim i javnim službama od 1. rujna biti osigurana na vrijeme.


"Pregovori se nastavljaju, mislim da ćemo na sjednici Vlade (u četvrtak) donijeti novu odluku o imenovanju pregovaračkih odbora i naravno da ćemo o tome voditi brigu", rekao je Marić novinarima uoči sjednice Vladina užeg kabineta. "Vodimo brigu i pratimo ukupnu politiku plaća svih zaposlenih u državnoj i javnoj upravi, pratimo i što se događa s plaćama na razini cijelog gospodarstva. Znate i sami da smo i sami pridonijeli porastu plaća određenim poreznim izmjenama", rekao je Marić. No, dok je u određenim segmentima gospodarstva zdrav rast plaća vezan uz rast produktivnosti, negdje postoji i rast plaća najvećim dijelom vođen nedostatkom radne snage, napomenuo je. Na pitanje je li znao da će ministar zdravstva Milan Kujundžić na svoju ruku parafirati ugovor o povišicama u zdravstvenom sustavu, odgovorio je kako ne bi htio ulaziti u analize, a s Kujundžićem ima "odnos profesionalne suradnje u kojemu nema mjesta za emocije".


"Pustimo emocije, nema tu ljutnje, nema ničega. Mi imamo jako dobar odnos. On je ministar zdravstva, ja sam ministar financija. Logično je i normalno da se u određenim stvarima ne možemo i nećemo potpuno složiti, ali najvažnije je da funkcioniramo kao kolege i da općenito, kao dva ministra u važnim resorima, pronađemo nekakva najbolja rješenja", kaže Marić.


Kad je riječ o plaćama u zdravstvu, s obzirom na to da je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) od 2015. godine "izvan sustava riznice", pa tako sve plaće i troškovi u zdravstvu idu kroz HZZO, Ministarstvo financija nije ovlašteno za to pitanje. "Ali svakako se i nas nešto treba pitati, u konačnici ćemo kao Vlada o tome zauzeti određeni stav. Ali razgovori i pregovori će se nastaviti", rekao je.


Smatra kako hrvatski građani mogu biti zadovoljni kvalitetom usluge i stručnosti u zdravstvu, no u isto vrijeme ne može se zanemariti činjenicu "da je financijski sustav u poprilično izazovnoj situaciji i da se moraju tražiti određena rješenja". Upozorio je pritom da "mjere isključivo na prihodnoj strani nisu dovoljne".
Marić je izrazio uvjerenje da će sredstva za najavljeno povećanje osnovice za državne i javne službe od 1. rujna biti osigurana. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike